Arimantas Mikaločius. Aušrinės Sinušaitės nuotr

Ketvirtadienį “Kretingos” krepšinio klubo vyriausiasis treneris Arimantas Mikaločius ir komandos vadybininkas Valentinas Rumiancevas rajono tarybai pateikė pastarųjų ketverių metų klubo ataskaitą ir pristatė ateinančių ketverių metų klubo viziją.

Iki finalinio ketverto trūksta nedaug
Susipažindindamas su paskutinių ketverių metų “Kretingos” krepšinio klubo, kuris varžosi Lietuvos Regionų krepšinio lygoje – 3-iame pagal pajėgumą šalies čempionate, pasiektais rezultatais, jau nuo 2011 metų šią ekipą treniruojantis Arimantas Mikaločius pastebėjo, kad komandos užimama vieta išlieka stabili jau kelerius metus iš eilės ir iki patekimo į stipriausių komandų ketvertuką trūksta “vos vieno žingsnelio”.
“Jau ketverius metus iš eilės patenkame tarp stipriausių 8 lygos komandų, bet vis nepavyksta peržengti ketvirfinalio barjero ir patekti tarp keturių pajėgiausių lygos komandų bei pasivaržyti dėl prizinių vietų”, – komandos pasirodymus rajono valdžiai komentavo treneris A. Mikaločius.
Kalbėdamas apie komandos sudėtį treneris pasidžiaugė, kad komandoje netrūksta Kretingos sporto mokyklos žaidėjų: “Per pastaruosius 4 sezonus komandoje įregistruoti buvo ir jai atstovavo net 22 Kretingos sporto mokyklos auklėtiniai. Tai tik parodo, kad visiems Kretingos sporto mokyklos auklėtiniams yra suteikiamos sąlygos atstovauti savo miesto komandai”.

Vykdo nemažai renginių
A. Mikaločius pabrėžė, kad jo treniruojamas klubas jau kelerius metus vykdo Krepšinio stovyklas, kuriose, padedami profesionalių trenerių bei žaidėjų iš visos Lietuvos, per paskutinius 4 metus tobulinosi per 300 Kretingos sporto mokyklos ugdytinių.
Kaip dar vieną, net 8 metus iš eilės vykdomą tradicinį klubo organizuojamą renginį treneris išskyrė “Kartų mūšio” turnyrą, kuriame kiekvienais metais gruodžio mėnesį Kretingos sporto mokyklos salėje vienai dienai susirenka ir tarpusavyje varžosi, po turnyro draugiškai pabendrauja ir savo prisiminimais pasidalina, skirtingų “kartų” buvę Kretingos sporto mokyklos auklėtiniai.
Kaip didelį įvertinimą mūsų miesto krepšinio komandai “Kretingos” krepšinio klubo treneris įvardino šiais metais organizuotą RKL 3X3 turnyrą naujai renovuotoje Jurgio Pabrėžos gimnazijos stadiono lauko krepšinio aikštelėje, kuriame dalyvavo visos 16 regionų lygos komandų.
“Po šio turnyro sulaukėme tikrai daug gerų atsiliepimų iš Regionų lygos vadovų bei dalyvavusių komandų ir jau turime prašymų kitais metais vėl organizuoti šį turnyrą”, – puikiai pavykusiu renginiu pasidžiaugė treneris.

Biudžetas didėja, bet vis per mažas
Treneris pasidžiaugė ir po truputį augančiu biudžetu, bet atkreipė dėmesį, kad norint turėti aukštesnio lygio komandą Kretingoje ir kovoti dėl aukštesnių vietų, jis yra per mažas.
“Tikrai džiaugiuosi, kad mūsų rajono savivaldybė kiekvienais metais labai ženkliai prisideda prie mūsų komandos biudžeto, taip pat po truputį didėja ir mūsų rėmėjų gretos. Geriausias įrodymas, kad klubas dirba tinkama linkme net ir esant tokiai nelengvai situacijai mūsų šalies verslui, mūsų komandos rėmėjų gretos ne tik kad nesumažėjo, bet ir išaugo. Esame be galo jiems dėkingi”, – savo dėkingumo neslėpė treneris.
Kalbėdamas apie sunkumus ir didžiausius trūkumus, su kuriais susiduria jo vadovaujama komanda, A. Mikaločius neslepė, kad visur tenka taupyti, pradedant klubo darbuotojais ir baigiant aprangomis.
“Dėl turimų tikrai ribotų klubo finansinių resursų pats komandoje einu ne tik vyriausiojo trenerio pareigas, bet ir atlieku fizinio rengimo trenerio, gydytojo-kinezeterapeuto bei trenerio asistento, atsakingo už varžovų analizę, pareigas. Kiekvienais metais susiduriame su problemomis, komplektuojant komandą, nes negalime pasiūlyti tokių sąlygų, kokias turi aplinkinių miestų komandos”, – problemas vardijo treneris.

Išskirtiniai lygoje savo palaikymų komanda
Kalbėdamas apie komandos palaikymą treneris pabrėžė, kad Kretingos komandą tikrai yra mylima ir turi savo gerbėjų ratą ir net neabejojo, kad Kretingoje baigus statyti sporto arena jų dar padaugės.
“Esame išskirtiniai visoje lygoje, nes turime savo palaikymo šokėjų komanda, kuriai vadovauja Kretingos sporto mokyklos sportinės aerobikos trenerė Irina Šlimienė-Girman. Vos dvi komandos visoje lygoje turi savo palaikymo šokėjų komandas. Didelis ačiū treneriai Irinai ir jos merginoms, kurios atlieka pasirodymus mūsų komandos “namų” rungtynėse, bet “šoka” ir kituose rajoniniuose renginiuose”, – dar vieną komandos iškirtinį bruožą įvardijo treneris.

Tikslas – laimėti Regionų lyga
Pristatydamas komandos ketverių metų tikslus Kretingos krepšinio klubo “Kretinga” vadybininkas Valentinas Rumiancevas kaip pagridinius du įvardino siekį laimėti regionų lygą bei įgyti teisę dalyvauti aukštesnėje pagal pajėgumą Naciolinėje krepšinio lygoje, kuri yra 2-as pagal pajėgumą čempionatas Lietuvoje. Taip pat – Kretingos mieste sukurti veikiančią krepšinio piramidę, kuri prasidėtų nuo vaikų komandų ir baigtusi veteranų komanda.
Kalbėdamas apie jau šiai dienai atliktus darbus komandos vadybininkas pasidžiaugė, kad ateinančiam sezonui komandai pavyko išsaugoti ne tik komandos branduolį, bet ir sukurti jaunimo pagrindu sudarytą “dublerių” komandą, kuri rungtyniaus Klaipėdos “Urbovitos” lygoje ir visos rungtynės vyks Kretingoje.

Vizija – profesionali komanda
Kalbėdamas apie “Kretingos” klubo ateities viziją, vadybininkas V. Rumiancevas pabrėžė, kad turint sporto arena mūsų mieste klubas gali tapti profesionalus.
“Turime tikslą ne tik laimėti Regionų lygą, bet ir pritraukti daugiau žiūrovų į krepšinio rungtynes. Taip pat norime organizuoti tarptautinius krepšinio turnyrus mūsų mieste, galbūt ir arenos valdymas galėtų būti patikėtas Krepšinio klubui. Su laiku taip pat norėtume, kad visi mūsų rajono vaikai nuo 6 iki 18 metų treniruotųsi mūsų klubo sistemoje. Po truputį link to eina ir kitos šalies krepšinio mokyklos”, – svarbiausius komandos ateities planus išskyrė komandos vadybininkas.

Paprašė didesnės Savivaldybės paramos
“Norint turėti profesionalią komandą Kretingoje reikia didesnės paramos. Norėtume turėti garantijų, kad komandai iškovojus teisę rungtyniauti aukštesnėje lygoje nekiltų finansinių problemų, nes norint rungtyniauti Nacionalinėje lygoje reikia turėti bent minimalų 80 tūkst. eurų biudžetą”, – konstatavo V. Rumiancevas.
Vadybininkas kalbėjo, kad tuo atveju, jeigu komanda 2021-2022 metų sezone dalyvautų Regionų krepšinio lygoje, tam reiktų 45 tūkst. eurų Savivaldybės paramos. O komandai pavykus laimėti prireiktų 70 tūkst. eurų paramos, norint startuoti Nacionalinėje krepšinio lygoje.
Planai gražūs – bet Savivaldybės biudžetas “neguminis”
Išklausęs klubo atstovų pristatymą, savo pastebėjimus išsakė ir Kretingos rajono tarybos nariai bei meras Antanas Kalnius.
“Gražu, solidu, ir gražios įdėjos, tik galiu pasakyti, kad šiai dienai neisivaizduoju, iš kur įmanoma surasti papildomų pinigų. Tuoj atsidarysime naują dirbtinės dangos stadioną, kuriam reiks papildomos įrangos, nes norint turėti kokybišką aikštę ją reikia ir prižiūrėti. Dar reikia užbaigti ir sporto kompleksą. Suprantu, artėja rinkimai – ir galim prižadėti visko daug, bet reikia būti realistais ir suprasti, kad savivaldybės biudžetas “neguminis”, – savo nuomone išreiškė Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.
“Taip, labai gražus pristatymas, tikrai sveikintina įdėja ir noras turėti profesionalią ir stiprią krepšinio komandą mūsų mieste, bet klausimas kyla, kur yra parašyta, kad rajono savivaldybė privalo išlaikyti rajono sporto komandas. Rajono valdžia ir taip parodė, kad jai rūpi Kretingos sporto komandos ir joms palaipsniui didina paramą. Didžiuliai pinigai yra investuojami į naujų bazių statybas. Manau, tai jau yra didelė parama”, – savo pastebėjimus išdėstė rajono tarybos narys Dovydas Bajoras.
Kolegai pritarė ir kitas tarybos narys, Vilius Adomaitis: “Mano nuomone, visoje Lietuvoje yra didelė problema, nes didžioji dalis sporto komandų yra visiškai priklausomi nuo Savivaldybių duodamos paramos, o tai yra mokesčių mokėtojų pinigai. Taip, malonu Kretingoje būtų turėti kuo daugiau aukšto meistriškumo komandų, bet supraskit – Savivaldybės biudžetas irgi ribotas. Dar suprantama būtų kažkoks balansas tarp rėmėjų ir savivaldybės skiriamų pinigų, o dabar praktiškai visas biudžetas sudaromas iš mokesčių mokėtojų pinigų.”

 13,819 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “„Kretingos” krepšinio klubo vizijoje – profesionali komanda”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE