Ką tik įpiltiškiams bei jų svečiams gausiai prisirinkus mėlynių, prisiminkime šių uogų naudą sveikatai. O šios mėlynos uogos, pasirodo, naudingos ne vien tik akims. Taigi, kam dar?
Odai
Šios uogos turi antiseptinių savybių, todėl trintų mėlynių kompresai naudingi sergant žvyneline, egzema, dedervine, dėl cukrinio diabeto atsivėrus žaizdoms, nudegus saulėje, iškilus spuogams. Dažnas mėlynių valgymas veidui suteikia skaistumo.
Jaunystei išsaugoti
Mėlynėse esantys antioksidantai lėtina organizmo senėjimo procesus, mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Manoma, kad iš visų uogų būtent mėlynėse yra didžiausias antioksidantų kiekis.
Kraujotakai
Mėlynės veikia prieš laisvuosius radikalus, padeda nesulipti trombocitams.
Skatina gerą kraujo cirkuliaciją ir stiprina arterijų sieneles, uogos veiksmingos gydant aterosklerozę.
Žemina kraujospūdį, Teigiama, kad kasdien du mėnesius valgant po 50 g mėlynių, kraujospūdį galima sumažinti 4-6 procentais.
Širdžiai
Mėlynų kisielius arba gėrimas naudingas trombozės, miokardo infarkto profilaktikai.
Mažina širdies smūgio riziką.
Skaudant gerklei
Mėlynių sultys ar lapų užpilas (skalauti) taip pat pravers sergant gerklės, gerklų ir ryklės uždegimais, angina.
Kraujui
Padeda kovoti su mažakraujyste, nes jose itin gausu geležies.
Žarnynui
Iš organizmo šalina toksines ir nereikalingas medžiagas, taip pagerindamos ir žarnyno darbą.
Mėlynių uogose yra daug rauginių medžiagų, kurios slopina uždegimą, gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę.
Mėlynių lapų arbata ar nuovirai palengvina būklę, esant skrandžio spazmams su pykinimu.
Mėlynių kisielius arba gėrimas naudingas virškinimui normalizuoti, padeda tiek esant viduriavimui, tiek esant vidurių užkietėjimui.
Šviežios uogos veikia kaip silpni vidurių laisvinamieji, džiovintos uogos padeda nuo viduriavimo.
Inkstams ir kepenims
Mėlynėse randama arbutino, kuris žudo bakterijas arba slopina jų dauginimąsi. Tai labai svarbu užsikrėtus šlapimo sistemos infekcija, sergant cistitu, dizenterija.
Mėlynių lapų arbata rekomenduojama sergant šlapimo pūslės ligomis.
Uogų nuoviras skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl tinka žmonėms, sergantiems inkstų ir kepenų ligomis, tirpdo tulžies pūslėje, inkstuose ar šlapimo pūslėje susiformavusius akmenis.
Imunitetui
Mėlynių uogų ir lapų arbata geriama peršalus, skaudant galvai, kosint.
Dantenoms
Mėlynės bei mėlynių lapų arbata ar nuovirai rekomenduotini sergant dantenų ligomis, burnos gleivinės uždegimais.
Lapų nuoviru rekomenduojama skalauti žaizdų pažeistą burnos ertmę.
Smegenims
Mėlynės didina dopamino kiekį smegenyse, o šis labai svarbus koordinacijai, judėjimui. Padidėjus jo kiekiui, išsiskiria augimo hormonas, padedantis atsinaujinti kūno ląstelėms.
Taigi, valgant mėlynes gerėja judesių koordinacija.
Mėlynės naudingos ir atminties gerinimo profilaktikai.
Sergantiems diabetu
Paprastai sergantiems diabetu nerekomenduojama valgyti vaisių ir uogų, nes juose esanti fruktozė didėja cukraus kiekį kraujyje. Išimtis – mėlynėse. Jose aptikta biologiškai veiklios medžiagos – niomirtilino, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir mėlynės gali būti vartojamos netgi, kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti.
Tačiau sergant cukriniu diabetu ir vartojant insuliną, prieš vartojant mėlynes būtina pasitarti su gydytoju.
Akims
Šviežios mėlynių uogos ar sultys gerina regėjimą, mažina akių nuovargį, gerina tinklainės regeneraciją, didina akiplotį, sustiprina matymą prietemoje bei sumažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje ar dirbant kompiuteriu.
Šios uogos naudingos, sergant vištakumu, glaukoma, katarakta.
Mėlynės padeda geriau akims prisiderinti prie staigaus šviesos intensyvumo kitimo. Jos apsaugo kraujagysles, kuriomis kraujas patenka į akis, ir sustiprina akių kraujotaką, todėl tinka vartoti profilaktiškai arba turint bet kokių regėjimo sutrikimų. Akims naudingos tiek šviežios, tiek džiovintos mėlynių uogos.
Mėlynės aprūpina maistinėmis medžiagomis regos nervus, padėdamos išvengti akyje susidarančių kraujosruvų.
Akims stiprinti kasdien pakanka suvalgyti po 1 arbatinį šaukštelį džiovintų mėlynių.
Kokių naudingų medžiagų turi mėlynė?
Šios uogos ir jų lapai turi vitaminų A, C, K, B6, P, B1, B2, PP, cholino, mangano (daugiau nei kitose uogose ar vaisiuose), vario, kalio, geležies, organinių rūgščių, tanidų, antocianglikozido mirtilino, vitamino, inozito, mineralinių druskų (natrio, kalcio, fosforo), eterinio aliejaus.
Pusėje stiklinės džiovintų mėlynių yra 25 gramai cukraus ir apie 270 kalorijų.
Pusėje stiklinės šaldytų mėlynių – beveik du kartus mažiau cukraus ir tris kartus mažiau kalorijų.
Kuo labiau uoga prinokusi, tuo daugiau mėlyno pigmento – daugiau ir naudingųjų savybių.
Kai reikia atsargumo
Per gausus mėlynių vartojimas gali išbalansuoti bei sustiprinti kraujo spaudimą mažinančių, kraują skystinančių ar cukraus kiekį reguliuojančių vaistų poveikį.
Sergant cukriniu diabetu ir vartojant insuliną, prieš vartojant mėlynes būtina pasitarti su gydytoju.
Mėlynių lapų užpilų ir nuovirų be pertraukos negalima vartoti ilgiau nei 3 savaites.
Mėlynių nerekomenduojama perdozuoti, ypač turint jautresnę virškinimo sistemą, nes tai gali baigtis vidurių užkietėjimu.
Mėlynių negalima vartoti esant infekcinės kilmės viduriavimui. Jei vartojant mėlynes, viduriavimas tęsiasi ilgiau nei 3 dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją.
Mėlynėmis piktnaudžiauti nevertėtų esant skydliaukės sutrikimams.
Mėlynių nerekomenduojama gausiai vartoti, turint padidėjusį kraujo krešėjimą.
Nepatariama vartoti, sutrikus tulžies pūslės kanalų ir kasos veiklai.
Vertėtų žinoti, kad mėlynių lapų arbata didina skrandžio sulčių rūgštingumą.
Ar žinai, kad… šaldytuve mėlynes patartina laikyti ne daugiau nei 5 dienas. Laikant ilgiau uogos pradės pilkėti ir praras daug maistinių medžiagų.
Į šaldytuvą uogos turi būti dedamos visiškai sausos.
Mėlynės savo gydomųjų savybių nepraranda ir apdorotos. Kartais šios net sustiprėja… sakykim, nuo viduriavimo geriau tinka ne šviežių, o džiovintų uogų nuoviras.
Žiemai mėlynes rekomenduojama trinti su cukrumi (santykiu 1:1) arba užšaldyti – taip jose išliks visi vitaminai ir mikroelementai.
Mėlynių lapus geriausia skinti prieš augalui žydint ar žydėjimo pradžioje – gegužės-birželio mėn. Džiovinti gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje.
Džiovinti lapai gydomųjų savybių nepraranda net dvejus metus.
Mėlynių uogos pavėsyje apvytinamos ir tuomet džiovinamos džiovykloje ne aukštesnėje 60 C temperatūroje (optimali 40 laipsnių temperatūra).
Patikrinti, ar uogos sudžiūvo, pakanka suspaudžiant mėlynę tarp pirštų. Jeigu ji netepa rankų, vadinasi, sudžiūvo.
Iš 7 kg žalių mėlynių paprastai sudžiovinama apie 1 kg sausų uogų.
Džiovintas mėlynes galima vartoti 2 metus.
Laikyti tiek džiovintas uogas, tiek lapus reikėtų medžiaginiame, natūralaus pluošto, pvz. drobiniame, maišelyje.
Gydytojai rekomenduoja mėlynių sezono metu suvalgyti bent po stiklinę šviežių mėlynių kasdien.
Vaikų mitybos specialistai vaikams mėlynes rekomenduoja duoti nuo 6 mėnesių ir maždaug iki 3 metų duoti smulkintas ar trintas uogas, kad jomis neužspringtų.
Daugiau: chlorella
14,550 peržiūrų (-a)
Ačiū.Labai reikalingas ir vertingas straipsnis.Naudosiuosi patarimais.