Rimantas Radzevičius (pirmas iš kairės) su bendraminčiais, pirma iš dešinės - Jolanta Klietkutė, fotografavusi visus tiltus. Ši nuotrauka daryta praeivės.

Per Kretingą vilnijančios Akmenos krantus jungia devyni tiltai. Neoficialiai kretingiškiai juos vadina įvairiai: Pelėdos, Žuvinės, Užkulos, Beždžionių, Dvaro, Žydų, Fabriko ir t.t. Tačiau iniciatyvinė grupė „Kretingos Aikštė“ šią savaitę socialiniuose tinkluose sujudino kretingiškius, ragindama vieną kartą apsispręsti ir suteikti šiems tiltams oficialius vardus visiems laikams.

Prašo prisiminti senus ar siūlyti naujus
„Kretingos aikštės“ nariai siūlo kretingiškiams prisiminti ir jau įprastus, ir net visai naujus tiltų pavadinimus. Tačiau vardo suteikimu iniciatyva nesibaigtų. Iniciatoriai pasiryžę prie kiekvieno tilto įrengti menines lenteles su pavadinimu, kurios taptų mažais dekoratyviniais miesto akcentais, džiuginančiais praeivius.
Teikiant pasiūlymus gyventojų prašoma nurodyti tilto numerį. Iniciatoriai prašo siųsti jiems ir kitų Akmenos tiltų fotografijas, jeigu kartais jie juos užmiršę.
„Kretingos aikštė“ – iniciatyvinė grupė facebook‘e, bet apsireiškianti idėjomis ir darbais Kretingos mieste. Ne paslaptis, kad šios grupės iniciatyva mieste buvo suorganizuotas ir vadinamasis muzikinis balkonas, o pernai jos pasiūlytas Rotušės aikštės rekonstravimo idėjas išgirdo ir rajono valdžia. Pavyzdžiui, viena paskutiniųjų gyvą pavidalą įgaunančių „Kretingos aikštės“ minčių – planuojamas fontanas už Kretingos Motiejaus Valančiaus bibliotekos, iškart už gėlyno.

Veikia jau 5-erius metus
„Švyturys“ pasikalbėjo su dviem šios iniciatyvinės grupės nariais – Rimantu Radzevičiumi ir Jonu Drungilu.
R. Radzevičius pasakoja, kad grupė veikia jau 5-erius metus: „Bet egzistuojame jau seniai. Esame žmonės, kurie neabejingi Kretingai. Mūsų yra apie dešimt-penkiolika žmonių, o mums prijaučiančių dar daugiau“.
Kaip užgimė idėja dėl tiltų pavadinimų?
„Idėja kilo visai neseniai, bevaikštant. Juk dabar, atlaisvinus karantiną, galima pasivaikščioti ir pakalbėti. Kretinga yra miestas prie upės, tad gvildename mintį įrengti ir pažintinį taką. Būtų gana simboliška – 9 kilometrai ir 9 tiltai“, – pasakoja Rimantas.
Bendramintį papildo J. Drungilas: „Kelis kartus kažkas iš mūsų žmonių plaukė Akmenos upe baidarėmis ir ėmė diskutuoti. Natūraliai kilo kalba apie tiltus, plaukiant pro vieną ar kitą. O kaip šis vadinasi? Ar nesivadina niekaip? Bekalbant paaiškėjo, kad nelabai kas ir ką žino. Vieni tą patį tiltą vadino vienaip, kiti prisiminę ir kitą vardą. O kodėl skirtingi tie pavadinimai? Ir kaip apskritai vadinti tuos tiltus? Tuo labiau, kad kažkokios informacijos apie jų istoriją nelabai ir yra. Tad gal įamžinkim tą atmintį. Toliau dėkime tašką ir vadinkime tiltus, kaip nusprendžiame juos vadinti.“

Nr. 1
Nr. 2
Nr. 3

Nr. 4 

Nr. 5

 

Nr. 6

 

Nr. 7

 

Nr. 8

 

Nr. 9

O kaip kilo grupės „Kretingos aikštė“ pavadinimas?
„Vienas iš pradinių mūsų tikslų, pats pirmasis, buvo atnaujinti Kretingos rotušę. Kretinga – nedidelis miestelis, o turi labai gražią aikštę. Praktiškai analogišką Bauskai, bet ten – kokio dydžio miestas! O čia – nedidelė Kretinga, – aiškina R. Radzevičius. – Kretinga buvo labai gražus viduramžių miestas, tad manau, kad tą išskirtinumą ir reiktų išsaugoti. O dabar čia yra pasidaręs kažkoks užkampis“.
Kretingiškiai prisimena, kaip sukūrė tentą, kurį pakabino Rotušės aikštėje, o praėjusiais metais vykusiame susirinkime dėl aikštės, kuriame dalyvavo ir architektai, buvo išklausytos ir šios iniciatyvinės grupės mintys.
„Tad taip tas pavadinimas ir liko. Patys nė nežinome, kodėl. Tiesiog esame iniciatyvūs piliečiai, ir tiek, – atvirai kalba Rimantas. – Mes siekiame, kad Kretinga būtų miestas, kuriame galima gyventi. Kad miestas būtų gyvas, malonus būti. Juk per tą skubėjimą, per darbus, rūpesčius mes miestą, parkus matome tik probėgomis. Nėra laiko sustoti, pasigrožėti, pajausti, kad čia gyveni. Gal net nesinori sustoti, nes nelabai yra kur.“
Rimantą papildo bendramintis Jonas.
„Galima sakyti, kad mes visi pažįstami, mat Kretingoje vieni kitus matome. Mus vienija panašūs pomėgiai. Esam tie, kurie norim kažką daryt. Mus domina ir žydų atmintis, istorija. Mes ir giedam, ir muzikuojam. Tiesą sakant, net ir nežinom, kieno iniciatyva buvo suburta ši grupė, – juokiasi pašnekovas, – tad sakome, kad mūsų visų. Kai dar tik jungėmės į grupę, galvojome apie tikslus ir apie tai, kas esame. Išsidiskutavome, kad nenorime kažko išskirti ir kažkam kabinti lauro lapų, todėl pasivadinome iniciatyvine grupe. Aš dar tuomet buvau Tarybos narys, bet nenorėjau, kad kažkaip rištų mus tokia veikla. Todėl visi drauge sutarėme neliesti politikos“.
„Kretingos aikštė“ prašo siūlyti tiltams pavadinimus, rašant pasiūlymus jų Facebook grupėje. Prie gražios iniciatyvos prisideda ir „Švyturio“ redakcija. Pasiūlymus galite rašyti ir komentaruose prie šio straipsnio.

Straipsnyje naudotos nuotraukos – Jolantos Klietkutės. 

 58,448 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Renkam vardus devyniems Akmenos tiltams!”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE