Bakla?anas turi daug sveikatai nauding? med?iag? ir fitochemini? komponent?, antocianino – vandenyje tirpaus flavonoido, nuo kurio priklauso bakla?ano spalva ir did?i?ja dalimi vert?.

Porcija (puodelis) ?alio bakla?ano turi 20 kalorij?, 0,8 g protein?, 4,82 g angliavandeni?, 0,15 g riebal? ir 2,5 g maistini? skaidul?. Viena porcija patenkina 10 proc. maistini? skaidul?, 5 proc. kalio,  3 proc. vitamino C, 5 proc. vitamino B6, 1 proc. gele?ies ir 2 proc. magnio paros poreikio.

Did?iausia dalis sveikatai nauding? med?iag? sukauptos bakla?ano odoje.

D?l savo mitybini? savybi? bakla?anas ma?ina daugelio lig? rizik?. Flavonoidai antocianinai naudingi ?irdies ir kraujagysli? sistemai, nes ma?ina svor? ir cholesterolio kiek? kraujyje. Tie, kurie vartoja daugiau nei tris porcijas produkt?, turin?i? antocianino, turi 34 proc. ma?esn? rizik? sirgti ?irdies ir kraujagysli? ligomis, taip pat hipertenzija.

Bakla?anuose esanti chlorogenin? r?g?tis yra stipriausias augal? antioksidantas. Ji turi antimikrobini?, antivirusini? ir prie?v??ini? savybi?. Polifenoliai antocianinas ir chlorogenin? r?g?tis apsaugo l?steles nuo laisv? radikal? poveikio, navikinio audinio vystymosi ir plitimo, taip pat stimuliuoja detoksikuojan?ius fermentus viduje l?stel?s ir skatina v??ini? l?steli? ??t?.

Bakla?ano odoje esantis nasuninas, be to, smegen? l?steli? membran? lipidus, gerina maisto med?iag? transportavim? ? l?stel?, skatina ?lak? pa?alinim?, gerina smegen? kraujotak? ir atmint?.

Maistin?s skaidulos suteikia sotumo jausm?, ma?ina apetit? ir svor?.

Bet visa tai j?s gausite vartodami tik geros kokyb?s bakla?anus, kuriuos tinkamai apdorosite. Bakla?an? oda turi b?ti lygi, ?vilganti, tamsiai violetinio atspalvio. Reikt? vengti suvytusi?, sudau?yt?, i?blukusi? bakla?an?. Iki panaudojimo geriausia juos laikyti ?aldytuve, o apdoroti ner?dijan?io plieno peiliu, vengiant reakcijos su fitochemin?mis med?iagomis.

Bakla?anuose daug oksalat?, kurie gali skatinti inkst? akmen? formavim?si, o didelis j? kiekis – gele?ies transportavim? i? l?steli?. Taigi vartojant bakla?anus taip pat b?tinas saikas.

Maisto ekspert? Brigita Baratinskait? teigia, kad bakla?anai yra puikus vitamin? C, B6 ir mineral? ?altinis, taip pat juose yra magnio, fosforo, skaidul?, folio r?g?ties bei kalio. Anot jos, ?ias dar?oves ? savo valgiara??ius tur?t? ?traukti ir ?mon?s, norintys pagerinti ?irdies veikl?. Be to, reguliariai valgomi bakla?anai ma?ina cholesterolio kiek?, padeda kovoti su ma?akraujyste, o j? sud?tyje esantis manganas suteikia apsaug? nuo v??ini? susirgim?.

?Svarbiausia, jog bakla?anuose yra gausu nat?rali? bei ypatingai organizmui svarbi? med?iag?, kurios gerina m?s? psichin? sveikat?, padeda atmin?iai, palaiko nerv? sistemos veikl? bei smegen? funkcijas. Taigi sveikuoliai ?iomis dar?ov?mis gali pagardinti salotas arba makaronus, tuo metu dr?sesni ir nauj? skoni? i?siilg? kulinarai jas gali panaudoti ir desertams, pavyzd?iui, pyragams bei pudingams. Tiesa, der?t? prisiminti, kad tinkamai neparuo?us bakla?an? ?ievel?s, patiekalui ji gali suteikti kartum?. Ta?iau nei?sig?skite ? prie? ruo?iant maist? ?i? dar?ov? tereikia pamirkyti s?dytame vandenyje ir v?liau nuplauti?, ? sako B. Baratinskait?.

Du ?dom?s receptai su ?ia sveikatai naudinga dar?ove:

Dar?ov?mis ?darytas bakla?anas

Susij? straipsniai:

 70,593 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes