Stebuklingos kapsulės svoriui numesti nėra, bet organizmo aprūpinimas tam tikrais vitaminais padeda efektyviau mažinti kūno apimtis. Asociatyvi nuotr.

Ar esate girdėję, kad vitaminai padeda numesti svorio? Ir iš tikrųjų tai tiesa! Turbūt sunku tuo patikėti, ypač, jei esate patyręs daugybę nesėkmingų bandymų greitai atsikratyti metų metus trunkančių blogų įpročių. Deja, svorį numesti nėra taip paprasta, kaip kas rytą į burną įsimesti kelis vitaminų papildus. Ir vis dėlto lieknėjimo kelionėje vitaminai gali būti itin naudingi!  

Ar vitaminai gali padėti numesti svorio?

Vien tik vitaminai negali padaryti stebuklų, norint numesti svorio, tačiau kartu su tinkama sveikatos praktika gali tapti nepamainomu partneriu kovoje su keliais papildomais kilogramais.

Organizme nuolat vyksta daugybė cheminių reakcijų, o daugelyje šių reakcijų tam tikriems veiksmams reguliuoti naudojami vitaminai. Esant jų trūkumui, kai kurie iš šių cheminių procesų nukenčia ir organizmas optimaliai nebeveikia. O organizmui neveikiant taip efektyviai, kaip turėtų, pastangos numesti svorio bus bevaisės.

Papildų dėka aprūpindami organizmą šiais svarbiausiais vitaminais, suteiksime jam galimybę dirbti maksimaliu pajėgumu ir efektyviai mesti svorį.

Kokie vitaminai gali padėti numesti svorio?

Vitaminas D

Vitamino D trūkumas siejamas su svorio didėjimu ir nutukimu.

Minesotos universitete atliktas tyrimas parodė, kad antsvorio turintys asmenys, kurių organizmas buvo turėjo daugiau vitamino D, pradėję lieknėti, numetė daugiau svorio.

Mums pasisekė, kad vitaminas D yra vienas pigiausių vitaminų, kurio galime gauti visiškai nemokamai. Organizmas gali pasigaminti pakankamai vitamino D tiesiog mėgaudamasis saulės šviesa. Tačiau daugelis žmonių vis daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose be natūralios saulės šviesos. Todėl rinka siūlo daugybę papildų, padedančių kompensuoti šį trūkumą.

Vitamino D trūkumas siejamas su svorio didėjimu ir nutukimu, o didelė dalis mūsų tautiečių iš tikrųjų turi nepakankamai vitamino D.

Taip pat vitamino D galima pasisavinti iš kai kurių maisto produktų: tuno, jautienos kepenų, sūrio, kiaušinių trynių, grūdų ir pieno.

Vitaminas C

Norėdami mesti svorį pasirūpinkite, kad organizmui netrūktų ir vitamino C.

Visi šiek tiek žinome apie vitaminą C. Žinome, kad jo galima gauti iš stiklinės apelsinų sulčių ir kad jis puikiai apsaugo nuo peršalimo.

Tačiau ar žinojote, kad jis naudingas metant svorį? Tyrimai parodė, kad asmenys, kurių organizme yra daugiau vitamino C, numetė daugiau svorio nei tie, kurių organizme vitamino C yra mažiau. Papildai gali būti puikus būdas palaikyti aukštą vitamino C lygį, tačiau didesnis vaisių ir daržovių vartojimas taip pat yra puikus būdas gauti vitamino C ir kartu sveikai maitintis.

Vitaminas C gali padėti gerokai pagerinti geležies pasisavinimą.

Iš maisto produktų vitamino C gausiausiai yra kiviuose, arbūzuose, ananasuose, greipfrutuose, papajose, avietėse, mėlynėse, spanguolėse ir braškėse.

Vitaminas B12

Vitaminas B 12 labai svarbus, reguliuojant organizmo gebėjimą perdirbti tam tikras maistines medžiagas.

Vitaminas B12, dar vadinamas kobalaminu, yra labai svarbus vitaminas daugeliui organizmo funkcijų palaikyti. Vitaminas B12 svarbus raudonųjų kraujo kūnelių, nervinių ląstelių ir DNR gamybai ir palaikymui. Be šių funkcijų, vitaminas B12 labai svarbus, reguliuojant organizmo gebėjimą perdirbti tam tikras maistines medžiagas.

Trūkstant vitamino B12, organizmas nusprendžia šias maistines medžiagas paversti riebaliniu audiniu, t. y. riebalais, užuot jas deginęs energijai gauti. Gerai aprūpindami savo organizmą vitaminu B12, galime lengviau numesti svorio ir palaikyti puikią formą.

Vitamino B12 galime gauti su maisto papildais ir gyvulinės kilmės produktais. Labai svarbu atkreipti dėmesį, ypač veganams ir žmonėms, besilaikantiems vegetariškos dietos, kad vitamino B12 nėra augaliniame maiste!

Vitamino B12 yra sardinėse, jautienoje, piene, žuvyje, paukštienoje ir kiaušiniuose.

Vitaminas B1

Vitaminas B1 atlieka labai svarbų vaidmenį, reguliuojant apetitą.

Vitaminas B1, dar vadinamas tiaminu, yra susijęs su vitaminu B12, nes jie abu priklauso vitaminų B kompleksui. Kaip ir jo tėvynainis, vitaminas B1 naudingas, kovojant su papildomais kilogramais.

Vitaminas B1 atlieka labai svarbų vaidmenį, reguliuojant apetitą. Asmenys, kuriems trūksta vitamino B1, gali pastebėti, kad valgo šiek tiek dažniau nei norėtų, o tai paprastai nėra naudinga, bandant numesti svorio.

Be to, vitaminas B1 svarbus angliavandenius perdirbant į energiją. Vitamino B1 trūkumas gali reikšti, kad medžiagų apykaita nėra visiškai optimali ir organizmas tuos angliavandenius kaupia kaip riebalus, užuot juos sudeginęs.

Vitamino B1 yra įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, piene, kiaušiniuose ir grūduose. Jei šių produktų nemėgstate, galima įsigyti vitamino B papildų, kuriuose paprastai yra visų B komplekso vitaminų.

Vitamino B1 galima dar yra apelsinuose, kiaulienoje, riešutuose, makaronuose, duonoje ir ryžiuose.

Mineralai

Techniškai tai nėra vitaminai, tačiau šnekamojoje kalboje jie taip vadinami.

Yra nemažai mineralinių medžiagų, kuriomis galima papildyti organizmo atsargas, vartojant jais praturtintus papildus. Ir tai bus labai naudinga metant svorį.

Kalcis 

Kartu su vitaminu D kalcis ne tik padeda palaikyti sveikus kaulus, bet ir padeda numesti svorio.

Kalcis yra susijęs su optimalios medžiagų apykaitos palaikymu ir gera gliukozės kiekio kraujyje kontrole. Kartu su vitaminu D kalcis ne tik padeda palaikyti sveikus kaulus, bet ir padeda numesti svorio. Nors galima įsigyti ir maisto papildų, kalcio ir vitamino D gausu pieno produktuose.

Geležis

Geležis yra neatsiejama raudonųjų kraujo kūnelių, kurie perneša deguonį į kūno ląsteles, struktūros dalis.

 

Geležis yra neatsiejama raudonųjų kraujo kūnelių, kurie perneša deguonį į kūno ląsteles, struktūros dalis. Mažas geležies kiekis gali sukelti nepakankamą raudonųjų kraujo kūnelių gamybą arba anemiją. Mažesnis raudonųjų kraujo kūnelių skaičius reiškia prastesnį ląstelių aprūpinimą deguonimi, kas gali turėti įtakos fiziniam krūviui ir sportiniams rezultatams, bandant numesti šiek tiek riebalų.

Magnis

Magnio trūkumas neigiamai veikia medžiagų apykaitą. 

Magnis labai svarbus daugelio fermentų veikimui, taip pat – ATP, kuris yra pagrindinis ląstelių energijos šaltinis. Magnio trūkumas neigiamai veikia medžiagų apykaitą, todėl optimalų jo kiekį reikėtų palaikyti, valgant riešutus, sėklas ir grūdus.

Kaip toliau elgtis

Nors vitaminų (ir mineralinių medžiagų) vartojimas nėra sunkus darbas, kontroliuojant savo svorį, bet jie padeda organizmui palaikyti geriausią formą ir optimaliai funkcionuoti. Visa tai palengvina svorio metimo procesą ir gali būti labai naudinga, laikantis dietos ir aktyviai sportuojant.

Laikykitės sveikos ir subalansuotos mitybos, o jei reikia, papildykite ją maisto papildais, kad Jūsų svorio metimo kelionė būtų kuo sklandesnė. Jei ketinate vartoti bet kurį iš šių vitaminų papildų, pasitarkite su savo šeimos gydytoju ir pasidomėkite rekomenduojamomis paros dozėmis optimaliai sveikatai užtikrinti.

Paskutinis dalykas, kurį reikia paminėti – vartodami šiuos papildus nepamirškite koreguoti ir savo fizinių pratimų programos. Jei nori sužinoti daugiau apie mitybą, apsilankykite manomityba.lt

REKLAMA

Susiję straipsniai:

Norite mesti svorį? Nuo ko pradėti?

Keturios sėklos, būtinos kasdieniam racionui

Kuo sveikatai naudingas baklažanas?

Kovoje su koronavirusu gali padėti ir vitaminas D

 89,840 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes