Tiek vandens prie tilto salantiškiai sakė seniai regėję.

„Švyturio“ redakciją pasiekė skaitytojų skambučiai su klausimu, ar sugriovus Salantų užtvanką nekils potvynių pavojai pliaupiant liūtims. Nuo Kalnalio važiuojat į Salantus, prieš savaitę daug kas regėjo plačiai užlietas pievas, skaitytojams buvo smalsu, ar išsiliejęs vanduo neužliejo sodybų, ar nenukentėjo žmonių turtas.
Kretingos rajone yra dvi upių vandens lygio stebėjimo vietos. Kaip byloja oficialūs Lietuvos upių vandens lygio matavimų duomenys, ties Kretinga esanti matavimo stotis spalio 23-24 dienomis rodė apie 3,30 m pakilusį Akmenos-Dangės lygį. Ties Kartena spalio 24 d. Minijos lygis buvo pakilęs net 3,80 metro.

Seniūnai buvo ramūs
Imbarės ir Salantų seniūnijų seniūnai Antanas Turauskis ir Kazimieras Galdikas teigė, kad prieš savaitę dėl gausių liūčių pakilęs Salanto upelio vanduo jokių rūpesčių nekėlė. Imbarės seniūnas A. Turauskis teigė, kad dėl gausaus lietaus pievos už Kalnalio paprastai būna užliejamos, tačiau visoje seniūnijos teritorijoje nėra sodybų, kurias galėtų pasiekti upelio vanduo.
„Ar ne prieš keliolika metų vasarą buvo įsimintiniausias potvynis, kai dėl didžiulių ir ilgų liūčių vanduo buvo apsėmęs netgi kelio, vedančio iš Kalnalio į Salantus, ruožą. O pastaraisiais metais ir dabartinis patvinimas prieš savaitę – tai pavojaus nekeliantys reiškiniai,“ – teigė seniūnas.
Salantų seniūnas K. Galdikas taip pat teigė nepastebėjęs jokių pavojingesnio užtvindymo ženklų, sugriauta užtvanka ir laisviau tekantis upelio vanduo problemų nekėlė.
Apie galimas didesnių ir pavojingesnių potvynių pasekmes sugriovus Salantų užtvanką informacijos neturėjo ir Savivaldybės administracijos Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyrius. Jo vedėja Rasmina Beniušienė teigė, kad prieš griaunant Salantų užtvanką su civilinės saugos specialistais nebuvo nei tariamasi, nei derinami klausimai, susiję su galimų potvynių pasekmėmis gyventojams. Matyt, niekas jokių pavojų čia neįžvelgė.

Užplūdo purvo srautai
Kitaip apie prieš savaitę pakilusio Salanto vandens lygio pasekmes pasakojo Juozas Žilinskis, žinomas akmens meistras. Jo sodyba ir dirbtuvės yra ant upės kranto, šalia kelio į Salantus.
„Po liūčių vandens lygis buvo pakilęs iki maksimumo, kiek atsimenu ir galiu palyginti su ankstesniais metais ir įvykiais. Jeigu vanduo būtų kilęs dar kokį 30 centimetrų, būtų buvę prastai. Tačiau ne pakilęs vandens lygis gąsdina, o tai, kad bėgo baisaus purvo srautai. Matyt, kai neliko užtvankos, vandens srautai ėmė nešti susikaupusias Salantų tvenkinio dugno nuosėdas, dabar visa pakrantė mūsų aplinkoje – lyg purvo marmalynė“, – pasakojo J. Žilinskis.
Jis pastebėjo, kad esant sausiems orams, Salanto upelis virsta krūmais ir žolėmis apaugusiu kanalu, upelio kaip ir nelieka. Ar kas nors apvalys upelio vagą, kad Salantas išliktų – dar neaišku.
„Salantuose, kur prie parko yra vadinama vaikų maudyklė, yra daugybė sunešto purvo, aplinkui mano sodybą pievose – purvas. Dabar atrodo, kad Salantų užtvankos griovimas – liūdnas, purvinas sprendimas,“ – sakė J. Žilinskis.

 21,115 peržiūrų (-a)

69% LikesVS
31% Dislikes
One thought on “Sugriovus Salantų užtvanką – purvo srautai”
  1. byviai sugavojo, tešlagalviai įvykdė, o buduliai pinigus pasidalino

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE