Kretingiškiams politikams dabar tikras laukimo laikotarpis. Ne tik pasidabinęs kalėdinėmis puošmenomis, bet ir apgaubtas teismo sprendimo laukimo dvasia – kitų metų sausį turėtų paaiškėti, ar panaikinusi dvi mero komandos pareigybes, Savivaldybės tarybos dauguma nepažeidė įstatymų.
Nuo šių metų kovo 1-osios Savivaldybės meras Antanas Kalnius darbuojasi be dviejų buvusių savo komandos tarnautojų, kuriuos, kaip teigia pats meras, 2020-ųjų pabaigoje susiformavusi naujoji valdančioji dauguma iš jo atėmusi.
Nepatenkintas dar ir tuo, kad visuomeninis rinkimų komitetas „Kretingos kraštas“ liko „už borto“, meras pasirinko iki šiol precedento neturėjusį tolimesnės kovos būdą – padavė Savivaldybės tarybą į teismą, prašydamas išsiaiškinti ar teisėtai buvo priimtas sprendimas panaikinti dvi politinio (asmeninio) pasitikėjimo pareigybes.
Tie patys Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai A.Kalniaus skundą priimti atsisakė. Tačiau tokį sprendimą jis apskundė aukštesnei instancijai – Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Pastarasis nusprendė skundą tenkinti ir bylą grąžino atgal išnagrinėti.
Naujoji valdančioji dauguma, nors šiek tiek ir nustebinta tokio mero poelgio, neišsigando. Atvirkščiai, pasikėsino ir į paskutinę mero komandos politinio pasitikėjimo pareigybę – nusprendė panaikinti ir likusį mero patarėjo etatą.
Vis dėlto tiesioginiuose rinkimuose išrinkto mero A.Kalniaus Tarybos dauguma palikti vieno, be labai reikalingos padėjėjų komandos lyg ir nesiruošė. Jam buvo pasiūlyta pritarti iniciatyvai suformuoti sekretoriatą.
Naikinant politinio pasitikėjimo pareigybe motyvuota tuo, jog taip bus galima sutaupyti šiek tiek biudžeto lėšų. Esą sekretoriatas biudžetui kainuoptų pigiau nei trys atskiri etatai. Be to, sekretoriatas būtų nuolatinis, jame dirbtų valstybės tarnautojai, kurių darbo laikas nepriklauso nuo Tarybos kadencijš. Kitaip tariant, mero padėjėjų ir patarėjo darbą dirbtų kai kurie Savivaldybės administracijos darbuotojai, kuriems už papildomą darbą būtų mokami tik priedai prie atlyginimų.
Tačiau tokio pasiūlymo meras A.Kalnius kategoriškai atsisakė. Mat, jo nuomone, naujoji valdančioji dauguma neturėjusi teisės panaikinti jo padėjėjų pareigybių, nes tokį sprendimo projektą svarstyti Tarybai turįs teisę teikti tik jis, Savivaldybės meras. O šįkart sprendimo projektą teikė Tarybos narys Konstantinas Skierus. Tad, anot mero, pasiūlymo formuoti sekretoriatą jis neteiksiąs.
Nors ne viename posėdyje daugumai atstovaujantys politikai ragino merą per visą Lietuvą negarsinti Kretingos rajono teisiniais procesais, neversti dėl galbūt kažkokių ambicijų taškyti biudžeto pinigus advokatams, kitos išeities neliko, kaip tik Tarybai tapti atsakove.
Teismo procesas tęsėsi beveik metus. Abi pusės samdė advokatus. Meras ne kartą teigė, jog saviškiams advokatui sumokės iš savo kišenės. Taryba, kaip atsakovė, tokios „kišenės“ neturi, todėl priversta krapštyti biudžeto pinigėlius. Nors dar neaišku, ar neteks juos sugrąžinti, palengvinus valdančiosios daugumos atstovų, „pasirašiusių“ dėl mero pagalbininkų pareigybių panaikinimo, pinigines.
Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai bylą išnagrinėjo, tačiau per šventes, tikriausiai, nusprendė neliūdinti bent jau vienos iš procese dalyvaujančių pusių. Todėl teismo sprendimą nutarta skelbti kitų metų sausį.

 15,378 peržiūrų (-a)

40% LikesVS
60% Dislikes
One thought on “Teismo verdiktas – iškart po Naujųjų”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE