Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, Pranciškonų gimnazijos istorijos mokytojas Vaidas Kuprelis sudrebino rajono švietimo įstaigų vadovus savo įrašu "Facebook".

Ketvirtadienio vakarą, likus porai valandų iki vidurnakčio, Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, Pranciškonų gimnazijos istorijos mokytojas Vaidas Kuprelis asmeninėje savo „Facebook“ paskyroje rajono direktorius apkaltino nacistinėmis pažiūromis. Ir iš anksto apsidrausdamas nuo reakcijų, įrašą baigė prierašu: „P. S. nuo 2020-12-03 22 val. komentarų nekomentuosiu“. Mat tą valandą įrašą ir paskelbė. 

 

Šiandien šio įrašo jau nebėra, bet cituojame tai, ką V. Kuprelis buvo paskelbęs ketvirtadienį:
“Perskaitęs Kretingos savivaldybės Švietimo skyriaus raštą Tarybos Švietimo komiteto nariams, kuriame reikalaujama į mokyklas grąžinti mokinius, supratau, kad mūsų rajono mokyklų direktoriai išpažįsta socialinį darvinizmą, o gal net nacistų pamėgtą eugeniką: tegul įvyksta natūrali ar su pagalba iš šalies žmonių atranka – vieni išgyvens, kiti mirs.
Taip, mokiniai gal ir lengva forma perserga COVID-19 virusą, bet jie gali užkrėsti vyresnio amžiaus mokytojus ar savo senelius. Rašau, nes persirgau ligą ir niekam nelinkiu tų pojūčių. Taip pat rašau, nes artimas giminaitis Klaipėdos reanimacijoje prijungtas prie dirbtino kvėpavimo aparatų.
Oficialiai Lietuvos švietimo sistema propaguoja humanistinę pedagogiką, pagal kurią kiekvienas žmogus yra vertybė, bet, pasirodo, kai kurie mūsų rajono mokyklų direktoriai išpažįsta žmogaus vertę nuvertinantį socialinį darvinizmą.
Šiek tiek statistikos: Kretingos rajone nuo vakar iki šiandien susirgo 57 žmonės, mirė – 2.
Kretingos rajone dabar serga 683 žm., t.y., 100.000 gyventojų tenka 1817 žmonės, kai Lietuvoje 100.000 gyventojų tenka 993 žmonių (ir ji yra 3 ES pagal šį rodiklį)“.

Pranciškoniškas mąstymas?
„Švyturio“ kalbinti kelių mokyklų vadovai kaip vienas tikino patys šio įrašo savo akimis neskaitę, bet patvirtino, kad rajono švietimo įstaigų vadovybė pasijuto itin įžeista. Tiesa, ne visi direktoriai į pedagogo kaltinimus sureagavo itin audringai.
Bene ramiausiai pavaldinio emocijų protrūkį įvertino tiesioginis jo vadovas, Kretingos pranciškonų gimnazijos direktorius Alvydas Virbalis, įrašo nė nematęs. „Ir tikrai labai džiaugiuosi, kad net neturiu „Facebook“. Jau 4 metai, kaip juo nesinaudoju“, – sakė direktorius.
A. Virbalis tikino net nežinąs, kas parašyta direktorių aptarinėjamame tekste, todėl straipsnio autorė balsu pašnekovui perskaitė pirmąją V. Kuprelio įrašo pastraipą. Tą, kurioje ir kalbama apie darvinistus bei nacistus.
Paprašytas pakomentuoti tai, ką išgirdo, A. Virbalis nusijuokė: „Pirmiausia kiekvienas žmogus turi savo poziciją. Gyvename laisvoje demokratiškoje visuomenėje, o kur dar gali būti didesnė demokratijos terpė, jei ne mokykloje? Galų gale – labai pranciškoniškas, kritinis, mąstymas. Mes jį ir ugdome savo įstaigoje“.

Išsireiškė nepedagogiškai

Kęstutis Trakšelys.

Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos direktorius Kęstutis Trakšelys buvo kategoriškesnis: „Truputėlį apmaudu, kad žmogus nesirenka žodžių. Gal tai ir yra jo asmeninės mintys, bet jos verčia pasijusti tokiu glušu ar labai buku, tartum nieko negalėtum nuspręsti. Reiktų pasirinkti žodžius minčiai išreikšti. Kaip galima mus išvadinti darvinistais ir nacistais? Tai tiesiog nepedagogiška išraiška“.
K. Trakšelys – kaip ir kiti laikraščio pašnekovai – atkreipė dėmesį, kad kaltinimai siekiu sugrąžinti mokinius į mokyklas esantys apskritai nepagrįsti: „Mes remiamės Vyriausybės nutarimais. Pagaliau, ugdymas mišriu būdu nėra įprastas mokyklos lankymas. Tai yra vaikui suteikta galimybė susitikti su mokytoju, esant poreikiui. Tai yra konsultacija. Mes turime dešimtokus, dvyliktokus, kurie ruošiasi egzaminams. Yra ir silpnesnių mokinių, kuriems reikalinga pagalba. Pagaliau, choreografijos mokytoja dirba su 3 mokiniais, o salė – gal 30 kvadratų. Ir visi su apsaugomis. Juk negalime kūno kultūros paversti daile, kaip kai kas siūlo, ar visai jos atsisakyti“.
Direktorius atkreipė dėmesį, kad jo vadovaujamoje mokykloje nuo kovo mėnesio apskritai nėra nė vieno užsikrėtimo koronavirusu atvejo – nei tarp darbuotojų, nei tarp mokinių.
„Ar bent jau mums apie tai niekas nepranešė, – pasitikslino pašnekovas. – Teisės aktai mums leidžia vykdyti mišrų ugdymą, tad toks vieno žmogaus valios primetimas nesuprantamas. O direktoriai yra protingi, išsilavinę žmonės. Žmogus tiesiog parodė save, ir viskas. Man apskritai sunku suvokti, kad šiais laikais žmonės tokiais žodžiais dar mėtosi“.

Loreta Jurgutienė.

Tarsi nebūtų pedagogas

„Bet direktoriai nereikalauja mokinių sugrąžinti mokyklas, – antrino kolegai Kurmaičių pradinės mokyklos direktorė Loreta Jurgutienė. – Ir mes nepriimame sprendimų vienašališkai. Tik Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu galima keisti tvarką“.
L. Jurgutienę Tarybos nario pozicija ypač pribloškė dar ir dėl to, kad jis pats – pedagogas: „Mokyklų vadovai kiekvieną dieną stovime tarsi ant parako statinės. Ir taip mus vadinti… Nemanau, kad sveiko proto žmogus galėjo taip rašyti. Gal jam nesuprantamas direktoriaus darbas? Bet labai keista, nes pats yra pedagogas. Šitaip įžeisti vadovus! Juk visi esame kompetentingi, ne iš pašalės atėję, o laimėję konkursus, išsilaikę visus egzaminus. Vadinasi, tuomet jis kaltina ir Savivaldybę, organizavusią konkursus, agentūras, visą švietimo sistemą. Tai kas mes esam?! Nemačiau nė vienos mokyklos vadovo, kurs nesugebėtų suvaldyti situacijos

 68,342 peržiūrų (-a)

85% LikesVS
15% Dislikes
One thought on “Rajono politikas mokyklų direktorius išvadino beveik nacistais”
  1. Tie pasipiktintojai dar labiau nekorektiški.. Lyg sedėtų ant bičių spiečiaus🙂 čia gal bendrai Kretingos nepilnaverčių žmonių bruožas

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE