Kuršių nerijos žvejų šiupinys.

Šiupinys (Lietuvoje – čiupinys, čiulkinys, mutinys, šiupienė, šustinis) yra bene seniausias Mažosios Lietuvos senbuvių žemdirbių patiekalas, žinomas nuo priešistorinių laikų.

„Šiupinys“ nuo žodžio „čiupas, šiupas“ – „truputis to, truputis ano“.

Mažosios Lietuvos lietuvininkų šiupinys vokišku pavadinimu schuppnis plačiai išplito, kaip lengvai gaminamas ir sotus valgis keliauninkams Rytų Prūsijoje svečių užeigų namuose.

Mažosios Lietuvos karčiamose, vėliau valgyklose ir net restoranuose buvo garbės reikalas pateikti savo išskirtinį šiupinį, priklausomai nuo šiame krašte auginamų žemės ūkio augalų ir gyvulių…

Kristijonas Donelaitis (1714–1780) poemoje „Metai“ rašo: „<…> Žirnių sau pasisėk zopostui didelį plotą, / juk žinai, kaip skanūs jie, kad šiupinį valgai…“, ir toliau: „<…> Mes, lietuvninkai, barščius ir šiupinį skanų / Su lašiniais gardžiais išvirtus girdami valgom…“

Mėmelyje (Klaipėdoje), kai atplukdyti medienos plaustai švartuodavosi prie Medienos uosto kranto, sielininkų laukdavo dideliuose puoduose išvirtas šiupinys su riebia mėsa. Čia susirinkdavo daug Mėmelio gyventojų, nes būdavo visi vaišinami šiupiniu, buvo gausu alkoholinių gėrimų, muzikos ir šokių. Graži tradicija, kurią galėtų atgaivinti per Jūros šventes rengėjai.

XIX amžiuje patiekalą aprašė Liudvikas Adomas Jucevičius: „<…> šiupienė <…> tai miežinė košė su žirniais kartu išvirta ir su šviežiais lašiniais…“ ir dar pamini, kad piršlybų metu šiupinio patiekimas į stalą rodydavęs merginos tėvų palankumą jaunikiui, o jei dubens viduryje styrojusi paršo uodega – tai reiškę sutikimą vedyboms.

1860 metais grafas Leonas Potockis aprašė, kad šiupinys (tirštas troškinys iš grūdų, kruopų, pupų, pupelių, žirnių, vėliau bulvių, netgi kopūstų su kiauliena) yra mėgstamas Žemaitijos valgis, be kurio jokia šventė, jokios vestuvės, jokios krikštynos negali įvykti.

Šiupinį, išvirtą iš žirnių, dešros ir stambių miežinių kruopų, mini ir Vladislovas Sirokomlė.

Tarpukariu išleistoje Elenos Repčytės-Starkienės redaguotoje knygoje „Ką valgome?“ šiupinys minimas kaip Užgavėnių ir Kalėdų pirmosios dienos valgis, verdamas iš žirnių ir grucės (perlinių kruopų) sultinyje, kuriame virta kiaulės galva, uodega ir dešros. Baigiant virti įdedama tarkuotų bulvių. Patiekiant ant stalo dubens viduryje įstatoma kiaulės uodega, o aplink apdėliojama supjaustytos galvos gabalėliais.

Kiekvienas Mažosios Lietuvos regionas turėjo savo išskirtinius šiupinių ruošimo receptus, kurie vėlesniais laikais, atsiradus svečių užeigų namams, buvo įtraukti į maitinimo valgiaraščius. Pavyzdžiui, vienokį šiupinį gaudavai Pagėgiuose, kitokį Haidekruge (Šilutėje), dar kitokį Priekulėje ir panašiai.

Bendras visai Mažajai Lietuvai buvo tik PIRŠLYBŲ ŠIUPINYS, ruošiamas iš avižų grūdų, pupų, žirnių, svogūnų su morkomis ir galiausiai – kiaulės uodega. Šį šiupinį ant vaišių stalo, baigiantis piršlybų ceremonijai, atnešdavo pati peršamoji. Jei kiaulės uodega būdavo stačia įsmeigta vertikaliai į šiupinio viršų, – mergina sutinka tekėti. Jei uodega būdavo neįsmeigiama, o tik paguldoma galu į apačia prie šiupinio, – mergina jokiu būdu netekės. Toks mandagus su erotine potekste atsisakymas. Galų gale tas paprotys buvo priimtas ir Žemaitijoje.

Vėlesniais laikais šiupiniai, kaip sotus ir lengvai paruošiamas, netgi daugiadienis valgis, kurį galima net kelis kartus pašildyti išplatino lietuvių kariuomenė Baltarusijoje, Ukrainoje, netgi Polšoje.

Esu įsitikinęs, kad Lietuva šiupinį galėtų įteisinti kaip savo tautinės kulinarijos paveldą, o kiekviena gaspadinė netgi paskelbti savo išskirtinius gamybos receptus.

Pamaryje iš 2 milijonų vietinių gyventojų, išskyrus vieną kitą, neliko senbuvių (senųjų gyventojų), kuriuos išžudė Rusijos armija.

Šiame krašte apsigyveno atkakėliai iš kitų Lietuvos regionų.

Mums privalu žinoti, kad  Mažojoje Lietuvoje daugiausiai buvo auginami margieji žirniai (kaip šiandien Latvijoje). Žiemai žvejai prisidžiovindavo žuvų, o vieni valstiečiai prisisvytindavo žąsų arba kiti prisisūdydavo galvijų mėsų.

Šiupinius ruošdavo kitaip nei žemaičiai, kurie šiupinius ruošdavo viename katile, paeiliui troškindami maisto produktus.

Lietuvininkai pradžioje ištroškindavo daržoves, o žuvis ar mėsos produktus kepdavo arba troškindavo atskirai ir patiekiant juos uždėdavo ant šiupinių.

Kuršių nerijos žvejų šiupinys

Kuršių nerijos žvejų šiupinys.

Vienai porcijai reikia:

  • 100 g džiovintos menkės,
  • česnako vienos skiltelės,
  • 10 g morkų,
  • 10 g svogūnų,
  • lauro lapo,
  • 2 kvapiųjų pipirų,
  • 3 g druskos,
  • 80 g mirkytų perlinių kruopų,
  • 80 g mirkytų žirnių su luobele,
  • 80 g mirkytų baltųjų pupelių,
  • 5 g aliejaus,
  • (mūsų laikais) žiupsnelio smulkintų petražolių.

Perlines kruopas, žirnius ir pupeles per naktį išmirkyti. Į puodą įpilti 5g aliejaus, įmesti česnako skiltelę, smulkiai supjaustytus svogūnus, burokine tarka sutarkuotas morkas ir pakepinti, kad daržovės suminkštėtų. Tada suberti išmirkytas perlines kruopas, žirnius ir pupeles, lauro lapą ir kvapiuosius pipirus, užpilti 100 g vandens, uždengti dangtį ir troškinti tol, kol suminkštės pupelės. Po to pagardinti druska ir išmaišyti.

Džiovintą menkę atmirkyti vandenyje, nuspausti drėgmę, supjaustyti gabalais ir apkepinti aliejuje arba perpus su kaimiškai lydytu sviestu. Keptus menkės gabalus sudėti į atskirą dubenį.

Atleidžiant šiupinį, ant viršaus uždėti keptus menkės gabalus. užbarstyti žiupsnelį smulkintų petražolių.

Būtina paminėti, kad šiupinio kuršiai kopininkai niekada neruošdavo su stintomis, nes jų įsitikinimu, stintas priguli valgyti tik vienas, neužsikandant šiupiniais, daržovėmis, bulvėmis ar duona. Iš stintų taip pat draudžiama virti sriubas, nes tada stintos bumbinant neis į tinklaičius, – liks vandenyje…

Atkakėliams, kurie dabar gyvena Kuršių nerijos kuršių kopininkų gyvenvietėse ir namuose, šie gastronominiai subtilūs pojūčiai nėra įgimti, nėra tradiciniai paveldėti, todėl ir nelabai suvokiami

 Haidekrugo (Šilutės) šiupinys

Haidekrugo (Šilutės) šiupinys.

Vienai porcijai reikia:

  • 100 g kiaulės knyslės,
  • 80 g mirkytų baltų pupelių,
  • 80 g mirkytų žirnių su luobele,
  • 100 g bulvių,
  • 10 g morkų,
  • 10 g svogūnų,
  • lauro lapelio,
  • 2 juodųjų pipirų,
  • 3 g druskos,
  • 5 g aliejaus,
  • 5 g kiaulinių taukų,
  • (mūsų laikais) žiupsnelio smulkintų petražolių.

Pupeles ir žirnius per naktį išmirkyti.

Į puodą įpilti 5 g aliejaus, smulkiai supjaustytus svogūnus, mažais kubeliais supjaustytas morkas ir pakepinti, kad daržovės suminkštėtų. Tada suberti išmirkytas pupeles ir žirnius, lauro lapelį ir pipirus, užpilti 100 g vandens, uždengti dangtį ir troškinti tol, kol suminkštės pupelės. Po to sudėti gabalais supjaustytas nuskustas bulves ir troškinti, kol suminkštės bulvės, pagardinti druska.

Kiaulės knyslę  supjaustyti į kelis gabalus, apkepti bei ištroškinti kiauliniuose taukuose. Keptus mėsos gabaliukus sudėti į šiupinį ir viską gerai išmaišyti.

Atleidžiant šiupinį, užbarstyti žiupsnelį smulkintų petražolių.

Kintų šiupinys su kumpiu ir baravykais

Kintų šiupinys su kumpiu ir baravykais.

Vienai porcija reikia:

  • 100 g karštai rūkyto kiaulienos kumpio,
  • 100 g šviežių baravykų arba 50 g džiovintų baravykų
  • 50 g mirkytų baltųjų pupelių,
  • 50 g mirkytų žirnių su luobele,
  • 10 g morkų,
  • 10 g svogūnų,
  • lauro lapelio,
  • 2 juodųjų pipirų,
  • 3 g druskos,
  • 5 g aliejaus,
  • 5 g kiaulinių taukų,
  • (mūsų laikais) žiupsnelio smulkintų petražolių.

Pupeles ir žirnius per naktį išmirkyti. Į puodą įpilti 5g aliejaus, įmesti smulkiai supjaustytus svogūnus, kubeliais supjaustytas morkas ir pakepinti, kad daržovės suminkštėtų. Tada suberti išmirkytas pupeles ir žirnius, lauro lapelį ir pipirus, užpilti 100 g vandens, uždengti dangtį ir troškinti tol, kol suminkštės pupelės. Po to pagardinti druska ir išmaišyti.

Kiaulienos kumpį ir baravykus supjaustyti mažesniais gabaliukais ir pakepinti kiauliniuose taukuose. Keptus kumpio gabaliukus ir grybus sudėti į šiupinį ir viską gerai išmaišyti, užbarstyti petražolėmis.

Vegetarams šiupinys

Vegetariškas šiupinys.

Vienai porcija reikia:

  • 80 g avižų kruopų,
  • 80 g mirkytų pupelių,
  • 80 g žirnių su luobele,
  • 80 g bulvių,
  • 50 g morkų
  • 10 g svogūnų,
  • lauro lapelio,
  • 2 juodųjų pipirų,
  • 3g druskos,
  • 5 g aliejaus,
  • 1g džiovintų raudonėlių.

Perlines kruopas, žirnius ir pupeles per naktį išmirkyti. Į puodą įpilti 5 g aliejaus, įmesti smulkiai supjaustytus svogūnus, burokine tarka sutarkuotas morkas ir pakepinti, kad daržovės suminkštėtų. Tada suberti išmirkytas perlines kruopas, pupeles  ir žirnius, lauro lapelį ir pipirus, užpilti 100 g vandens, uždengti dangtį ir troškinti tol, kol suminkštės pupelės. Po to sudėti gabalais supjaustytas nuskustas bulves ir troškinti, kol suminkštės bulvės, pagardinti druska, džiovintais raudonėliais ir išmaišyti.

Mėmelio (Klaipėdos) šiupinys su dešrelėmis

Mėmelio (Klaipėdos) šiupinys su dešrelėmis.

Vienai porcija reikia:

  • 200 g rūkytų kiaulienos dešrelių,
  • 80 g bulvių,
  • 80 g mirkytų pupelių,
  • 80 g mirkytų žirnių su luobele,
  • 20 g morkų,
  • 10 g svogūnų,
  • lauro lapelio,
  • 2 juodųjų pipirų,
  • 3 g druskos,
  • 5 g aliejaus,
  • 5 g kiaulinių taukų,
  • (mūsų laikais) žiupsnelio smulkintų petražolių.

 

Pupeles ir žirnius per naktį išmirkyti. Į puodą įpilti 5g aliejaus, įmesti smulkiai supjaustytus svogūnus, kubeliais supjaustytas morkas ir pakepinti, kad daržovės suminkštėtų. Tada suberti išmirkytus pupeles ir žirnius, lauro lapelį ir pipirus,  užpilti 100 g vandens, uždengti dangtį ir troškinti tol, kol suminkštės pupelės. Po to sudėti gabalais supjaustytas nuskustas bulves ir troškinti, kol suminkštės bulvės, pagardinti druska.

Rūkytas kiaulienos dešreles supjaustyti ripkelėmis, apsiskrudinti keptuvėje kiauliniuose taukuose,  sudėti į  šiupinį ir viską gerai išmaišyti. Atleidžiant šiupinį, užbarstyti žiupsnelį smulkintų petražolių.

 

Būtent šis šiupinys būdavo ruošiamas sėlininkų sutiktuvėms ir smagiam su šokiais ir išgertuvėmis pasibuvimui.

Daugiau Mažosios Lietuvos šiupinių receptų:

Venckų šiupinys su riebia kiauliena

Priekulės šiupinys su kraujine dešra

Pagėgių šiupinys su žąsiena

Vilkyčių šiupinys su kiaulienos šonine

Svencelės avienos šiupinys

Drevernos Užgavėnių žvejų šiupinys

 

 106,995 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes