Už draudžiamųjų medžiagų įsigijimą, laikymą bei platinimą nuteisti du treneriai, vienas iš jų – sunkiaatletis iš Kretingos rajono. Asociatyvi nuotr.

Sporto treneriai, kurių vienas – iš Kretingos rajono, savo auklėtinius mokė ne tik sportuoti, bet, deja, ir vartoti dopingą. Tai patvirtino jau antros instancijos teismas, atmetęs jų skundą su prašymu išteisinti.

Nuteistieji siekė išteisinimo, prokuroras – griežtesnės bausmės

Klaipėdos apygardos teismui du sportininkai buvo apskundę pirmosios instancijos teismo nutartį, kuria jiems buvo pareikšti kaltinimai dėl draudžiamų medžiagų įgijimo, laikymo bei platinimo, bet teismas jų prašymą atmetė.

Apeliacinį skundą buvo pateikęs ir prokuroras. Mat kai nuteistiesiems jiems paskirta bausmė atrodė per griežta ar net visai neteisinga (prašymu siekė visiško išteisinimo), prokuroras, priešingai, prašė net dvidešimt kartų padidinti jiems pirmosios instancijos teismo paskirtas baudas. Tau yra, vietoj paskirtų 5 000 eurų baudų paskirti 102 00 eurų.

Teisinosi sveikatos problemomis

Byloje kaltinimai buvo pareikšti sunkiaatlečiui sportininkui ir dviem dviračių sporto ir sunkiosios atletikos treneriams. Pastarasis – iš Kretingos rajono.

Sunkiaatletis sportininkas ir jo tėvas dėl kaltinimų psichotropinių medžiagų laikymu pirmosios instancijos teismo buvo išteisinti.

O abu treneriai buvo nuteisti už tai, kad neteisėtai gabeno ir laikė Lietuvos Respublikos (LR) tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytas medžiagas, turėdami tikslą jas platinti.

Nuteistieji savo kaltę neigė ir teigė, kad visos pas juos rastos medžiagos buvo skirtos jų asmeniniam vartojimui, nes abu turėjo sveikatos problemų, ir prašė juos išteisinti.

Kaip skelbiama Klaipėdos apygardos teismo pranešime, bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs apygardos teismas atmetė visus apeliacinius skundus ir konstatavo, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendyje teisingai nustatytos faktinės bylos aplinkybės, tinkamai įvertinti byloje surinkti ir tiesiogiai teisiamajame teismo posėdyje ištirti įrodymai, padarytos motyvuotos išvados dėl abiejų trenerių kaltės.

Nepatikėjo trenerių naivumu

Tai, kad sunkiosios atletikos ir dviračių sporto treneriai įgijo LR tam tikrų dopingo medžiagų kontrolės įstatyme nurodytų medžiagų ir jas laikė, turėdami tikslą platinti savo auklėtiniams ir kitiems sportininkams, įrodo rastų medžiagų kiekis ir jų rūšių įvairovė.

Treneriai nepatikėjo nuteistųjų naivumu, atmesdamas argumentus, kad šias draudžiamas medžiagas sportininkai įsigijo per ilgą laiką. Klaipėdos apygardos teismas pažymėjo, kad sportininkų ir sporto trenerių gyvenamuosiuose būstuose, darbo vietose ir kitur yra nuolat atliekamos kratos, kurių tikslas ir yra surasti bei paimti dopingo preparatus.

„Todėl visiškai nelogiška tvirtinti, jog patyrę ir ilgamečiai treneriai būtų galėję nežinoti šių aplinkybių ir būtų įsigiję savo asmeninėms reikmėms tokį didelį draudžiamų laikyti medžiagų kiekį ir dar tokiam ilgam laikotarpiui, suvokdami, kad jas bet kada gali rasti ir paimti tiek antidopingo agentūros darbuotojai, tiek policijos pareigūnai“, – teigiama teismo pranešime.

Be to, nors nuteistieji teigė esą minimas medžiagas naudojo dėl turimų sveikatos problemų, byloje nepateikė įrodymų, kad draudžiamus preparatus jiems būtų paskyrę gydytojai.

Nuteistieji neigė turėję tikslą platinti draudžiamas medžiagas, bet šis teiginys teismui irgi pasirodė esąs melagingas. Sportininkų ketinimus pardavinėti dopingą įrodė telefono pokalbiai, kuriuose daugeliu atveju buvo minimi sportininkai bei jų dalyvavimas varžybose.

Bausmės neatšaukė, bet ir nepadidino

Pasisakydama dėl parinktos bausmės rūšies ir dydžio teisėjų kolegija nurodė, kad prokuroro prašomo dydžio – 102 500 Eur – baudų paskyrimas prieštarautų bausmės proporcingumo ir teisingumo reikalavimams. Nuteistiesiems paskirtos bausmės yra tinkamai individualizuotos ir paskirtos tiek atsižvelgiant į bendruosius bausmės skyrimo pagrindus, tiek į bausmės paskirtį.

Netenkindamas prokuroro prašymo padidinti pirmosios instancijos nustatytas baudas, Klaipėdos apygardos teisėjai atsižvelgė į tai, kad nuteistieji praeityje nebuvo teisti, yra dirbantys, charakterizuojami teigiamai, o jų įvykdyti nusikaltimai labai didelių ir sunkių pasekmių nesukėlė.

Per 3 mėnesius gali apskųsti

Klaipėdos apygardos teismo nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per 3 mėnesius gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Dopingas, dėl kurio įsigijimo, laikymo bei platinimo nubausti treneriai, yra cheminės medžiagos, laikinai sustiprinančios fizinę, psichinę organizmo veiklą, įvairių organizmo funkcijų stimuliantai. Dopingas sporte yra draudžiamas.

Lietuvoje dopingo kontrolę vykdo Viešoji įstaiga Lietuvos antidopingo agentūra.

Kas nutinka, vartojant draudžiamas medžiagas?

Steroidai raumenis gali paversti dideliais ir stipriais, bet taip pat gali sukelti priklausomybę ir sukelti išbėrimus, plikimą, padidinti riziką susirgti kepenų, širdies ir kraujagyslių ligomis, iššaukti nuotaikų svyravimus, sukelti agresyvumą, savęs nekontroliavimą.

Vyrams taip pat gresia sėklidžių sumažėjimas, krūtinės augimas, seksualinio pajėgumo sumažėjimas, impotencija, sumažėjusios spermatozoidų gamyba.

Moterims gali grėsti menstruacijų ciklo sutrikimas, klitorio išsiplėtimas, balso sustorėjimas, didžiulis veido bei kūno plaukuotumas.

EPO (eritropoetinas) gali padėti kūnui naudoti deguonį, bet tai gali baigtis ir mirtimi. EPO kraują gali paversti į tirštą ir lipnų – tarsi medus. Sutirštėjęs kraujas priverčia jaustis silpnu, pakelia kraujo spaudimą, priverčia širdį dirbti taip stipriai, kad gresia sunkus priepuolis ar insultas net ir jauname amžiuje.

Stimuliantai iššaukia nemigą, dirglumą, nevalingus judesius ar traukulius, nerimą ir agresyvumą, širdies permušimus, sutrikdo koordinaciją. Gresia net širdies priepuolis.

HGH (žmogaus augimo hormonai) gali paversti raumenis ir kaulus stipresnius ir veiklesnius, taip pat ir iššaukia akromegaliją – išsikišusi kakta, antakiai, kaukolė ir žandikaulis, kurių nebebus įmanoma atstatyti, išplečia širdį, dėl kurios bus aukštas kraujo spaudimas ir net širdies nepakankamumas, kenkia kepenims, skydliaukei bei regėjimui, gali sukelti artritą.

Maskuojantys agentai (diuretikai ir kitos medžiagos, galinčios nuslėpti draudžiamųjų medžiagų vartojimą) gali sukelti apsvaigimą ir iššaukti nualpimą, dehidraciją, raumenų mėšlungį, kraujospūdžio sumažėjimą, koordinacijos praradimą, sumišimą, širdies sutrikimus.

Kanapės, marihuana, hašišas, vartojami net retkarčiais silpnina atmintį, dėmesį ir motyvaciją, net ir mokymosi rezultatus, silpnina imuninę sistemą, sukelia chroninį bronchitą ir kitas kvėpavimo takų ligas, net ir gerklės vėžį, skatina psichologinį ir psichinį priklausomybę.

Narkotikai (heroinas ir morfinas) gali numalšinti skausmą, bet taip pat silpnina imuninę sistemą, žemina širdies ritmą ir kvėpavimo slėgį, sutrikdo judesių koordinaciją ir koncentraciją, sukelia vėmimą bei vidurių užkietėjimą.

 62,833 peržiūrų (-a)

43% LikesVS
57% Dislikes
One thought on “Treneris iš Kretingos rajono su kolega nuteistas už dopingo platinimą”
  1. kuris cia tas zurnalistas parases sita informacija,zmogau pries rasydamas ir pateidamas informacija kitiem zmonem pasidomek kokios is tiesu yra geros ir kokios blogos savybes kanapes,tavo teigimai visiskai nesutampa su esamais istirtais faktais

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE