Vakar Kretingos r. savivaldybės M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje vykusiame Eimanto Gudo knygos „Mėlynas kraujas“ pristatyme įvyko netikėtas ir neordinarus dalykas. Atrodo, kad tai iškrito iš konteksto: išstojęs renginio dalyvis iškėlė atsineštą vėliavą ir knygos autoriui uždavė jam asmeniškai kylančius klausimus.

Tiesa, renginio publika ir bibliotekos darbuotojos į šį „išpuolį“ reagavo supratingai ir ramiai.

„Norėčiau paklausti apie Žemaitiją. Žinoma Žemaitijos vėliava yra su meška. O Žemaitijos trispalvė ar yra? Ar nėra? Norėčiau sužinoti, ar apie tai kažkas žinoma Kretingoje“, – prabilo žemaičių tarme renginio svečias.

„Apie vėliavą diskutuoti negaliu. Neturiu informacijos“, – lakoniškai atsakė E. Gudas.

Beje, vėliavos savininkas teigė, kad jo atsinešta vėliava yra istorinė Žemaitijos vėliava. „Mėlyna spalva – tai dangus, balta – tai oras, o juoda – Žemaitijos žemė“, – tikino jis.

Po šio pasisakymo nepažįstamasis negrabiai sulankstė ir padovanojo atsineštą vėliavą bibliotekos darbuotojai.

Beje, Eimanto Gudo knygos „Mėlynas kraujas“ pristatymo garso įrašą greitu metu galėsite pasiklausyti „Švyturio“ interneto svetainėje ir išgirsti įdomių dalykų apie Kretingą liečiančią Chodkevičių giminę.

Iš E. Gudo knygoje aprašomų penkių įtakingiausiųjų, dvi giminės glaudžiai siejasi su Kretinga. Tai metusių pirštinę Radviloms Chodkevičių giminė bei viena Lietuvos turtingiausių ir įtakingiausių Tiškevičių giminė. Minėtoje knygoje kultūros istorikas Eimantas Gudas su smulkmenomis aprašo istoriją ir dar pasitelkia galybę senovinių iliustracijų.

 8,077 peržiūrų (-a)

95% LikesVS
5% Dislikes
3 thoughts on “Renginį Kretingoje pertraukė žemaičio „išpuolis“”
  1. Reikėjo Žemaitijos autonomijos klausimą keltį, kol šventieji dar nebuvo prakalę Mažeikių naftos.Būtume turėję ne tik savo naftą, bet ir terminalą, savo perdirbimą, savo uostą, rekreacinį gintarinį pajųrį, du kurortus, ir ties raseiniais apsitvėrę tvora nuo aukštaičių, įvedę ne tik jiems turistines vizas ir suklestėję.Dabar jau ne tik uostą jie kėsinasi parduoti, nėr Žemaitijos, gali mojuoti simboliais kiek tik patinka

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE