Būsimame baseine – dar nebaigta montuoti įranga ir neišklijuotos plytelės.

Atsitiko tai, ko Kretingos rajono savivaldybė bijojo labiausiai – visų kretingiškių labai laukiamą Sporto ir sveikatingumo centrą statanti Vilniaus bendrovė „Litcon“ sustabdė darbus ir neaišku, ar juos beatnaujins. Maža to, užvakar statybvietėje apsilankęs „Švyturys“ pastatą rado atrakintą, o viduje esančias medžiagas ir statybų dokumentaciją paliktą be priežiūros.


Pasiūlė sutartį nutraukti geranoriškai
Paskutiniu metu statybvietėje lėtėję rangovo tempai Savivaldybei jau seniai kėlė nerimą. Su statybų verslu susiję kretingiškiai pilna burna šnekėjo, kad beveik prieš metus restruktūrizuoti pradėta įmonė kovą laukia bankroto paskelbimo.
Pernai „Litconas“ atkakliai reikalavo sporto salėje leisti pakloti grindų dangą ir montuoti tribūnas. Pasiekus, kad grindų danga būtų pakeista į kitą, toks sutikimas buvo duotas.
Jau tuomet rajono vadovai sulaukė įspėjimų, kad atlikęs sąlyginai nesudėtingus, bet brangiai įvertinamus darbus finansinių sunkumų patiriantis rangovas iš objekto gali pradingti.
Tačiau buvo viliamasi, kad už dangos paklojimą ir tribūnų sumontavimą rangovui sumokėti nemaži pinigai įpūs jam gyvybės.
Deja, po Naujųjų metų „Litcono“ darbininkai iš statybvietės pradingo, o neseniai Savivaldybė sulaukė rangovo pasiūlymo 2015 metais pasirašytą sutartį nutraukti abiejų šalių sutarimu.


Kaip išeitį „Litconas“ pasiūlė į sutarties vykdymą įtraukti šiai bendrovei giminingą įmonę, tačiau Savivaldybė su tokiu pasiūlymu nesutiko.
Darbų liko beveik už 900 tūkstančių
Savivaldybės Statybų skyriaus vedėja Rima Lukauskienė patvirtino, kad šiemet „Litcono“ darbininkai objekte taip ir nepasirodė.
„Kažkurią dieną matėme aplink pastatą vaikštinėjantį elektriką, bet šiaip visi darbai yra apmirę“, – teigė R. Lukauskienė.
Anot jos, raštiškai pasiūlęs sutartį nutraukti abipusiu sutikimu, rangovas tokio prašymo niekuo nepagrindė.
Nors jokio „Litcono“ bankroto patvirtinimo dar nėra, iš įmonės veiksmų matyti, kad rangovas iš objekto bevelija pasitraukti.
„Teoriškai rangovas bet kada gali atnaujinti darbus. Lauksime kovo, nes pagal gautą informaciją būtent šį mėnesį spręsis šios bendrovės likimas“, – teigė skyriaus vedėja.

Itin svarbi objekto statybinė dokumentacija ketvirtadienio pavakare buvo prieinama visiems.


Todėl vien to fakto, kad rangovas nebedirba, neužtektų, jei norėdama sutaupyti laiko Savivaldybė siektų sutartį nutraukti vienašališkai. Be to, tokiu atveju baiminamasi ir gresiančio ilgo bylinėjimosi.
Per 6,2 mln. eurų vertės statomame Sporto ir sveikatingumo centre liko darbų už beveik 900 tūkst. eurų.
Nėra baigta montuoti baseino įranga, pats baseinas neišklotas plytelėmis, dar neįrengtos pirtys, liftas, elektros instaliacija.


Viltis baigti iki kitų metų dar neprarasta
Vis tik net jei „Litconas“ iš tiesų neatnaujins darbų ir teks ieškoti naujo rangovo, R. Lukauskienė nepraranda vilties, kad Sporto ir sveikatingumo centras gali būti baigtas pastatyti iki šių metų pabaigos.
„Jei ateitų rimta bendrovė, viską galėtų atlikti per kokius 4 mėnesius. Likę darbai yra išsimėtę po visą pastatą, todėl objekte įvairiose vietose vienu metu galėtų dirbti daug žmonių. Juo labiau, kad visi darbai yra vidaus patalpose, todėl klimatinės sąlygos jokios įtakos neturėtų“, – mano Statybos skyriaus vedėja.
Tačiau iš pradžių tektų įvertinti komplekse jau atliktus darbus. Anot R. Lukauskienės, tai galėtų padaryti projektuotojai, kurie parengtų likusių darbų projektą, pagal kurį būtų skelbiamas naujas rangovo konkursas.
Vedėjos skaičiavimais, mažiausiai apie porą mėnesių užtruktų papildomas projektavimas, dar keletą mėnesių – tarptautinis konkursas ir jei viskas eitųsi sklandžiai, rudeniop naujasis rangovas galėtų kibti į darbus.
„Taip buvo pasielgta prieš kokius 7 metus, kai bankrutavo Darbėnų gimnaziją modernizavęs rangovas. Tuomet projektuoti likusius darbus buvo dar sudėtingiau, nes statybininkai pradingo su visa technine statybų dokumentacija“, – karčią patirtį prisiminė R. Lukauskienė.


Ji neslėpė, kad už papildomus projektavimo darbus teks mokėti Savivaldybei. Be to, jei rangovas ir toliau nebemokės už pastato šildymą, šiuos kaštus taip pat teks padengti iš mokesčių mokėtojų kišenės.
Jei komplekso statybos imtųsi naujas rangovas, likusių darbų vertė bet kuriuo atveju išaugtų apie apie 15–20 proc.
Savivaldybės finansinę situaciją apsunkintų ir tai, kad „Litconui“ jau praėjusiais metais bankai nesuteikė apie pusės milijono eurų garanto, kurį Savivaldybė galėjo gauti rangovui bankrutavus ar nutraukus sutartį.


Apie jokį bankrotą nenori girdėti
Tačiau panašu, kad apie iškilusias problemas rajono vadovai visuomenei oficialiai linkę nutylėti.
Šiaip žurnalistams apie statybos darbus rajone visuomet maloniai paaiškinantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis šį kartą bet ką pasakoti atsisakė ir nurodė kreiptis į rajono merą.
Tokio uždarumo priežastis tapo aiški, nes apie objekte nebedirbantį rangovą paklaustas rajono meras Antanas Kalnius iš pradžių dėjosi nustebęs ir tikino, kad rangovas dirba kaip dirbęs.
„Kas jums tai (suprask, tokią nesąmonę. A.Z.) pasakė?“ – keletą kartų primygtinai teiravosi rajono vadovas.


Vėliau neišdrįsęs paneigti, kad darbai iš tiesų sustoję, A. Kalnius pradėjo aiškinti, kad tai esanti normali praktika, kai statybininkai objekte nebedirba nuo gruodžio 15 dienos iki kol savivaldybės priima metų biudžetą ir patvirtina darbų finansavimą.
Anot mero, nesą jokių duomenų, kad „Litconas“ bankrutuoja ir į objektą nebegrįš.
„Tokias kalbas apie tariamą rangovo bankrotą girdžiu nuo tada, kai pradėjau dirbti meru, tačiau dirbdami ranka rankon mes komplekse atlikom darbų daugiau nei už milijoną eurų“, – rangovą emocingai gynė meras.
Paklaustas, ar Savivaldybė yra pasiruošusi blogiausiam scenarijui, A. Kalnius atsakė, kad nenorįs bėgti priešais traukinį.
Bet ką atsisakė komentuoti ir bendrovės „Litconas“ akcininkas Danas Pauža.
„Viskas yra Savivaldybės rankose“, – mįslingai teištarė jis.


Tuščia statybvietė – atrakintomis durimis
Mero A. Kalniaus tikinimas, kad rangovas tik laikinai nutraukė darbus, kol bus patvirtintas rajono biudžetas, subliuško ketvirtadienį pavakare fotografuojant pastatą.
Smalsumo dėlei timptelėjus visų įėjimo durų rankenas, vienos durys ėmė ir atsivėrė. Statybvietėje nebuvo nė gyvos dvasios, o po pastatą buvo galima vaikštinėti, kur tik panorėjus.
Aplinkui koridoriuose buvo sukrautos stirtos statybinių medžiagų, atviros elektros skydinės. Tiesiog rojus vagims.
Įdomiausia tai, kad objekto darbų vadovo vietoje, be išmėtytų statybinių šalmų, spintoje ir ant stalo liko pamesta visa statybinė dokumentacija, itin svarbūs statybos darbų žurnalai.
Apie tokią situaciją pranešus Statybos skyriaus vedėjai R. Lukauskienei, ši tik atsiduso: „Tai aš dabar nestovėsiu prie durų ir nesaugosiu“.
Ji žadėjo kažkam skambinti ir pranešti, nes, anot vedėjos, darbų užsakovė – Savivaldybė net neturi raktų nuo pastato durų.

 2,188 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Statybininkų paliktame komplekse – atvirų durų diena”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE