Imunitetą galime stiprinti gan paprastais būdais – tereikia šiek tiek valios pastangų ir sąmoningumo.

Be priežasties vargina nuolatinis nuovargis, galvos skausmai, silpnumas? Tai nebūtinai gali būti lengvesnės formos koronaviruso simptomai, bet pirmieji išsiderinusios imuninės sistemos ženklai. O kovai su COVID-19 pirmiausiai ir reikia stiprinti imunitetą. Tad kaip tai padaryti?

Daugiau judėkite. Mokslininkų ištirta, kad sportuojantys žmonės rečiau serga ne tik peršalimo, bet ir kitomis ligomis.

Paprasčiausias patarimas imunitetui stiprinti – daugiau judėti.

Grūdinkitės. Nebijokite rytais palįsti po kontrastiniu dušu. Procedūrą visada baikite vėsiu vandeniu ir kaskart mažinkite jo temperatūrą. Nesirenkite itin šiltai – perkaitus greičiau peršąlama. Miegokite ir mankštinkitės prie atviro lango ar orlaidės. Optimaliausia temperatūra miegamajame turėtų būti ne didesnė kaip 18 °C šilumos.

Nebijokite rytais palįsti po kontrastiniu dušu.

Penki sveiko ir energingo gyvenimo principai pagal XIX a. vokiečių dvasininką

Maitinkitės reguliariai ir pilnavertiškai. Nepiktnaudžiaukite riebia mėsa, rūkytais jos gaminiais, pusgaminiais, konservantų ir sintetinių priedų turinčiais produktais, saldumynais, alkoholiu. Kasdien suvalgykite  po 300–400 g daržovių ir bent po tris vaisius.

Kasdien suvalgykite po 300–400 g daržovių ir bent po tris vaisius.

Širdžiai naudingiausios uogos ir vaisiai

Mėlynės – vienos iš naudingiausių uogų

Keturios sėklos, būtinos kasdieniam racionui

Valgykite žuvį ir jūros gėrybes. Kad mūsų organizmas ir imuninė sistema sugebėtų gaminti antikūnus, kurie kovoja su infekcijų ir kitų ligų sukėlėjais, turime gauti pakankamai cinko. Geriausias jo šaltinis – žuvis ir jūrų gėrybės (austrės, tunai, lašišos ir kt.), vištų kepenėlės, kiaušiniai, vištiena, česnakai, riešutai, sėklos, ypač moliūgų.

Geriausias jo šaltinis – žuvis ir jūrų gėrybės.

Nepamirškite obuolių! Obuoliuose gausu medžiagų, stiprinančių imuninę sistemą. Nereikės jokių maisto papildų. Obuoliuose gausu mangano, kalio, jodo, natrio, kalcio, folio rūgšties, fosforo, taip pat vitaminų C, P, B1, B2, PP, K, karoteno ir kt. Dėmesio! Šafranu gardintos obuolių sultys neutralizuoja organizme susikaupusias nuodingąsias medžiagas, taip pat laisvuosius radikalus, be to, valo organizmą.

Obuoliuose gausu medžiagų, stiprinančių imuninę sistemą.

Valgykite jūros kopūstus. Jie ne tik stiprina imunitetą, bet ir mažina blogojo cholesterolio kiekį, neleidžia kauptis laisviesiems radikalams ir sunkiesiems metalams, kurių gauname su maistu, kvėpuodami užterštu oru. Jūros kopūstuose gausu biologiškai aktyvių medžiagų: kalio, kalcio, bromo, jodo, magnio, geležies, aminorūgščių, pektinų, karoteno, vitaminų C, D ir B grupės. Džiovintų jūros kopūstų galima berti į salotas, sriubas, troškinius.

Jūros kopūstai ne tik stiprina imunitetą, bet ir mažina blogojo cholesterolio kiekį.

Kasdien – viso grūdų košė. Porcija viso grūdo dribsnių su saujele saulėgrąžų ar kitų sėklų, aplietų natūraliu jogurtu, suteiks vitamino E dienos normą. Vitamina E, A, C ir selenas bei cinkas yra puikus laisvuosius radikalus naikinantis ir imuninę sistemą stiprinantis antioksidantas. Mokslininkų apskaičiuota, kad kiekvieną ląstelę laisvieji radikalai kasdien atakuoja maždaug 10 000 kartų. Jeigu stinga antioksidantų, įsikaraliavę laisvieji radikalai labai greitai susilpnina organizmo atsparumą.

Porcija viso grūdo dribsnių su saujele saulėgrąžų ar kitų sėklų, aplietų natūraliu jogurtu, suteiks vitamino E dienos normą.

Gerkite žaliąją arbatą. Tai – natūralus antioksidantas, šalinantis laisvuosius radikalus, gerinantis virškinimą ir mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje. Žalioji arbata taip pat reguliuoja kraujospūdį, gerina atmintį, taip pat yra puiki liekninamoji priemonė, skatinanti medžiagų apykaitą ir padedanti greičiau deginti riebalų perteklių.

Žalioji arbata – natūralus antioksidantas, šalinantis laisvuosius radikalus, gerinantis virškinimą ir mažinantis cholesterolio kiekį kraujyje.

Brokoliai ir žalioji arbata gali apsaugoti nuo vėžio

Vartokite medaus produktus. Jei nesate alergiškas, kasdien suvalgykite po desertinį šaukštą medaus ar po šaukštelį žiedadulkių. Reikėtų vartoti kuo įvairesnių bičių produktų: bičių duonelės, preparatų su propoliu. Jie ne tik sustiprins organizmą, bet ir suteiks energijos. Bičių produktuose gausu aminorūgščių, mineralų, vitaminų, fermentų, fitoncidų, kai kurių hormonų, infekcijas ir virusus naikinančių medžiagų. Meduje esančios biologiškai aktyvios medžiagos geriausiai pasisavinamos, jei medų laikome burnoje, kol ištirps. Negalima medaus tirpinti karštoje arbatoje – sumažėja jame esančių gydomųjų medžiagų.

Kasdien suvalgykite po desertinį šaukštą medaus ar po šaukštelį žiedadulkių.

Vartokite alijošiaus sultis ar tyrelę. Alijošius – natūralus antibiotikas, mažinantis uždegiminius procesus ir neleidžiantis daugintis bakterijoms ir virusams. Mokslininkų tyrimai rodo, kad alijošiuje yra daugiau kaip 160 organizmui naudingų medžiagų: aminorūgščių, angliavandenių, eterinių aliejų, penkiolika fermentų, vitaminų ir mineralų. Alijošiaus sultys ar tyrelė su medumi ar erškėtuogių sirupu stiprina ir aktyvina imuninę sistemą, valo organizmą bei kraują.

Alijošius – natūralus antibiotikas, mažinantis uždegiminius procesus ir neleidžiantis daugintis bakterijoms ir virusams.

Alijošius – ir nuo peršalimo gydyti, ir plaukams stiprinti

Valgykite spanguoles. Šiose uogose yra daug imunitetą stiprinančių vitaminų C, P, PP ir B grupės, taip pat medžiagų, kurios naikina  bakterijas ir virusus, slopina uždegimus. Naujausi mokslininkų tyrimai rodo, kad spanguolės padeda atsinaujinti žarnyno mikroflorai. Kuo daugiau organizme yra gerųjų bakterijų, tuo atsparesni esame ligoms ir infekcijoms. Šviežias spanguoles galite trinti su medumi ar alijošiaus sultimis.

Spanguolėse yra daug imunitetą stiprinančių vitaminų.

Maistą gardinkite cinamonu. Cinamonas – ne tik puikus prieskonis, bet ir natūralus vaistas. Ištirta, kad jame yra eterinių aliejų, kurie naikina bakterijas ir virusus, šalina toksinus, slopina grybelių dauginimąsi ir uždegimus. Cinamonas padeda ne tik nusilpus imuninei sistemai, bet ir sutrikus virškinimui, esant antsvoriui, sąnarių ligoms, peršalus, sergant gripu ar cukriniu diabetu. Pasirodo, šis prieskonis gerina kasos veiklą, reguliuoja insulino išsiskyrimą ir mažina gliukozės kiekį kraujyje. Cinamono ir medaus mišiniu galite skaninti manų košę, varškę, arbatą, vandenį. Atsargiau jį turėtų vartoti nėščiosios, nes cinamonas skatina gimdos susitraukimus (gali būti aktualu – gimdos kaklelio tyrimas)

.

Cinamone yra eterinių aliejų, kurie naikina bakterijas ir virusus, šalina toksinus, slopina grybelių dauginimąsi ir uždegimus.

Mažinkite kavos vartojimą. Mokslininkų ištirta, kad piktnaudžiavimas kofeino turinčiais gėrimais (energiniais, kava) skatina išsiskirti streso hormoną, kuris priverčia mūsų organizmą dirbti padidintu režimu. Todėl prarandame daug energijos, o tai turi įtakos mūsų  imuninei sistemai. Vietoj kavos energijos gali suteikti stiklinė šviežiai spaustų sulčių, pasivaikščiojimas gryname ore.

Piktnaudžiavimas kofeino turinčiais gėrimais (energiniais, kava) skatina išsiskirti streso hormoną.

Kuo daugiau juokitės. Didžiausias imuninės sistemos priešas – nuolatinė įtampa, o įtampą puikiai šalina juokas. Tad kuo dažniau kvatokitės iki ašarų. Juokiantis išsiskiria hormono endorfino, kuris ne tik gerina nuotaiką, bet ir stiprina organizmo atsparumą. Daug lengviau reaguosite į stresines situacijas, jeigu mąstysite optimistiškai. Jeigu galite ką nors pakeisti, drąsiai griebkite jautį už ragų, jei ne – nesiraukite plaukų.

Juokiantis išsiskiria hormono endorfino, kuris ne tik gerina nuotaiką, bet ir stiprina organizmo atsparumą.

Neskubėkite griebtis vaistų. Be reikalo nevartokite cheminių vaistų. Visi jie sukelia šalutinį poveikį. Organizmo atsparumą itin silpnina antibiotikai, nes jie naikina gerąsias žarnyno bakterijas. Susirgę rinkitės kuo natūralesnius gydymo būdus. Cheminius vaistus vartokite tik kritiniais atvejais skyrus gydytojui.

Susirgę pirmiausia rinkitės kuo natūralesnius gydymo būdus.

 49,254 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes