Geros žinios lašinių mėgėjams! Ištyrę daugiau nei 1000 neapdorotų maisto produktų, mokslininkai įvertino, kurie iš jų geriausiai užtikrina kasdienius mitybos poreikius. Kai kurie atradimai buvo netikėti net ir jiems.
Pietų Korėjos ir JAV mokslininkai ištyrė daugiau nei 1000 neapdorotų maisto produktų, įvertindami kiekvieno mitybinę vertę. Kuo ji aukštesnė, tuo didesnė tikimybė, kad šis produktas, valgomas kartu su kitais, gali patenkinti kasdienius mitybos poreikius. Į pačių vertingiausių produktų dešimtuką kartu su migdolais, ispaninių šalavijų sėklomis ir burokėlių lapais pateko kiaulienos lašiniai. Kur kas žemiau lentelėje atsidūrė tokie produktai kaip špinatai, salierai, Atlanto menkės ar tunas.
Į sudarytą 100 maistingiausių produktų sąrašą pateko nemažai daržovių, taip pat jame daug prieskonių ir žuvų. Silkė liko 43 vietoje, švieži špinatai – 45, bananai – 51, pomidorai – 61, greipfrutai – 67, lašišos – 77, karpiai – 81, raudonieji serbentai – 83, morkos – 88, žiediniai kopūstai – 93, brokoliai – 94, moliūgai – 97, imbierai – 98.
Aštuntoje vietoje atsidūrę kiaulienos lašiniai – puikus mineralų ir B grupės vitaminų šaltinis.
Mokslininkai teigia, kad kiaulienos lašiniai, nors ir gyvulinės kilmės produktas, turi net 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių. Viena pagrindinių – arachidono rūgštis, kuri ne tik dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, bet ir yra svarbi normalaus cholesterolio kiekio kraujyje palaikymui.
Ar išlaikėme tradicijas?
Mūsų tauta tūkstančius metų valgė lašinius, riebią mėsą, natūralų sviestą, taukus ir retai, nebent per pasninką, sėmenų aliejų, turintį sklerozę malšinančių savybių. Nieko blogo jiems nenutiko. Senesni žmonės prisimena, kad tuomet infarktas, insultas, alerginės ligos ir vėžys buvo labai reti. Mirdavo nuo infekcinių ligų, senatvės, nukankinti valdžios, karų ir trėmimų. Dabar propaganda taip pasidarbavo, kad gūdžiausiame kaime visi žino, kokie baisūs nuodai yra šie produktai.
Ką valgydavo tėvai ir seneliai?
Nuo senų laikų protėviai kiaules augino ir patys savus lašinius ruošė. Kasdien po sunkesnių darbų valgydavo lašinius – rūkytus, sūdytus, virtus, keptus, užsikandę savo kepta rugine duona, paskanindami česnaku ar svogūnu. Naujausi moksliniai tyrimai sako, kad lašiniai yra ypač geras produktas. Nes jie esą skatina ląsteles atsinaujinti, gerina širdies raumens darbą ir net padeda susireguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Ir esą, jeigu kasdien mes valgysime lašinių maždaug po 30 gramų, maždaug tiek, tai yra labai sveika. Medikai sutinka, kad, gretinant su kitais, tarkim, jautienos riebalais, kiaulienos lašiniai yra elastingesni, minkštesni, juose daugiausiai mums naudingų nesočiųjų rūgščių. Lyginant su visais gyvūninės kilmės riebalais, kiaulienos riebalai, kiaulienos lašiniai, jie yra sveikatai palankiausi. Bet jeigu mes lygintume kiaulienos lašinius su augaliniais aliejais, pavyzdžiui, alyvuogių aliejumi, kuris jau yra vienas iš vertingiausių, aišku, tai yra faktiškai net nepalyginami dalykai.
Lašinių nauda
Kiaulienos lašiniai – tai storas sluoksnis poodinių riebalų, kuriame kaupiasi biologiškai aktyvios medžiagos, riebaluose tirpūs vitaminai ir antioksidantai. Lašiniuose yra nemažai naudingų maistinių medžiagų: vitaminų A, E, D ir F, mikroelementų, sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių. Vertingiausia lašiniuose yra arachidono rūgštis, priskiriama polinesočioms riebalų rūgštims. Ši rūgštis gerina galvos smegenų ir širdies raumens darbą. Taip pat gerina kepenų veiklą, kraujo sudėtį, pašalindama iš jo cholesterolio plokšteles. Taigi kasdien verta suvalgyti po gabaliuką lašinių, norint išlaikyti optimalų cholesterolio kiekį kraujyje. Lašiniai yra ir kitų vertingų rūgščių šaltinis, tokių kaip palmitino, oleino, linolo ir stearino.
Kiek reikia valgyti lašinių?
Tiesa, svarbu nepamiršti, kad lašinius svarbu vartoti saikingai. Antraip jie gali pakenkti. Kaip minėta, riebalai būtini mūsų organizmui, bet jie turėtų sudaryti tik nedidelę dalį mūsų raciono.
Suaugusiam žmogui rekomenduojama suvalgyti vos 9–12 g lašinių per dieną ir ne daugiau nei 100 g lašinių per savaitę. Kad pasireikštų naudingosios lašinių savybės, svarbu juos vartoti tinkamai. Pirmenybę reikėtų teikti sūdytiems lašiniams. Rūkytais, keptais ar virtais lašiniais verčiau nesižavėkite. Jų bioaktyvių savybių nebelieka, todėl jie nėra naudingi.
Kodėl lašinius verta valgyti rytais?
Geriausiai lašinius vartoti rytais. Tuo metu organizmas įsisavina daugiausiai jų naudingųjų savybių, o lašiniai jį pakrauna energija. Juk tai – kaloringas produktas: 100 gramų lašinių yra 770 kalorijų. Rytais naudinga valgyti lašinius ir tiems, kuriems yra sutrikusi virškinimo sistemos veikla. Lašiniai paskatina tulžies, kurios per naktį susikaupia organizme, ištekėjimą ir taip padeda išvalyti kūną.
Parengė sveikatos specialistė Virginija Mockutė
1,802 peržiūrų (-a)
Čia tik amerikonai atėję atnešė savo nuodus.Visi lietuviai tikri ir dabar valgo lašinius.
Valgykite
Ir.
Neklausykite
Ką
Raso
Rekomenduoju kasdien suvartoti po vieną šaukštą sėnenų aliejaus ir po šaukštelį žuvų taukų LYSI
Svarbiausia nevartoti keptų ir rūkytų produktų. Verčiau virkite ir mėsą, ir bulves. Nevartokite alyvuogių aliejaus, kadangi apsunkina tulžies veiklą, geriau linų sėmenų aliejus.
Po valgomą šaukštą viskas yra vaistai, po kibirą-nuodai. Kad ir kibiras vandens, jau per daug.