Antradienį Kretingos savivaldybėje startavo ir naujo politinio sezono Kontrolės komiteto veikla. Pirmasis posėdis, ypatingai prieš vasaros pertrauką, turėjo būti daugiau techninio pobūdžio, tačiau virto mero Antano Kalniaus įžeidinėjimų, pasiteisinimų, savitvardos netekimo ir politiniu šou. O viskas tik dėl galimai neskaidrių konkursų į kultūros įstaigas organizavimo bei “čekiukų” skandalo. Apie kultūros įstaigų vadovų konkursus nesiplėsiu, nes ta tema dar turės pasisakyti Antikorupcijos ir Etikos komisijos, o tarybos narių galimas piktnaudžiavimas lėšomis Kretingos rajono savivaldybėje – toliau nesprendžiamas.

Čia norisi priminti, kad Kontrolės komitetas, pagal nusistovėjusią politinę tvarką, yra valdomas opozicijos bei atlieka sargo vaidmenį rajone, siekiant skaidrumo ir tiesos savivaldybėje. Reaguodamas į rajono laikraščiuose išsakytus gyventojų pastebėjimus bei nuolatinius gyvus paklausimus, prieš kurį laiką kreipiausi oficialiai, kaip Kontrolės komiteto narys, į merą su prašymu pateikti informaciją apie galimai neteisėtai naudotas anos kadencijos tarybos narių lėšas, pateikti čekių kopijas ir kitą susijusią informaciją. Juk viskas jau ir taip išsiųsta Andriui Tapinui. Tačiau formalus paklausimas supykdė A. Kalnių ir vietoje atsakymo į rašte išdėstytą informaciją buvo gautas atsakymas, kad meras nesupranta, ko yra prašomas. Tad teko klausimus užduoti ir komiteto metu, bet meras prarado savitvardą ir kategoriškai atsisakė pateikti prašomus duomenis. Beje, dokumentai nebuvo pateikti ne tik man, bet ir Kontrolės komiteto pirmininkui, kas šią istoriją daro dar įdomesne. Labai keista ir apmaudu, kodėl nenorima rasti dialogo su opozicija, juk tiesa svarbi rajono gyventojams.

Natūraliai kyla klausimas, jei neturi ko slėpti, kodėl reikia taip vengti visuomenei pateikti informaciją apie tuos išleistus mokesčių mokėtojų pinigus? Jei viskas daryta įstatymo nustatyta tvarka – paskelbkim, išsklaidykim visuomenės abejones ir baikim šią temą. Tą siūliau padaryti dar balandžio mėnesį posėdžio metu, tačiau klausimas liko neišspręstas. Formaliai “tyrimą” atlikti tarybos pavedimu pavesta Kontrolės ir audito tarnybai, suformulavus klausimą taip, kad nieko nerastų. Nepamirškim, kad ši tarnyba tiesiogiai pavaldi merui, todėl nieko nerasti gali ir pasisekti. Esu linkęs manyti, kad šį klausimą iš esmės turėtų nagrinėti pats Kontrolės komitetas, objektyviai susipažinti su informacija, įvertinti dokumentus ir pateikti motyvuotą atsakymą visuomenei. Bet šiandien komitete buvo akivaizdu, kad slėpti yra ką, nes “čekučius” pateikti komiteto nariams buvo atsisakyta jau ir viešu pareiškimu, išsakant neaiškius motyvus apie mistinius asmens kodus juose ir pan.

Nustebino ir tokia arši mero laikysena, nepagarbus tonas ir tarybos narių menkinimas. Ar tai nėra gynybinė reakcija į galimą lėšų švaistymą parodys laikas, tačiau vieši pareiškimai, kad aną kadenciją meras važinėjo tik paspirtuku virto šnipštu, pamačius, kad kurui išleista daugiau nei 10 tūkst. eurų mokesčių mokėtojų pinigų. Jei tiesa, kad kuras buvo pilamas ne tik į savo, bet ir artimų asmenų automobilius, jei buvo pilamas atostogų metu ar užsienyje – galimos rimtos sankcijos.

Tam, kad būtume objektyvūs, komitete prašėme susipažinti su visų kadencijos tarybos narių čekių informacija, siekiame elementaraus skaidrumo bei viešumo, neatsižvelgiant į politines pažiūras ar priklausomybę politinėms jėgoms. Viską galimą išspręsti taikiai ir pagarbiai, tačiau dabartinių valdančiųjų pasipriešinimas verčia manyti, kad bus bandoma varžyti ir opozicijos bei Kontrolės komiteto teisę į informacijos prieinamumą. Beje, tą komitete kartojo ir meras, netiesiogiai pabrėždamas, kad komiteto nariai lenda ne į savo reikalus.

Ironiška, tačiau kalbai pasisukus apie galimą Politikų etikos kodekso pažeidimą, meras reagavo dar karščiau bei nemato reikalo nusišalinti nuo klausimo svarstymo, nors jis merą liečia tiesiogiai finansine prasme. Paaiškėjus, kad lėšos buvo naudotos ne visai pagal paskirtį, tektų pasekti Lazdijų merės A. Miškinienės pėdomis ir grąžinti pinigus, bet tam reikalingas objektyvus ir nešališkas tyrimas, kurio bet kokiais būdais yra vengiama.

Klausimas ir toliau yra marinuojamas, belieka sulaukti Kontrolės ir audito tarnybos duomenų, kurių pagrindu galėsime imtis tolimesnių veiksmų šioje painioje istorijoje. Lietuvoje jau ne vienas tarybos narys prisiėmė atsakomybę, grąžino iššvaistytus pinigus ir atsiprašė, o Kretingoje kol kas ramu. Gal ši tyla pranašauja audrą? Parodys ateitis.

Egidijus Viskontas

Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, Kontrolės komiteto narys

 6,960 peržiūrų (-a)

78% LikesVS
22% Dislikes
One thought on “Smūgis kontrolės komitetui. Informacija apie galimą lėšų švaistymą – po devyniais užraktais mero stalčiuje”
  1. Nesuprantu, ko čia slėpt? Gi viešinam viską ir pamirštam. Netikiu kad Antanas ką galėjo blogo padaryt

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE