Garso izoliacinės sienelės įrengimo darbai beveik baigti.

Viltys, jog geležinkelį Kretingoje užtvėrus garso izoliavimo sienelėmis, visiems netoliese gyvenantiems kretingiškiams gyventi pasidarys lengviau, realybe netapo – Savivaldybei nesugebėjus biudžete surasti 3 tūkst. eurų, kai kuriems gyventojams teks klausytis keliskart didesnį traukinių bildesį.
„Prie pat geležinkelio gyvename jau apie 30 metų. Visi buvome įpratę prie pravažiuojančių traukinių dundesio, nebekreipdavome į jį jokio dėmesio. Tačiau dabar, kai įrengė taip vadinamą triukšmo užtvarą, normaliai gyventi pasidarė nebeįmanoma, nes užtvaras yra tik kitoje geležinkelio pusėje ir nuo jo atsimušęs garsas užgriūva mūsų namą. Naktį po kelis kartus prabundame nuo traukinių bildesio, nebegalime normaliai išsimiegoti, dieną pravažuojant traukiniui net televizoriaus nebegirdėti. Taip pat ir galvos skausmai padažnėjo“, – „Švyturiui“ skundėsi Pervažos gatvės 24 namo gyventoja, kurios namų apsauginė sienelė nebepasiekia.

Prie Pervažos g. 24 namo (dešinėje) sienelės nebėra…

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Pervažos g. 24 namo gyventojai raštu kreipėsi į Kretingos rajono savivaldybės merą Antaną Kalnių ir prašė paaiškinti, kodėl ties jų namu garso izoliavimo sienelė nestatoma, nors prieš pradedant ją įrengti projektiniuose pasiūlymuose ji buvo numatyta.
Iškart po Naujųjų metų Pervažos g. 24 namo gyventojai gavo mero atsakymą, kuriame teigiama: „Kretingos rajono savivaldybė išnagrinėjo jūsų prašymą dėl garso izoliavimo sienelės statymo ties Pervažos g. 24 namu. Informuojame, kad projekto „Triukšmo mažinimo priemonių geležinkeliuose įrengimas“ II dalies „Triukšmo mažinimo priemonių įrengimas Kretingos rajono savivaldybėje Kretingos geležinkelio stotyje“ statytojas yra AB „LTG Infra“. Atsižvelgiant į tai, persiunčiame AB „LTG Infra“ pateiktą atsakymą“.
Kitaip tariant, Savivaldybė nusprendė žingsniuoti lengviausiu keliu ir atsakomybę dėl gyventojams sukeltų didelių nepatogumų permesti ant svetimų pečių.
Iš AB „LTG Infra“ gautame rašte rašoma: „Techninio projekto rengimo metu AB „LTG Infra“ (toliau – Statytojas) ilgai ir kantriai derėjosi su Pervažos g. 3 namo savininkais dėl sienelės irengimo, taip pat ne kartą šis klausimas buvo svarstytas su Kretingos raj. sav. Atstovais siekiant patenkinti Pervažos g. 3 gyventojų reikalavimus, tačiau neradus kompromiso dėl prašomos finansinės išmokos 3000 Eur Pervažos g. 3 namo savininkai kategoriškai atsisakė leisti įrengti sienelę ties jų sklypu (bei dalį sienelės jų sklype, paimant mažą jų sklypo dalį visuomenės poreikiams) ir tuo būdu apsaugoti nuo triukšmo savo bei kitų kaimynų namus. <…> Nesant Pervažos g. 3 namo (sklypo) savininkų sutikimo, nėra techninių galimybių įrengti triukšmo sienelę kitose vietose dėl geležinkelio kelių išsidėstymo ir vietos stokos geležinkelio sklype, o nepaisyti Pervažos g. 3 namo savininkų nesutikimo ir vis tiek paimti dalį jų sklypo visuomenės poreikiams yra teisiškai neįmanoma, nes triukšmo sienelių statybos projektas neturi ypatingos valstybinės svarbos objekto statuso“.

Savivaldybė Pervažos g. 3 namo gyventojams nesukrapštė 3 trūkst. eurų, todėl sienelė baigėsi ne ten, kur reikėjo.

AB „LTG Infra“ projekto vadovas Vilius Navickas „Švyturiui“ teigė, jog pristatant visuomenei garso izoliavimo sienelės statybos projektinius pasiūlymus buvo paaiškinta, kad sienelė iki Pervažos g. 24 namo bus statoma tik tuo atveju, jei pavyks susitarti su Pervažos g. 3 namo savininkais.
„Projekto viešinimo metu buvo numatyta, kad reikės išpirkti dalį privataus sklypo. Tačiau nėra jokio teisės akto, pagal kurį AB „LTG Infra“ galėtų sklypo savininkams sumokėti tuos 3 tūkst. eurų. Tuo galbūt turėjo pasirūpinti Kretingos rajono savivaldybė. Dabar projekto baigtumas jau yra apie 93 proc. Norint toliau pratęsti sienelės statybą arba įrengti kitokią, permatomą sienelę ties Pervažos g. 24 namu, reikia viską pradėti iš pradžių – rengti naują projektą ir t. t.“ – „Švyturiui“ sakė V.Navickas.
Vadinasi, dėl to, kad Savivaldybė nesugebėjo savo piniginėje sukrapštyti 3 tūkst. eurų, Pervažos g. 24 namo gyventojai turės kentėti.
„Jei nepavys nieko laimėti vietoje, kreipsinės ir į Strasbūro teismą“, – patikino Pervažos g. 24 namo gyventoja.
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė „Švyturiui“ sakė nežinanti, kodėl dar prieš pradedant sienelės statybos darbus nebuvo išspręstą Pervažos g. 3 namo problema.
„Sutinku, kad yra blogai. Tie 3 tūkst. eurų tokiam reikalui tikrai nebūtų didelė problema rajono biudžetui. Negaliu pasakyti, kodė anuomet Savivaldybė reikalo neišsprendė, aš tada direktoriaus pavaduotoja dar nedirbau“, – „Švyturiui“ sakė V.Turauskaitė.
Savivaldybės mero A.Kalniaus nuomone, dėl to, kad nepavyo susitarti su Pervažos g. 3 namo gyventojais ir patenkinti jų reikalavimų, Savivaldybė niekuo dėta.
„Tai ne mūsų projektas, mes esame tik tarpininkai tarp Lietuvos geležinkelių ir gyventojų. Be to, Pervažos g. 3 namo gyventojai praše ne tik 3 tūkst. eurų, bet dar ir pakeisti langus, perkelti į kitą vietą malkinę, dar kažką. Tačiau šią problemą spręsime, galvosime apie tolimesnę sienelės plėtrą. Kiekvienų metų biudžete numatomos lėšos prevencinėms triukšmo mažinimo priemonėms“, – „Švyturiui“ sakė A.Kalnius.

 137,818 peržiūrų (-a)

45% LikesVS
55% Dislikes
One thought on “Valdžios abejingumas atnešė kančią”
  1. Jei vėjas palankus Žemaičių g. Traukinių garsas girdisi kaip ir be tvoros! Baisu kas darosi Kretingoje!

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE