Štai tokį gražų kvietimą merui Antanui Kalniui išsiuntė Barzdžių bendruomenė liepos 2 d. po pietų, bet atsakymo nesulaukė.

Praėjusį savaitgalį jauniausia Kretingos rajono bendruomenė atšventė vienerių metų gyvavimo sukaktį. Ta proga “Kretingos krašto” lyderis Antanas Kalnius nusprendė amžiams atsisakyti bent vieno šios bendruomenės balso – sau ir apskritai bet kuriam kitam savo komandos nariui.

 

Ignoravo kvietimą

Būtent taip galima įvertinti mero suignoruotą pagarbų kvietimą į bendruomenės šventę.

Teisybės dėlei reikia pripažinti, kad vertinant visiškai pragmatiškai, A. Kalnius iš esmės ne ką teprarado – tą supranta ir bendruomenės pirmininkė Daiva Jonauskienė.

“Mūsų kaimas mažas, o meras nori plaukioti didesniuose vandenyse”, – sako barzdiškė.

Iš tiesų, jeigu būsimų rinkimų prognozes būtų galima sudaryti, remiantis prieš mėnesį seniūnijose pristatyta rajono tarybos veiklos ataskaita ir gyventojų reakcijomis į susitikimą su valdžia, galima būtų teigti, kad meras A. Kalnius turi palaikymą strategiškai svarbiausioje seniūnijoje – Kretingos miesto, kurios rinkėjai ir nulemia rinkimų rezultatus. Taigi, iš esmės meras gali apskritai ignoruoti visas likusias seniūnijas – ką ten vieną kaimelį su vos šimtu gyventojų, skaičiuojant su vaikais.

Daivos Jonauskienės (antra iš dešinės) ir jos vadovaujamos Barzdžių bendruomenės gimtadienius skiria vos dvi dienos. Ir 49 metai. Bendruomenės nuotr.

Baimė ar paprasčiausias abejingumas?

Kita vertus, suprantama, kad kur jau kur, bet į Barzdžius rajono vadovas tikrai nesiveržė po šios bendruomenės aršaus pasipiktinimo balsavimo už Gyventojų iniciatyvas baigtimi ir itin nemalonaus jo priėmimo Salantuose, kur teko išklausyti barzdiškių priekaištus.

“Bet meras neturėtų bijoti susitikti”, – įsitikinusi D. Jonauskienė.

Neatrodo, kad meras būtų bijojęs. Jeigu taip, būtų mandagiai atsakęs į laišką ir surezgęs kokią rimtą priežastį, kodėl negalįs dalyvauti šventėje.

Tačiau, kaip “Švyturiui” tvirtino bendruomenės pirmininkė, A. Kalnius apskritai neatsakė į laišką.

Ne vienintelis meras nepriėmė kvietimo atvykti į šventę. Nors ir kviestas, neatvyko ir Seimo narys Antanas Vinkus.

“Tačiau jis paskambino, labai nuoširdžiai pasveikino, net pasakė, kad džiaugiasi gražiomis mūsų nuotraukomis. Atsiprašė, kad šį kartą negalėjo atvykti”, – seimūno dėmesiu džiaugėsi A. Jonauskienė.

Vienintelis meras nesureagavo

“Ir visi kiti, kuriuos kvietėme, atvyko: ir vicemeras Dangiras Samalius – net su dovanomis, ir mūsų “krikštomama” Vitalija Valančiutė, kuri niekada mūsų nepamiršta, ir bendruomenės pirmininkas Kazys Vyšniauskas, ir Imbarės seniūnas Antanas Turauskis. Kaip jau sakiau, tik iš vienintelio mero nesulaukėme jokios reakcijos”, – sakė laikraščio pašnekovė.

Barzdiškiai tikėjosi, kad kažkur čia turėjo sėdėti ne tik vicemeras Dangiras Samalius ir Tarybos narė Vitalija Valančiutė, bet ir meras Antanas Kalnius. Barzdžių bendruomenės nuotr.

Peršasi išvada, kad meras tiesiog nenorėjo. O kaip iš tiesų, paklausti paties A. Kalniaus nepavyko. Mat meras nuo liepos 7 d. atostogauja ir jam prisiskambinti nepavyko. Kaip tvirtino D. Jonauskienė, laiškas su kvietimu A. Kalniui buvo išsiųstas liepos 2 d. Taigi, dar merui neišėjus atostogų.

Ir dar viena detalė – ketvirtadienį susitikime su Sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu meras dalyvavo. Pats – savo atostogų metu – ir paskambino redakcijai pranešti apie būsimą vizitą. Deja, kadangi tik po ministro vizito straipsnio autorei teko kalbėtis su D. Jonauskiene, mero paaiškinimo išgauti nebepavyko.

Kadangi merui atostogaujant, atostogauja ir jo patarėjas Albertas Barauskas, lauksime atsakymo po atostogų.

Šventei pasiruošė iš peties

Vis dėlto, nepaisant nuryto kartėlio dėl praignoravimo, barzdiškiai šventei pasiruošė iš peties. Renginys vyko kaimelio aikštėje, kurią trinkelėmis išklojo pats bendruomenės seniūnaitis Kazys Vyšniauskas – savo rankomis ir savo lėšomis.

Štai šią aikštelę savo rankomis ir savo lėšomis išklojo Barzdžių bendruomenės seniūnaitis Kazys Vyšniauskas. Organizatorių nuotr.

Bendruomenės merginos įspūdingai ąžuolo lapais išpuošė vartus į šventę. Trys penkiolikmetės –Viktorija Baužytė, Dalvita Rukaitė ir Ugnė Rašinskaitė – padovanojo savo muzikinį debiutą.

“Patys šventei rinkome po 10 Eur – vien tik maistui. Iš Savivaldybės gavome 500 Eur, tad 400 Eur skyrėme muzikantams, o 100 Eur – suvenyrams, – pasakojo D. Jonauskienė. – Dovanėles lauktuvėms patys skyrėme. Vaida Baužienė iškepė grybukų, aš – medaus paruošiau, Birutė Jonušienė atnešė sūrių. Mūsų bendruomenė be galo vieninga, draugiška, tad visi bendromis jėgomis ir susikūrėme šventę.”

Bendruomenės merginos įspūdingai ąžuolo lapais išpuošė vartus į šventę.

Barzdiškiai vieningai ne tik šventę suorganizavo. Štai būrelis kaimo jaunimo susimetė kas po 100, kas po 50 Eur ir užsisakė krepšinio įrangą.

“Labai džiugu, kad ir užaugęs jaunimas nori čia pasilikti. Du berniukai nusipirko čia namus, kuriasi jaunos šeimos. Ir apskritai norime savo bendruomenės vaikams sudaryti kuo geresnes sąlygas čia gyventi. Todėl ir teikėme projektą sūpynėms įrengti”, – kalbėjo pirmininkė.

Trys Barzdžių dainininkės –Viktorija Baužytė, Dalvita Rukaitė ir Ugnė Rašinskaitė – padovanojo savo muzikinį debiutą.

Statosi bendruomenės namus

Vis dėlto barzdiškiai nenuleidžia rankų, nors ir nusivylę Gyventojų iniciatyvų projektu. Sieks finansavimo nebe iš Savivaldybės – teiks projektą Žemės ūkio ministerijos programoms ar kitoms. Juolab, kad jau turi teigiamos patirties. Gavo daugiau nei 11 tūkst. eurų bendruomenės namams įrengti iš Kaimo plėtros programos. Dar pridėjo savo kelis tūkstančius ir už 13,8 tūkst. eurų jau kyla medinis namelis.

“Bus nedidelis, 35 kv. m vidaus patalpų ir 7 kv. m – mansarda. Tačiau pamatus išliejome patys savo jėgomis ir iš anksto pasiruošėme ateičiai prasiplėsti. Grindis irgi patys susidėsime, – bendruomenės veiklumu ir strategavimu stebino pašnekovė. – O kol kas mums šio namelio tikrai pakaks Kūčiui vakarui ar kitam kokiam susitikimui surengti. Turėsime, kur visi susirinkti po stogu – nebelakstysime vieni pas kitus į svečius”.

Bendruomenė šiemet švenčia tik pirmuosius gyvavimo metus, bet jau kyla jai skirtas namelis. Daivos Jonauskienės nuotr.

Sutelkė jėgas Barzdžiai ir sklypu savo reikmėms pasirūpino. Pasirodo, viena jauna šeima nuomojosi valstybinę žemę, bet vardan bendruomenės atsisakė jos nuomos.

“Dėl šio sklypo teko važiuoti ir į Žemės ūkio skyrių, bet viską susitvarkėme, – pasakojo D. Jonauskienė. – Mes per metus tiek padarėme, kiek kitos bendruomenės ir per dešimtmetį nenuveikia”.

Džiaugdamasi Barzdžių energija ir darbštumu, D. Jonauskienė su šypsniu prisimena ir vakarą, tiksliau – naktį, kai gimė idėja kurti savo bendruomenę: “Norėjome jungtis prie Kalnalio bendruomenės. Surengėme Naujųjų sutikimą kavinėje, pasikvietėme ir juos, bet jie neatvyko. Bešvęsdami vieni patys, jau po vidurnakčio, staiga ir nusprendėme – nereikia niekur jungtis, o savo kurti!”

Pirmininkės ir bendruomenės gimtadieniai – beveik tą pačią dieną

Beje, gražus sutapimas. Barzdžių bendruomenė oficialiai įsteigta 2020 m. gegužės 14 d., o šiemet, minint vienerių merų gyvavimo sukaktį, gegužės 16 d. gražų 50-mečio jubiliejų atšventė ir pati bendruomenės pirmininkė Daiva Jonauskienė.

“Metai nebuvo lengvi, bet džiugūs. Suvieniję jėgas nuveikėme daug darbų. O atlikus darbus ir švęsti smagu. Tiesa, dar laukia daug darbo, pakol duris atvers mūsų bendruomenės namelis. Per tuos metus buvo visko – ir džiaugsmo, ir pykčių, ir nusivylimo. Ypatingai mūsų bendruomenę nuvylė Gyventojų iniciatyvų projektas, tačiau pralaimėję supratome, jog esame maži ir valdžiai neįdomūs mūsų norai ir siekiai… Net ir į kvietimą dalyvauti šventėje meras neatsiliepė, – sakė D. Jonauskienė. –  Po šventės labai noriu padėkoti susitelkusiai mūsų bendruomenės komandai už iniciatyvas bei darbus ir didžiulį norą, kad mūsų kaime būtų gera gyventi. Viskas pavyko tik todėl, kad buvome ir tikiuosi, jog būsime, kaip vienas kumštis.”

Pirmininkė dėkoja Žvainių ir Laivių saviveiklininkams, grupei „Folk“, kaimynų bendruomenėms (Imbariečių draugijai, Laivių bei Leliūnų) už palaikymą, linkėjimus bei dovanas.

“Švyturio” redakcija prisideda prie pirmojo bendruomenės gimtadienio sveikinimų ir dovanoja Barzdžių bendruomenei metinę laikraščio prenumeratą.

 

 74,431 peržiūrų (-a)

65% LikesVS
35% Dislikes
One thought on “Kodėl meras nepasveikino barzdiškių su pirmuoju bendruomenės gimtadieniu?”
  1. Skirtingai nuo regionų, Kretingoje labai gerai suveikė mero ,,asmenybės kultas” bei jo ir frakcijos naudai varoma propaganda. Belieka laukti, kada remontuojamame Vilniaus gatvėje vieno iš žiedų vyduryje iškils ,,auksinė” mero skulptūra.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE