„Kretingos profesinėje mokykloje pertvarka nevyksta“, - ne vieną sykį susitikimo metu pakartojo įstaigos direktorė Zita Mockienė. Autorės nuotr.

Kretingos technologijos ir verslo mokyklos direktorės Zitos Mockienės kėdė jau nebebraška, bet panašu, kad visai sulūžo. Belieka oriai pakilti, pasitaisius suknelę, ir grakščiai nueiti. Tačiau vadovė, regis, ketina tvertis už stalo ir likti bent stovėti, jei patogios kėdės nebėra.


Deja, kad ir kiek Z. Mockienė laikytųsi įsikibusi kėdės, apie orią laikyseną nebėra nė kalbos. Visą patogumą iš direktorės atėmė ketvirtadienį mokykloje svečių akivaizdoje iš darbuotojų prasiveržusios atviros nuoskaudos dėl, kaip išsakyta, įstaigoje direktorės vykdomas mobingas, ir pačios direktorės atsiskleidimas. Ironiška, kad didžiausias atvirumas įvyko būtent šiuo metu, kai visų burnos fiziškai uždengtos apsauginėmis kaukėmis.
Svečių mokykloje būta gan garbingų. Mokyklos darbuotojų keliamų problemų klausėsi du tarybos nariai, vicemeras Dangiras Samalius, administracijos direktorė Jolanta Girdvainė ir švietimo skyriaus vedėja Asta Burbienė. Betrūko tik aukščiausios valdžios – tiek miesto mero Antano Kalniaus, tiek Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, kuri yra didžioji įstaigos dalininkė, atstovų.
Tačiau ministerijai susirinkimo reziume, kruopščiai konspektavęs visų pasisakymus, patikino būtinai perduoti Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Audrius Jurgelevičius, atvykęs pagelbėti kolegoms į Lietuvos pakraštį. Kad čia yra šalies paraštės, liudija ne tik geografinis rajono išsidėstymas, bet ir įstaigos vadovės pozicija.
Z. Mockienei stojus prie mokyklos vairo prieš septynerius metus vienas po kito pradėjo iš darbo išeidinėti senbuviai darbuotojai. Išėjo tie, kurių direktorei nepavyko „apdirbti“, net po vieną pasikvietus kiekvieną į kabinetą individualiems pokalbiams, kaip ketvirtadienį susirinkimo metu kalbėjo šios įstaigos profesinės organizacijos pirmininkė Violeta Modžer. Ji – viena iš kelių, kuri vis dėlto, kaip pati sako, nepasidavusi vadovės spaudimui.
Kretinga, tiksliau – minima mieste veikianti įstaiga, yra ne tik Lietuvos, bet visos demokratijos pakraštys. Čia neveikia komandinis darbas, čia nesidalijama darbuotojams aktualia informacija, čia ignoruojama profesinė sąjunga ir čia tik vienu aukštu žemiau dirbantys darbuotojai su direktore verčiami bendrauti oficialia, raštiška, kalba. Ir čia egzistuoja nesuvokiamas žmonių nesusikalbėjimas.


Kad ta pačia, lietuvių kalba, kalbanti Z Mockienė su kitais pokalbio dalyviais nesusišneka, rodo kad ir toks pavyzdys. Nors paskutiniajame rajono tarybos posėdyje tarybos narių dauguma priimtas sprendimas likviduoti Kretingos švietimo centro Suaugusiųjų ir jaunimo ugdymo skyrių, perkeliant jo darbuotojus ir moksleivius į Kretingos technologijos ir verslo mokyklą, direktorė savivaldybės atstovų, savo darbuotojų ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojo A. Jurgelevičiaus, Kretingos susivienijimo pirmininkės Eugenijos Daniuk bei rajono žiniasklaidos akivaizdoje atkakliai tvirtino, kad jos vadovaujamoje įstaigoje jokie pokyčiai nevyksta.
Direktorės įsitikinimu, kadangi jos darbuotojai nebus nei atleidžiami, nei bus mažinamas jų darbo krūvis, pokyčių jie ir nepajusią.

Netgi atmetus tai, kad vis dėlto galimas klasių perkomplektavimas galįs pakeisti ir minimos mokyklos darbuotojų darbo krūvį, taigi – ir atlygį, pokyčiai įstaigoje vis dėlto vyksta, ir netgi labai dideli. Kaip Z. Mockienė leido sau pasirodyti, jos manymu, naujo skyriaus steigimas įstaigoje nėra joks pokytis. vadovaujantis direktorės logika, joks pokytis nesąs ir naujų darbuotojų priėmimas, ir pedagogų dalijimasis kabinetais bei kitomis mokymo priemonėmis su naujais kolegomis. Planuojamas didesnis moksleivių skaičius – irgi joks pokytis.
Apstulbęs nuo direktorės atvirai demonstruojamo nesusivokimo realybėje, susitikime dalyvavęs Tarybos narys Vilius Adomaitis direktorės tiesiai šviesiai paklausė: „Jeigu jūs nesuvokiate, kokie didžiuliai pokyčiai vyksta įstaigoje, ar esate tikra, kad susitvarkysite su šiuo iššūkiu?“

Ko gali mūsų vaikai išmokti mokslo ir žinių šventovėje, kurioje šventos ne žinios, ne kolektyvo narių betarpiškas, geranoriškas bendravimas, o profesinės organizacijos steigimo ir visokie kitokie dokumentai? Tai yra, kur svarbiausias tampa popierius, o ne žmogus?
Ir ko verta įstaigos steigėjų ir dalininkų atsakomybė ir negalia virtusi galia, nepajėgi prisiimti atsakomybės už savo darbuotojų saugumą?

Daugiau: Ergonominės kėdės

 22,178 peržiūrų (-a)

70% LikesVS
30% Dislikes
19 thoughts on “Kėdė jau sulūžusi, o direktorė vis dar bando sėdėti”
  1. Galų gale viešai prabilta apie Mockienės niekinamą, nepasitikintį požiūrį į darbuotoją, ” valdžios galia”, nekompetencija žeminantį žmogų. Išardė darbštų kolektyvą, sugriovė mokyklą, sunaikino gerą mokyklos vardą. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija visą tai žinojo nuo pat pradžios, toleravo darbo broką ir ją nuolat gynė. Nejaugi nėra žmogaus, geriau dirbančio už ją. Tai Kretingos mokyklų direktorių gėda.

  2. Akivaizdžiai užsakytas straipsnis ir prirašyta nesąmonių, tiesiog antireklama. Įstaigos vadovė, puikiai vadovaujanti moteris, ir puiki administracija. Su viskuo galima susikalbėti nereikia čia rašinėti nesąmonių, tiesiog kiekvienam dirbti savo darbą ir nešokti aukščiau bambos, bandant kažką įrodyti prisidengiant profsąjungomis.

  3. Visiškos nesąmonės.Jokio mobingo nejaučiame ir nejautėme.Priešingai,jeigu ateini rūpimu klausimu pas gerb.direktorę visada gauni ramius gerus atsakymus.
    Violeta Moždžer per visus posėdžius puola ir visokiais būdais stengiasi išprovokuoti įstaigos direktorę ir pavaduotojas.Kyla sumaištis tarp bendruomenės.
    Manau reikėtų šią problemą spręsti teisme.

  4. Ta moteris žinoma iš seniau.Tikrai labai gaila kad į tokias rankas galėjo kažkas duoti mokyklos vadovavimą.Labai gerai pamenu kad ji man parašė per pamoką vienetą visiškai neteisėtai.”na labai gerai žinai naują temą kad kalbi tai atsakinėk” aš atsistojau ir įrodinėjau kad tikrai nekalbėjau.Nepadėjo ir kitų merginų manęs teisinimai,jog tai tiesa.Aš rašiausi naują temą o ji man už tai vienetą.Man neadekvačiausia mokytoja buvo ne tik mokinių bet ir mokytojų atžvilgiu.

  5. Labai įdomi situacija, netgi intriguojanti sakyčiau tad negaliu susilaikyti ir noriu pasidalinti keliais pastebėjimais nes kaip sakoma iš šalies geriau matosi. Taigi gerbiamieji: 1.Jei esame normalūs padorūs žmonės tuomet pirmiausia turėtume žinoti kad nebūna dūmų be ugnies – nejaugi nekilo niekam mintis, kad jei jau tokia puiki ta jūsų “vadovė” ir tokia nuostabi administracija tai tikrai nėra jokios priežasties taip “drumsti vandenį”. Elementaru gerbiamieji vatsonai… 2.Jeigu pereini prie asmeniškumų būk pasirengęs prisiimti atsakomybę, taigi ponia Jolanta ar nekilo mintis kad mobingo nejaučia tik tas kuris pats yra agresorius arba agresoriaus padlaižys neabejotinai turintis ir savo interesų… 3.Jei jau ponia Violeta tikrai tokia baisi užsislaptinusi “provokatorė” tuomet arba ji visiška beprotė (kas neabejotinai patiktų auka bandančiai apsimesti “puikiai vadovei” poniai Z. Mockienei ir jos padlaižių “komandai”) arba ponia Violeta turi kažkokį slapta tikslą kuris toks slaptas jog joks sveiko proto žmogus niekaip nesugeba iš mąstyti kas tai per tikslas, kogi siekia ponia Violeta tokiu elgesiu…
    Taigi baigiant pagalvokit žmonės ar taip jau blogai kai kažkas atvirai pasako teisybę.

  6. Apie jos darbo stilių, metodus ir kompetencijas geriausiai tegali źinoti ir vertinti su Zita Mockiene ne vieną dešimtmetį kartu dirbantys(-ę) kolegos. Kretingos rajono švietimo skyrius bei savivaldybės administracija menkai domėjosi bendruomenėje tvyrančiu mikroklimatu…

  7. Daug vandens nutekejo kai baigiau sia mokykla… Nepatiko ta moteris man nei kai pradejau mokytis, nei kai baigiau… Kas jai dave mokyklos vaira nezinau bet aciu dievui baigiau kol ji dar nevairavo 😐

  8. Aš tikrai stebiuosi , kad tokia kaip Zita Mockienė yra mokyklos direktorė. Dar nebūdama paskirta šioms pareigoms ji elgdavosi su mokiniais nederamai. Dabartinis jos elgesys piktina visus mokytojus , jeigu iš šono girdima kokia priespauda ir nesantaika yra skleidžiama iš šios moters mokykloje. Mokytojai nenoromis prasitaria , kad yra engiami ir šios moters gestapiškumo . Ne toks turi būti vadovas ,direktorius ir lyderis.
    Šaunuolė Violeta Moždžer , nepasiduokite ! Nes jeigu ir taip toliau Zita ant galvos visiems užsikars.

  9. Visiškai neadekvati persona ši direktorė. Absoliutus nesusivokimas realybėje. O dar ji mokyklos tualete rūko! Ir ką?
    O V. Modžer šaunuolė, nes jai kaip ir kitiems sveikai mąstantiems žmonėms klaiku matyti beprotiškumo ir pataikavimo fiestą mokykloje!
    P.S. Komentaras užsakytas, Edita ir Jolanta 😉 pati užsakiau, pati parašiau. Ir ką?

  10. P. Z. Mockienė yra visiškai netinkama vadovauti mokyklai. Ji ne tik neturi pedagoginės nuovokos, neteisinga su darbuotojais, nemoka burti bendruomenės, nemyli mokinių ir iš ties yra neadekvati. Kokie jos pedagogų tarybos posėdžiai, vadinami direkciniai, o dar mokinių svarstymai, pastoviai virsdavę patyčiomis. Kas suskaičiuos kiek ši moteris “išėdė” darbuotojų, kiek jų nuo jos kasdien patiria mobingą. Visa tai yra ir tai neneigiama tiesa. Šitoje mokykloje jei pasakai teisybę, tampi priešu ir esi pradedamas persekioti. Čia darbuotojams nurodoma kam su kuo gerti kavą, su kuo bendrauti, apie ką rinkti informaciją. Darbuotojai čia yra tiesiog persekiojami, tikrinami nuolatos, net švenčių dienomis. Tiesa pati p. Zita mėgsta pasirodyti, kaip dirba: darbe sėdi beveik iki išnaktų, šeštadieniais, sekmadieniais ir švenčių dienomis, o rezultatas? Jos vadovavimo stilius kaip “lukašenkos.” Tai ne demokratinė mokykla. Ir ačiū Dievui, kad pagaliau garsiai prabilta, nors tiesa ne pirmą kartą , bet akivaizdu, kad proceso nesustabdysi.

  11. Mokyklai vadovauti turi pedagogas, o ne zootechnikas ir virėjas, šioje mokykloje tokie vadovai. Todėl ir vadovaujama, kaip ,,gyvulių ūkyje”.

  12. Mokyklai vadovauti turi pedagogas, o ne zootechnikas ir virėjas, šioje mokykloje tokie yra. Todėl ir vadovaujama kaip ,, gyvulių ūkyje”.

  13. P. Z. Mockienė neturi pedagoginės nuovokos, nemyli mokinių, skriaudžia darbuotojus. Jos vadovavimas – valdymas pagal “lukašenka”. Darbuotojai persekiojami.

  14. Teko dirbti šioje mokykloje, buvau išstumtas ir, kai įsidarbinau kitoje, pamačiau tikrų vadovų darbo stilių. Puiki direktorė, puiki vedėja, aukšto lygio posėdžiai, malonus elgesys su mokytojais ir mokiniais. Turiu su kuo palyginti, o Zita jau niekada nepasieks tokio lygio.

  15. Šaunu, jog Švyturis rašo apie tokias problemas,puikus žurnalistės straipsnis.

  16. Straipsnyje parašyta tikra tiesa apie Mockienės diktatorišką vadovavimą, nepagarbą žmogui, ir neapykantą už ją protingesniems pedagogams, darbuotojams. Jiems ji sudaro tokias darbo sąlygas, kad psicholohologiškai pavargęs darbuotojas net pats parašo pareiškimą išeiti iš darbo, prarasdamas jam priklausančias išeitines išmokas. Tai arongaciška, ekscentriška asmenybė, vykdanti sąmoningą.

  17. Keista, kad tokie zmones gali dirbti direktores pareigose. Esu dirbusi kartu ir ja pazinojau.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE