Vydmantų koplyčia pasipuošė šiaudiniu altoriumi.

Vydmantiškiai, ko gero, vieninteliai pasaulyje Šventas Mišias aukoja tiesiai ant šieno. Į savo koplyčią gruodžio pradžioje kaimo gyventojai sunešė apie 200 kg šieno, kuris tapo pagrindiniu kalėdinių dekoracijų akcentu šventovėje.

Šienu puošia trečiąkart

Visame katalikiškame pasaulyje įprasta belaukiant šventų Kalėdų bažnyčias puošti prakartėlėmis, tačiau Vydmantų bendruomenės dekoracijos unikalios tuo, kad net pats altorius išpuoštas šienu. Ir tiek gausiai, kad sudaro įspūdį, jog visas ir esąs šiaudinis.

„Tikrasis Betliejus buvo labai varganas, juk Jėzus ir gimė tvarte. Todėl šiaudinis mūsų altorius, ko gero, artimiausias originaliam visame pasaulyje, išskyrus esantį pačiame Izraelyje“, – sako parapijos klebonas Karolis Petravičius, kuris Šventas Mišias aukoja stovėdamas ant šieno.

Idėja į prakartėlę įkomponuoti šiaudinį altorių klebonui kilo prieš trejus metus. „Iš biednumo“, – paaiškina juokdamasis.

Šiaudiniam altoriui paskolino savo ponio pašarą

Į koplyčią dvi priekabas šieno atvežė Vydmantų bendruomenės pirmininkas Simas Končius. Iš viso – 16 presų šieno, kas sudaro apie 200 kg.

S. Končius augina trejų metų ponį. „Šitas šienas – jo maistas, o toks kiekis yra ponio mėnesio norma“, – paaiškino vydmantiškis.

Ponis pavadintas, beje, bibliniu vardu – Lėja.

„Gal tas vardas ir netinkamas gyvūnui, nes žinau, kad tai – gražus mergaitės vardas, tačiau tokį išrinko mano dukra“, – sako pirmininkas.

Pasibaigus šventiniam laikotarpiui šienas sugrįžta pas šeimininką.

„Taigi, paskui mūsų ponis visą mėnesį valgo šventą šieną. Tačiau lygiai taip pat noriai valgo ir nešventintą“, – juokėsi S. Končius.

Žolė, kuri sudžiovinta dabar puošia koplyčią, augo čia pat, Vydmantuose.

Klebono iniciatyva šiemet šventyklą vydmantiškiai papuošė ir savo pačių sukurtomis palmėmis, kurias išpynė eglišakiais.

Bendruomenė kaip šeima

S. Končius džiaugiasi ir originaliu jų bendruomenės koplyčios altoriumi, ir gyventojų susitelkimu, ruošiantis didžiausioms metų šventėms.

„Ne atsitiktinai išsikėlėme savo naują šūkį – „Vydmantai – gerų žmonių namai.

Džiugu, kad mes pagaliau turime savo kleboną, nebesame priklausomi nuo Palangos kunigų. Ir smagu, kad tiek pernai, tiek šiemet koplyčios puošti susirinko po kelias dešimtis gyventojų.

Juk reikėjo ir šieną į vidų sunešti, ir suolus išnešti, ir skulptūras sudėlioti. Darbų iš tiesų nemažai“, – žmonių susitelkimu džiaugėsi bendruomenės vadovas.

Daugiau nei dvi dešimtys vydmantiškių plušėjo įrenginėdami prakartėlę net keturias valandas, pakeisdami vienas kitą. Darbavosi ir septynmečiai, ir gimnazistai, ir senjorai.

„Visas šis reikalas labai sujungia bendruomenę, jautiesi tartum šeimoje“, – sako Vydmantų parapijos „Carito“ vadovė Milda Rogačiovienė.

Skulptūrėlėms – 70 metų

Šventosios šeimos, Trijų Karalių bei kitos prakartėlę puošiančios skulptūros atkeliavo iš Tauragės Švenčiausios Trejybės parapijos, kur iki tol klebonavo K. Petravičius. Tauragiškiai jas padovanojo Vydmantams.

Visos skulptūrėlės skaičiuoja apie 70 metų.

„Jų dažai jau buvo aptrupėję, tad mano penkiolikmetė dukra, baigusi meno mokyklą, pagrindines jų – Juozapo, Marijos, Trijų Karalių, kitų šventųjų – šviežiai perdažė“, – pasakojo M. Rogačiovienė.

Moteris atkreipė dėmesį, kad jų išpuošta prakartėlė išsiskiria tuo, jog įrengta ne viename kuriame šventyklos kamputyje, bet yra pagrindinis akcentas.

„Ir mūsų altorius stovi, galima sakyti, prakartėlėje, tiesiai ant šieno“, – sako vydmantiškė.

Nepaisant to, kad jau trečiąkart vydmantiškiai koplyčią puošia keliais šimtais kilogramų šieno, kasmet įnešama šio to naujo.

„Šiemet mums pavyko geriausiai. Ši mūsų prakartėlė dabar yra būtent tokia, kokią mes ir įsivaizdavome, kokios ir norėjome“, – džiaugiasi M. Rogačiovienė.

Koplyčiai išpuošti klebonas iš Birutės parko Palangoje pririnko šakų, iš pajūrio – smilgų.

„Ant šieno suguldėme veidrodžius, apdėliojome žaliomis samanomis, taip sukurdami šešis ežerus. Viskas atrodo tikrai labai gražiai – toks mažas stebuklingas pasaulėlis“, – šypsosi M. Rogačiovienė.

Parduoda kojines

Apsilankius koplyčioje akis užkliūva už ant vienos sienos iškabinėtų megztų kojinių – tiek skirtų vaikams, tiek suaugusiesiems. Perkant kojines aukojama naujos Vydmantų bažnyčios statyboms, kurios pamatai bus klojami jau šį pavasarį.

Kojines numezgė parapijos klebono buvusios bendraklasės mama telšiškė Virginija Adomaitienė.

 „Ji pusę metų mezgė ir numezgė 250 porų kojinių. Jos dėka šiuo metu vyksta akcija, kurios idėja, kad darydamas gera gali sušilti ne tik širdį, bet ir kojas“, – sakė K. Petravičius.

Savaitgalio renginiai

Šiandien 18 val. Kretingos rajono kultūros centro Vydmantų skyriuje vyks tradicinis adventinis vakaras, kuriame koncertuos atlikėjų sambūris „Sielos aitvarai“, Vydmantų skyriaus moterų vokalinis ansamblis, savo muzikinius kūrinius atliks ir parapijos klebonas.

Rytoj, sekmadienį, 17 val., Vydmantuose bus įžiebta eglutė.

Kasmet į miestelį Kalėdų Senis atvyksta vis kita originalia transporto priemone: traktoriumi, sunkvežimiu, malūnsparniu. „Kuo nustebins šiemet, atvykite patys ir pamatysite“, – sako bendruomenės pirmininkas kviesdamas svečius. 

 2,431 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Koplyčią papuošė unikalus šiaudinis altorius”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE