Nepasitikėjimą pareiškęs meras A. Kalnius ir po balsavimo kėdę išsaugojęs administracijos direktorius E. VIskontas paspaudė rankas.

Ketvirtadienį įvykęs Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdis buvo bene karščiausias per visą tokių posėdžių istoriją. Savivaldybės mero Antano Kalniaus bei opozicijos įnirtingas noras išversti iš kėdės administracijos direktorių Egidijų Viskontą neišsipildė – dauguma Tarybos narių nusprendė, jog jis ir toliau gali vadovauti administracijai.
Beveik visų Savivaldybės tarybos komitetų posėdžiuose daug apie administracijos direktoriui E.Viskontui išreikštą mero A.Kalniaus nepasitikėjimą bei apie sprendimo projektą dėl atstatydinimo nekalbėta. Komitetų nariai tik persimetė vienu kitu žodžių, labiau į klausimo esmę nesigilindami. Tačiau kai kuriuose posėdžiuose direktoriui vis dėlto teko atsakinėti į opozicijos atstovų klausimus.
Kaip ir galima buvo tikėtis, Savivaldybės tarybos posėdis nebuvo panašus į pakankamai ramius komitetų posėdžius. Būtent mėginimas atstatydinti iš pareigų administracijos direktorių sukėlė didžiausias aistras. Paprastai per posėdžius kai kurie dažniausiai tylintys Tarybos nariai visgi neiškentė neišsakę savo nuomonės ar pastebėjimų.
Kaip ir iki šiol kalbose apie Savivaldybės administracijos darbą, daugiausiai akmenų krito į E.Viskonto daržą. Tik susidarė įspūdis, jog juos kažkas surinkdavo ir vėl mėtė tuos pačius. Kitaip tariant, per Tarybos posėdį mero A.Kalniaus bei jo kolegų „kraštiečių“ kaltinimuose administracijos direktoriui E.Viskontui neatsirado nieko naujo, kas dar nebuvo girdėta. Dėl to, kad lėtai statomas Sporto ir sveikatingumo kompleksas, kad sulėtėjo miesto stadiono rekonstrukcijos darbai, kad stadione prie Pranciškonų gimnazijos dirbs archeologai, kad lėtai vyksta dviračių tako Kretinga–Vydmantai įrengimo procesai bei nepakankamai sparčiai kruta kiti reikalai, kaltas yra administracijos direktorius.
Tačiau daugiausiai E.Viskontui „kliuvo“ dėl to, kad esą jis neturi pakankamo vadovo darbo stažo. Pagaliau gavęs reikalautus stažą pagrindžiančius dokumentus, Tarybos narys „kraštietis“ Darius Petreikis paprašė pusvalandžio pertvarkos. Mat jis dokumentus gavęs tik prieš posėdį, todėl nespėjęs su jais susipažinti.
Vis dėlto ir po pertraukos D.Petreikis teigė, jog dokumentai jo neįtikino, kad E.Viskontui pakanka stažo, kad jis mažiausiai ketverius metus dirbo vadovaujantį darbą.
Meras A.Kalnius atkakliai bandė apginti save ir neigė Tarybos daugumos priekaištus, esą būtent jis, prieš teikdamas E.Viskonto kandidatūrą į administracijos direktoriaus pareigas 2021–ųjų sausį, turėjo išsiaiškinti, ar pateikti visi reikalingi dokumentai, ar kandidatas atitinka visus reikalavimus. O jei kažką praleido, vadinasi, pats irgi kaltas.
Tarybos daugumos atstovai opozicijai skolingi neliko ir pažėrė taip pat nemažai priekaištų. Jų esmė ta, kad daugelis negerų dalykų, dėl kurių atsakomybė primetama dabartiniam administracijos vadovui, prasidėjo anksčiau, kad administracijai vadovavo paskutinėmis 2020–ųjų dienomis atsistatydinusi Jolanta Girdvainė. Ne išimtis ir Sporto ir sveikatingumo kompleksas, dėl kurio ir anuomet kildavo pakankamai aršūs ginčai. Nuo didesnių nemalonumų tuometinę administracijos direktorę išgelbėjo, ko gero, laiku pareikštas atsistatydinimas.
Tarybos narys Marius Meškauskas, tikriausiai, nebeiškentęs klausydamasis iš abiejų pusių skriejančių kaltinimų, merui A.Kalniui bei administracijos direktoriui E.Viskontui susitaikyti – paspausti rankas ir nebeskalbti jokio balsavimo. Direktoriui toks pasiūlymas buvo priimtinas, tačiau meras nusprendė, jog problemą gali išspręsti tik balsavimas.
Slaptame balsavime dalyvavo visi 25 Tarybos nariai. Sugadintų biuletenių balsų skaičiavimo komisija nerado. Sprendimo projektui dėl administracijos direktoriaus atleidimo iš pareigų praradus pasitikėjimą pritarė 9 Tarybos nariai, „prieš“ balsavo 16, „susilaikiusių“ nebuvo.
Tokie balsavimo rezultatai nustebino ne tik administracijos direktoriaus atstatydinimo iš pareigų iniciatorius, bet ir jų priešininkus. Už E.Viskonto paskyrimą administracijos direktoriumi 2021–aisiais balsavo 14 Tarybos narių, o šįkart dviem daugiau. Vadinasi, kažkas ir iš opozicijos „prikišo nagus“, kad direktorius liktų savo kėdėje.
Vis dėlto viltis, kad karas pasibaigė, tapo ryškesnė. Nors gal tai tik laikinos paliaubos. Jau po balsavimo, paskelbus rezultatus E.Viskontas ir A.Kalnius paspaudė vienas kitam rankas ir pažadėjo, jog ateityje abu dirbs kartu.

Savivaldybės administracijos direktorius E.Viskontas:

– Po balsavimo su meru paspaudėte rankas ir pažadėjote dirbti kartu. kaip manote, ar tokie planai taps realybe?
– Rankos paspaudimą po balsavimo labiau vertinčiau kaip mero susitaikymą su politiniu pralaimėjimu. Jei būtų nuoširdus noras dirbti kartu, vietoje taip pompastiškai pristatytos nepasitikėjimo procedūros, būtų užtekę nuoširdaus ir atviro pokalbio. Deja, bet buvo nueita sunkesniu keliu. Iš mano pusės, bendravimas su meru visada buvo ir yra dalykiškas, neparemtas jokiomis emocijomis. Merui reikėtų į viską žiūrėti diplomatiškai ir stengtis vienyti, ne skaldyti. Labai tikiuosi, kad po nepasitikėjimo procedūros bus tinkamai sureaguota ir nepagarbus elgesys administracijos, vicemero, mano atžvilgiu bus pakeistas. Kamuolys mero rankose.
– Daugiau nei metus buvo opozicijos kritikuojamas dėl įvairių „įstrigusių“ projektų, naujų stygiaus ir t. t. Ką planuojate daryti, kad tokie priekaištai liktų praeityje?
– Savivaldybės administracija nėra visagalė ir tikrai negali įtakoti kelių direkcijos ar archeologų, dėl kurių buvo įstrigę tam tikri projektai. Grįžtant į praeitį, buvau į šias pareigas pasiūlytas tam, kad būtų užbaigti projektai, kurie įstrigo būtent vadovaujant buvusiai administracijos vadovei. Pakanka prisiminti, kaip buvo „išrausta“ Kretinga prieš man ateinant ir kaip metų eigoje viskas buvo sutvarkyta tiek Vilniaus g., tiek Melioratorių g. žiede. Vienintelis objektas, kuris tikrai kelia galvos skausmą yra Sporto kompleksas, tačiau dabar esame tokioje stadijoje, kurioje tikrai matome šviesą tunelio gale ir darbai turėtų startuoti pilnu tempu. Kalbant apie naujus projektus, reikia suprasti, kad mūsų finansinės galimybės nėra neišsemiamos. Po sporto komplekso būtina tvarkyti miesto stadioną, planuose ir Akmenos upės pakrantės tvarkymo darbai. Norisi tvarkyti ir Rotušės aikštę, tačiau nei anais, nei šiais metais biudžete lėšų tam nebuvo numatyta.
– Kokie, Jūsų nuomone, turėtų būti mero ir administracijos direktoriaus santykiai, kad nesikartotų buvusios mobingo apraiškos bei kitokie nemalonūs dalykai?
– Svarstant mano nepasitikėjimo klausimą akcentavau, kad man svarbiausia žmogus. Norint normaliai bendrauti, reikia į žmones žiūrėti ne kaip į pavaldinius, bet asmenybes. Iš savivaldybės vadovo sklindančios mobingo apraiškos ar nepagarbus elgesys darbuotojų atžvilgiu privalo būti eliminuoti. Bet kokiu atveju, meras turi būti vienytojas ir diplomatas, bet ne autoritaras. Labai viliuosi, kad mero arogancija bus uždaryta į stalčių ir pagaliau bus pasirinktas profesionalus ir dalykiškas bendravimas tiek su eiliniais darbuotojais, tiek ir su administracijos vadovybe.

Savivaldybės meras A.Kalnius:

– Po ketvirtadienį Tarybos posėdyje įvykusio balsavimo dėl administracijos direktoriaus atstatydinimo paspaudėte vienas kitam rankas ir pažadėjote toliau darbuotis kartu. Kiek tai realu?
– Atsižvelgiant į ketvirtadienio Tarybos daugumos sprendimą, Savivaldybės vadovybė lieka nepakitusi bei toliau tęsia savo darbą. O Tarybos dauguma vakar nusprendusi nepritarti išreikštam mano nepasitikėjimui Administracijos direktoriumi, kartu išreiškė savo poziciją dėl Egidijaus Viskonto kompetencijos, gebėjimo bei teisėtumo toliau eiti pareigas.
– Ką artimiausiu metu turėtų padaryti abi pusės, kad Jūsų su administracijos direktoriumi santykiai iš tikrųjų pagerėtų? Gal matote kokias nors neįveikiamas kliūtis?
– Manau, kad daugelis puikiai suvokiame, jog esant dabartinei situacijai Taryboje, beveik visa galia priimti sprendimus, įgyvendinti projektus ir užtikrinti geresnį Savivaldybės administracijos darbą šiandien yra ne mero, o valdančiosios daugumos bei jų paskirtų vadovų rankose. Žinoma, visada yra lengviausia savo klaidas, nesėkmes, nuomonių bei pozicijų skirtumus nurašyti taip vadinamiems „santykiams“. Tą valdantieji bandė daryti anksčiau bei manau, kad tos pačios linijos laikysis ir ateityje. Bet esame ne vaikų žaidimų aikštelėje, draugų ratelyje ar šeimoje. Tad ir kalbėti turime ne apie „myliu–nemyliu“, o apie Savivaldybės administracijos veiklos rezultatus bei vadovų gebėjimus jų pasiekti. Administracijos direktorius ketvirtadienį išsakė, kad išgirdo jam Tarybos narių išsakytas pastabas. Jei tai neliks tik tuščiais žodžiais, tuomet gal jau galėsime kalbėti ir apie geresnius Savivaldybės administracijos darbo rezultatus.
– Ar, vis dar galiojant Jūsų potvarkiui dėl nepasitikėjimo administracijos direktoriumi, ketinate kitame Tarybos posėdyje vėl teikti sprendimo projektą dėl jo atstatydinimo?
– Potvarkis dėl nepasitikėjimo buvo reikalingas tam, kad būtų parengtas Tarybos sprendimo projektas. T .y. šiuo konkrečiu atveju jis buvo tarpinis procedūrinis dokumentas, kuris buvo įvykdytas. Todėl šio potvarkio pagrindu joks Tarybos sprendimo projektas daugiau teikiamas nebus.

 22,694 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Karo pabaiga ar paliaubos?”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE