Savo darbo pradžioje susitikusi su ugdymo įstaigų vadovais Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Girdvainė mestelėjo, kad nuo šiol vadovų atrankos konkursai bus labai skaidrūs. Suprask, jau dirbantys mokyklų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų direktoriai į savo postus pateko nepelnytai, per pažintis, giminystę ar proteguojami rajono vadovų.

Tačiau jau pirmoji svarbesnio savivaldybės administracijos vadovo atranka apsitraukė drumzlėmis.

Užvakar buvo pranešta, kad rajono Švietimo skyriaus vedėjo konkursą laimėjo Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos direktorė Asta Burbienė.

Savivaldybės pranešime išlaikydama intrigą savivaldybės administracijos direktorė teigia, kad dvi kandidatės pirmame atrankos etape surinko kone vienodą balų skaičių.  Tačiau J.Girdvainė nutyli, kuri pretendentė balų visgi surinko daugiau.

Šiame konkurse į finišo tiesiąją išėjo A.Burbienė ir ne mažesnę vadovavimo patirtį turinti S.Daukanto progimnazijos direktorė Sigita Jonaitienė. J.Girdvainė joms abiems apdairiai skyrė po 8 balus neišduodama savojo favorito.

Tačiau nuotoliniu būdu abiejų pretendenčių atsakymų klausiusi Vidaus reikalų ministerijos Valstybės tarnybos atrankos komisija geriau įvertino S.Jonaitienę.  Subendrinus rezultatus, S.Jonaitienei buvo skirta 7,25 balo, o A.Burbienei – 7,17.  Skirtumas išties nedidelis, tačiau ir fotofinišo pagalba išaiškinti nugalėtojai tampa čempionais.

Tačiau pagal pasikeitusią valstybės tarnybos atrankos tvarką, konkurso nugalėtoją iš dviejų geriausių kandidatų asmeniškai atsirenka įstaigos vadovas.  Kiek demokratiška ir skaidri tokia subjektyvios atrankos tvarka – klausimas valstietiškajam Seimui.

Aišku, įstaigos vadovui niekas netrukdo konkurso nugalėtoju paskelbti daugiausiai balų surinkusį pretendentą ir baigtas kriukis.  Bet gal šį kartą kažkas ir trukdė, nes J.Girdvainė pasirinko VRM komisijos prasčiau įvertintą A.Burbienę.

Taigi, jau pirmasis savivaldybės pranešimo sakinys, kad Švietimo skyriaus vedėjo konkursą A.Burbienė laimėjo nugalėjusi kitus du pretendentus, yra aiškiai melagingas.  A.Burbienė ne nugalėjo konkurse, o savivaldybės administracijos direktorės buvo paskirta į postą.

Dėl tokios konkurso baigties keistai besijaučianti S.Jonaitienė sako iš anksto žinojusi, kad Švietimo skyriaus vedėja greičiausiai netaps, tačiau ryžosi dalyvauti tikėdamasi, kad naujosios valdžios žadėtasis skaidrumas iš tiesų bus be drumzlių.

Visų pirma, S.Jonaitienė jautė, kad jai nebus atleistas prieš dvejus metus įvykęs konfliktas su rajono tarybos Švietimo komiteto pirmininke Dalia Martišauskiene.

Ir praėjusioje kadencijoje tarybos nare buvusi politikė tą kartą atėjo į S.Jonaitienės vadovaujamą mokyklą aiškintis dėl čia dirbančio jos vyro bei sukėlė skandalą: prisistačiusi tarybos nare grasino direktorei atleidimu, pakeltu tonu įžeidinėjo ir S.Jonaitienę, ir pokalbyje dalyvavusią kitą mokyklos darbuotoją, pagriebusi suplėšė lapą su direktorės užrašais.

Įžeista direktorė tokį politikės elgesį apskundė tarybos Etikos komisijai, kuri išnagrinėjusi visas konflikto aplinkybes ir pateiktus įrodymus pernai sausio 8 dieną nusprendė, kad D.Martišauskienė savo elgesiu siekė panaudoti savo pareigas rajono taryboje ir padaryti įtaką progimnazijos direktorei S.Jonaitienei, kad ši priimtų jos sutuoktiniui palankius sprendimus.

Anot komisijos, politikė elgėsi nederamai pagal einamas pareigas ir pakenkė tarybos reputacijai ir autoritetui, nesilaikė visuotinai pripažįstamų etikos normų.

Tokiu būdu spręsdama progimnazijoje dirbančio sutuoktinio darbo eigos klausimus D.Martišauskienė pažeidė Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą ir Valstybės politikų elgesio kodeksą.

Šios kadencijos valdančiajai koalicijai dalinantis postus toks tarybos Etikos komisijos sprendimas nesutrukdė D.Martišauskienę skirti Švietimo (?) komiteto pirmininke, tačiau jei apie šį politikės išpuolį S.Jonaitienė tada būtų pranešusi Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, nepriekaištingą reputaciją praradusi politikė vargu ar būtų galėjusi tapti komiteto pirmininke.

Ar galėjo parenkant Švietimo skyriaus vedėją šiam postui didelę įtaką turinčio Švietimo komiteto pirmininkė D.Martišauskienė atleisti tokį mokyklos direktorės „įžūlumą“?

A.Burbienei iš anksto konkurso nugalėtojos laurai buvo pinami dar ir dėl to, kad prieš pradėdama vadovauti J.Pabrėžos gimnazijai ji ketverius metus direktoriavo Vydmantų gimnazijoje, kur dirba įtakingi tarybos „kraštiečiai“ V.Adomaitis ir D.Petreikis.  O ką jau ir kalbėti apie konkurso kuluaruose A.Burbienę lydėjusį rajono valdžiai labai svarbaus „Pajūrio naujienų“ laikraščio vadovės sesers šleifą.

Taigi, ar galėjo pasirinkdama Švietimo skyriaus vedėją J.Girdvainė priimti kitokį sprendimą?

Todėl nenuostabu, kad savivaldybės Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vyr. specialiste praėjusį trečiadienį tapo tarybos nario V.Adomaičio žmona, prieš tai paskiriant šiai pareigybei leidžiamą maksimalaus atlyginimo koeficientą, o iš pareigų išprašytos Socialinių paslaugų centro direktorės Berutos Dirvonskienės vieta jau paruošta nuo politikos pavargusiai buvusiai vicemerei D.Skruibienei.

Kur jau čia skaidriau – rajone viskas žinoma iš anksto.

 1,454 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Savivaldybėje taip skaidru, kad net dugnas matosi”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE