K? tik ?pilti?kiams bei j? sve?iams gausiai prisirinkus m?lyni?, prisiminkime ?i? uog? naud? sveikatai. O ?ios m?lynos uogos, pasirodo, naudingos ne vien tik akims. Taigi, kam dar?
Odai
?ios uogos turi antiseptini? savybi?, tod?l trint? m?lyni? kompresai naudingi sergant ?vyneline, egzema, dedervine, d?l cukrinio diabeto atsiv?rus ?aizdoms, nudegus saul?je, i?kilus spuogams. Da?nas m?lyni? valgymas veidui suteikia skaistumo.
Jaunystei i?saugoti
M?lyn?se esantys antioksidantai l?tina organizmo sen?jimo procesus, ma?ina rizik? susirgti onkologin?mis ligomis. Manoma, kad i? vis? uog? b?tent m?lyn?se yra did?iausias antioksidant? kiekis.
Kraujotakai
M?lyn?s veikia prie? laisvuosius radikalus, padeda nesulipti trombocitams.
Skatina ger? kraujo cirkuliacij? ir stiprina arterij? sieneles, uogos veiksmingos gydant ateroskleroz?.
?emina kraujosp?d?, Teigiama, kad kasdien du m?nesius valgant po 50 g m?lyni?, kraujosp?d? galima suma?inti 4-6 procentais.
?ird?iai
M?lyn? kisielius arba g?rimas naudingas tromboz?s, miokardo infarkto profilaktikai.
Ma?ina ?irdies sm?gio rizik?.
Skaudant gerklei
M?lyni? sultys ar lap? u?pilas (skalauti) taip pat pravers sergant gerkl?s, gerkl? ir rykl?s u?degimais, angina.
Kraujui
Padeda kovoti su ma?akraujyste, nes jose itin gausu gele?ies.
?arnynui
I? organizmo ?alina toksines ir nereikalingas med?iagas, taip pagerindamos ir ?arnyno darb?.
M?lyni? uogose yra daug raugini? med?iag?, kurios slopina u?degim?, gydo skrand?io ir dvylikapir?t?s ?arnos opalig?.
M?lyni? lap? arbata ar nuovirai palengvina b?kl?, esant skrand?io spazmams su pykinimu.
M?lyni? kisielius arba g?rimas naudingas vir?kinimui normalizuoti, padeda tiek esant viduriavimui, tiek esant viduri? u?kiet?jimui.
?vie?ios uogos veikia kaip silpni viduri? laisvinamieji, d?iovintos uogos padeda nuo viduriavimo.
Inkstams ir kepenims
M?lyn?se randama arbutino, kuris ?udo bakterijas arba slopina j? dauginim?si. Tai labai svarbu u?sikr?tus ?lapimo sistemos infekcija, sergant cistitu, dizenterija.
M?lyni? lap? arbata rekomenduojama sergant ?lapimo p?sl?s ligomis.
Uog? nuoviras skatina tul?ies ir ?lapimo i?siskyrim?, tod?l tinka ?mon?ms, sergantiems inkst? ir kepen? ligomis, tirpdo tul?ies p?sl?je, inkstuose ar ?lapimo p?sl?je susiformavusius akmenis.
Imunitetui
M?lyni? uog? ir lap? arbata geriama per?alus, skaudant galvai, kosint.
Dantenoms
M?lyn?s bei m?lyni? lap? arbata ar nuovirai rekomenduotini sergant danten? ligomis, burnos gleivin?s u?degimais.
Lap? nuoviru rekomenduojama skalauti ?aizd? pa?eist? burnos ertm?.
Smegenims
M?lyn?s didina dopamino kiek? smegenyse, o ?is labai svarbus koordinacijai, jud?jimui. Padid?jus jo kiekiui, i?siskiria augimo hormonas, padedantis atsinaujinti k?no l?stel?ms.
Taigi, valgant m?lynes ger?ja judesi? koordinacija.
M?lyn?s naudingos ir atminties gerinimo profilaktikai.
Sergantiems diabetu
Paprastai sergantiems diabetu nerekomenduojama valgyti vaisi? ir uog?, nes juose esanti fruktoz? did?ja cukraus kiek? kraujyje. I?imtis ? m?lyn?se. Jose aptikta biologi?kai veiklios med?iagos ? niomirtilino, kuris ma?ina cukraus kiek? kraujyje ir m?lyn?s gali b?ti vartojamos netgi, kaip papildoma priemon? cukriniam diabetui gydyti.
Ta?iau sergant cukriniu diabetu ir vartojant insulin?, prie? vartojant m?lynes b?tina pasitarti su gydytoju.
Akims
?vie?ios m?lyni? uogos ar sultys gerina reg?jim?, ma?ina aki? nuovarg?, gerina tinklain?s regeneracij?, didina akiplot?, sustiprina matym? prietemoje bei suma?ina aki? nuovarg? ilgai b?nant dirbtin?je ?viesoje ar dirbant kompiuteriu.
?ios uogos naudingos, sergant vi?takumu, glaukoma, katarakta.
M?lyn?s padeda geriau akims prisiderinti prie staigaus ?viesos intensyvumo kitimo. Jos apsaugo kraujagysles, kuriomis kraujas patenka ? akis, ir sustiprina aki? kraujotak?, tod?l tinka vartoti profilakti?kai arba turint bet koki? reg?jimo sutrikim?. Akims naudingos tiek ?vie?ios, tiek d?iovintos m?lyni? uogos.
M?lyn?s apr?pina maistin?mis med?iagomis regos nervus, pad?damos i?vengti akyje susidaran?i? kraujosruv?.
Akims stiprinti kasdien pakanka suvalgyti po 1 arbatin? ?auk?tel? d?iovint? m?lyni?.
Koki? nauding? med?iag? turi m?lyn??
?ios uogos ir j? lapai turi vitamin? A, C, K, B6, P, B1, B2, PP, cholino, mangano (daugiau nei kitose uogose ar vaisiuose), vario, kalio, gele?ies, organini? r?g??i?, tanid?, antocianglikozido mirtilino, vitamino, inozito, mineralini? drusk? (natrio, kalcio, fosforo), eterinio aliejaus.
Pus?je stiklin?s d?iovint? m?lyni? yra 25 gramai cukraus ir apie 270 kalorij?.
Pus?je stiklin?s ?aldyt? m?lyni? ? beveik du kartus ma?iau cukraus ir tris kartus ma?iau kalorij?.
Kuo labiau uoga prinokusi, tuo daugiau m?lyno pigmento ? daugiau ir nauding?j? savybi?.
Kai reikia atsargumo
Per gausus m?lyni? vartojimas gali i?balansuoti bei sustiprinti kraujo spaudim? ma?inan?i?, krauj? skystinan?i? ar cukraus kiek? reguliuojan?i? vaist? poveik?.
Sergant cukriniu diabetu ir vartojant insulin?, prie? vartojant m?lynes b?tina pasitarti su gydytoju.
M?lyni? lap? u?pil? ir nuovir? be pertraukos negalima vartoti ilgiau nei 3 savaites.
M?lyni? nerekomenduojama perdozuoti, ypa? turint jautresn? vir?kinimo sistem?, nes tai gali baigtis viduri? u?kiet?jimu.
M?lyni? negalima vartoti esant infekcin?s kilm?s viduriavimui. Jei vartojant m?lynes, viduriavimas t?siasi ilgiau nei 3 dienas, reik?t? kreiptis ? gydytoj?.
M?lyn?mis piktnaud?iauti nevert?t? esant skydliauk?s sutrikimams.
M?lyni? nerekomenduojama gausiai vartoti, turint padid?jus? kraujo kre??jim?.
Nepatariama vartoti, sutrikus tul?ies p?sl?s kanal? ir kasos veiklai.
Vert?t? ?inoti, kad m?lyni? lap? arbata didina skrand?io sul?i? r?g?tingum?.
Ar ?inai, kad? ?aldytuve m?lynes patartina laikyti ne daugiau nei 5 dienas. Laikant ilgiau uogos prad?s pilk?ti ir praras daug maistini? med?iag?.
? ?aldytuv? uogos turi b?ti dedamos visi?kai sausos.
M?lyn?s savo gydom?j? savybi? nepraranda ir apdorotos. Kartais ?ios net sustipr?ja? sakykim, nuo viduriavimo geriau tinka ne ?vie?i?, o d?iovint? uog? nuoviras.
?iemai m?lynes rekomenduojama trinti su cukrumi (santykiu 1:1) arba u??aldyti ? taip jose i?liks visi vitaminai ir mikroelementai.
M?lyni? lapus geriausia skinti prie? augalui ?ydint ar ?yd?jimo prad?ioje ? gegu??s-bir?elio m?n. D?iovinti gerai v?dinamoje patalpoje, pav?syje.
D?iovinti lapai gydom?j? savybi? nepraranda net dvejus metus.
M?lyni? uogos pav?syje apvytinamos ir tuomet d?iovinamos d?iovykloje ne auk?tesn?je 60 C temperat?roje (optimali 40 laipsni? temperat?ra).
Patikrinti, ar uogos sud?i?vo, pakanka suspaud?iant m?lyn? tarp pir?t?. Jeigu ji netepa rank?, vadinasi, sud?i?vo.
I? 7 kg ?ali? m?lyni? paprastai sud?iovinama apie 1 kg saus? uog?.
D?iovintas m?lynes galima vartoti 2 metus.
Laikyti tiek d?iovintas uogas, tiek lapus reik?t? med?iaginiame, nat?ralaus pluo?to, pvz. drobiniame, mai?elyje.
Gydytojai rekomenduoja m?lyni? sezono metu suvalgyti bent po stiklin? ?vie?i? m?lyni? kasdien.
Vaik? mitybos specialistai vaikams m?lynes rekomenduoja duoti nuo 6 m?nesi? ir ma?daug iki 3 met? duoti smulkintas ar trintas uogas, kad jomis neu?springt?.
Daugiau: chlorella
13,534 per?i?r? (-a)
A?i?.Labai reikalingas ir vertingas straipsnis.Naudosiuosi patarimais.