Dovydas Petrošius

Jei dar nežinote apie mažą ir jaukų kaimelį pakeliui iš Klaipėdos į Kretingalę, tai greitu metu apie jį kalbės visa Lietuva, o kalbėti tikrai yra apie ką. Įsižiebęs konfliktas tarp vietos bendruomenės ir neseniai čia pradėjusios veikti įmonės sulaukė išskirtinio dėmesio. Atskubėjo net pats „valstiečių” vadas. Įdomu, kodėl jis nepaklausia savo bendrapartiečio Klaipėdos rajono mero, kodėl jo administracija ir išdavė leidimus įmonei veikti?

Visai nesenai pradėjau derybas tarp dviejų šio konflikto pusių – Šimkų kaimelio ir UAB „Raguvilė”. Teisėtai įsigijusi sklypą šioje gyvenvietėje įmonė pradėjo tvarkytis dokumentus veiklai vykdyti. Tai nepatiko vietos gyventojams ir šie pradėjo jau, atrodo, Sizifo darbą – įmonės iškraustymą. Sužinojęs, kad Šimkų gyventojai atsidūrė tokioje padėtyje ir kad organizuojamas parašų rinkimas peticijai prieš įmonės veiklą, išskubėjau ten. Išklausęs gyventojų nuogastavimus, jau kitą dieną kreipiausi į UAB „Raguvilė” sąvininką Virginijų Brazauską, norėdamas išklausyti ir jo nuomonę. Problemų sprendimą būtent taip ir suprantu – diskutuojant.

Po pokalbio su įmonės vadovu nusprendžiau inicijuoti bendruomenės ir įmonės susitikimą, mat tokio iki tol nebuvo. Susirinkimas įvyko, gaila, ne toks konstruktyvus kokio tikėtasi. Priešingai, mano paties politiniai oponentai sugalvojo šią situaciją apversti prieš mane patį ir nuteikti gyventojus, kad neva palaikau verslininko pusę ir man nusispjaut į gyventojus. Neįsižeidžiau, suprantu, jog senosios politikos mokykla diktuoja tokias žaidimo sąlygas.

Šimkų kaimo drama čia neisbaigia. Rugpjūčio12 d. prie garsiojo sklypo vyko susirinkimas, į kurį nebuvau kviečiamas, nors kaimelio bendruomenės pirmininkei ne kartą siūliau savo pagalbą. Apie situaciją buvo informuotas ir LŽP pirmininas Remigijus Lapinskas, kuris netrukus atvyko susipažinti su Šimkų bendruomene. R. Lapinskas, kaip patyręs politikas, teisininkas ir verslininkas, įvertinęs situaciją tuoj pat pasiūlė kelis sprendimus, bendru sutarimu perkelti įmonės veiklą į kitą vietą, padėti įsigyti konfliktais apipintą sklypą ir pritaikyti bendruomenės veiklai.

Tiek bendruomenei, tiek UAB „Raguvilė” vadovui, ši mintis tiko. Sakysite – kur čia problema, istorijos pabaiga? Anaiptol. Rugpjūčio 19 d. Šimkuose pasirodo valstiečių gelbėtojai – Ramūnas Karbauskis, kuris pažadėjo išspręsti situaciją. Kyla klausimai, kodėl ponas Karbauskis tiesiog nesikreipia į Klaipėdos rajono merą bendrapartietį Bronių Markauską ir nepaklausia jo, kodėl ir kokiu būdu parduotas sklypas yra būtent tokios paskirties? Juk viskas galėjo čia ir pasibaigti dar net neprasidėjus?

Vietoje politikavimo siūlau sprendimą, kuris šiomis aplinkybėmis, panašu, yra vienintelis įmanomas. Visiems kartu (bendruomenei, verslui, rajono valdžiai) rasti kitą vietą, kurioje įmonė galėtų vykdyti veiklą nesukeldama gyventojams rūpesčių. Viešai kreipiuosi į rajono merą, ragindamas rasti buferinę zoną panašioms, t.y. perdirbimo ir rūšiavimo įmonėms, kur nepykdydami gyventojų verslai galėtų vystytis, kurti pridėtinę vertę, darbo vietas ir galų gale prisidėti prie BVP augimo.

Šimkų kaimo bendruomenė išvengtų teisminių procedūrų maratono, galimai įsigytų didelį gražų plotą, kurį galėtų išnaudoti bendruomenės tikslams, o gerbiami kolegos politikai išnaudotų savo brangų laiką bendravimui su rinkėjais, o ne pigiu populizmu, pasinaudojant žmonių nelaime.

Dovydas Petrošius,

LŽP Palangos skyrius pirmininkas,

Kandidatas į Seimą

Politinė reklama bus apmokėta iš Lietuvos žaliųjų partijos sąskaitos. Užsakymo nr. 4010

 110,627 peržiūrų (-a)

43% LikesVS
57% Dislikes
One thought on “Gelbėtojų šou, arba kaip valstiečiai rinko dividendus”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE