Andrius Juškevičius.

Prezidentas Gitanas Nausėda grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pakeitimo įstatymą. Prezidentas nepritarė, kad nuo kovido nepasiskiepiję žmonės už testus susimokėtų patys, kad tokių piktybiškai skiepus ignoruojančių žmonių įgeidžius apmokėtų valstybė, tai yra – mes visi iš savo kišenės. Be to, Prezidento patarėja Irena Segalovičienė pasakė, kad ne žmonės kalti, kad nesiskiepija, o informacijos stoka. Kokios trūksta informacijos – apie tai nutylėta.
Suprantama, būtina atskirti, kai žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių. Faktas, kad tokių žmonių yra ir gydytojai nesunkiai nustato galimas neigiamas skiepų reakcijas. Tačiau šiuo atveju kalbama ne apie juos. Vyriausybė ir Seimas logiškai siūlė, kad už skiepus iš savo kišenės mokėtų tie, kurie piktybiškai ignoruoja kovido pandemijos keliamus pavojus, kurie vadovaujasi tik gandais, melagienomis, kuriems antivakserių plepalai Facebooke yra svarbesni už mokslines tiesas ir gydytojų visuomenės maldavimus skiepytis. Nes gydytojai ir visa sveikatos apsaugos sistema jau yra ant galimybių ribos.
Prezidentas, grąžindamas Seimui pakartotinai svarstyti klausimą dėl mokamų skiepų, nurodė, kad „valstybė privalo užtikrinti žmonių sveikatos apsaugą ir visų trijų pandemijos valdymo dalių – vakcinavimo, testavimo ir gydymo – prieinamumą“.
Tad pažiūrėkime, kaip užtikrinamos ar neužtikrinamos šios trys dalys. Vakcinavimas – tai yra skiepai nuo kovido, – prieinami visiems ir visur. Visiems pagal asmeninį norą prieinamos įvairios vakcinos, kurių yra bent kelios, patvirtintos ir laisvai prieinamos Vakarų pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje.
Gydymas taip pat prieinamas. Jis prieinamas, kol sveikatos apsaugos sistema dar nenulūžo, kol gydymo įstaigose dar likę žmogiškieji ir materialiniai resursai. Dėl žmogiškųjų išteklių jau netrukus gali kilti problema, nes artėjanti žiema gali visiškai neprognozuojamai pasukti pandemijos eigą. Tik nuo kovido pasiskiepiję žmonės su didesne tikimybe gali mažinti ligoninių kovido gydymo skyrių apkrovimą. Kitų stebuklingų receptų nėra.
Dėl testavimo. Jis taip pat prieinamas, tačiau ar testavimas yra veiksminga pandemijos valdymo priemonė? Jis nėra veiksmingas dėl visuomenės daugumos neatsakingo požiūrio į būtinybę izoliuotis, užsidaryti, nebendrauti su kitais žmonėmis. Tuo lietuviai iš esmės skiriasi nuo švedų, vokiečių ar prancūzų. Jeigu jau sugebame naudotis falsifikuotais galimybių pasais, tai ką čia gali pagąsdinti nekalti testai?
Kita vertus, daugelio valstybių, efektyviai kovojančių su pandemijos plitimu, pavyzdžiai rodo, kad vyriausybės privalo veikti ryžtingai ir „nesicackinti“ su antivakseriais.
Mūsų kaimynė Latvija ką tik priėmė įstatymo pataisas, suteikiant darbdaviui teisę po tam tikro laiko atleisti darbuotojus, kurie turi skiepytis nuo COVID-19, tačiau atsisako tai daryti.
Šiuo metu Taivane viešintys Europos Parlamento nariai liudija, kad ten kilusi pandemijos banga buvo sėkmingai suvaldyta. Kaip? Už visokius antivakserių sukurtų gandų platinimus internete yra numatyta griežta kriminalinė atsakomybė, todėl Taivane niekam nekilo abejonių nei dėl skiepų naudos, nei dėl Vyriausybės veiksmų. Pandemija suvaldyta, nes už sąmoningą kenkimą pandemijos valdymui numatyta kriminalinė atsakomybė.
Italijos Vyriausybė paskelbė, kad visi nepasiskiepiję nebeturi teisės eiti į darbą. Iš darbo jų niekas neatleidžia, bet už pravaikštas atlyginimo nebemoka. Todėl dar nepasiskiepiję skuba skiepytis. Italijos Premjeras, garsusis Mario Draghi, pasauliui rodomas pavyzdžiu, kaip reikia kovoti su pandemija.
Prancūzai, ne taip seniai masinėse riaušėse aktyviai protestavę prieš įvestus analogiškus apribojimus, galų gale susitaikė: be skiepų paso – nė žingsnio, sėdėk užsidaręs namuose. Giežtas, tačiau būtinas priemones palaiminęs prezidentas Emanuelis Macronas, matyt, mažiausiai galvojo apie tai, ar verta taip drastiškai elgtis artėjant prezidento rinkimams.
Mūsų Prezidentas, atmetęs Vyriausybės siūlymą dėl mokamų testų, pats nepateikė Seimui nė vieno galimo sprendimo pasiūlymo. Manau, Seimas būtų svarstęs tokius siūlymus, būtų vykęs bent šioks toks dialogas, ieškant geriausio sprendimo. Dabar, panašu, kaktomuša susipriešins įvairios valstybės institucijos, o bent jau laikiną pergalę šiame jovale galės švęsti antivakseriai, padedantys valstybei toliau kristi į juodą pandemijos duobę. Tai ar Prezidentas čia „ne prie ko“? Argi Prezidento veto daugeliui žmonių neatėmė motyvacijos nemokamai pasiskiepyti? O blogiausia, kad sunkiausiu valstybės gyvenimo momentu svarbiausios valstybinės institucijos gyvuoja nesutaikomoje priešpriešoje.

 16,935 peržiūrų (-a)

79% LikesVS
21% Dislikes
3 thoughts on “Kaip vertinti prezidento veto”
  1. (hysterical) Gerb.Andriau, ačiū Jums už straipsnį. Žinoma, kaip minėjo vienas gerb. LT specialistas, tiems, kas netiki mokslo pasiekimais, neverta nieko įrodinėti… Duok, Dieve, Jums ir Jūsų artimiesiems sveikatos, – linkėjimai Jums nuo klasiokės !

  2. Kiekvienas turim savo nuomonę.Aš visiškai nesutinku su autoriaus nuomone.Testai kaip tik suvaldytų pandemiją,o pasiskiepijusieji nešioja tą virusą,nes netestuojami.O gal jie tik vadinami pasiskiepijusiais ,nes , už pinigus gavo,atseit,skiepą.?Kitaip kaip paaiškint,kodėl serga ,,paskiepytieji”?Tad ir manau,kad testavimas reguliariai turi būti vykdomas,tik tokiu būdu nustatomi sergantieji,tad ir apmokama iš valstybės.Asmeniškai aš esu persirgusi,ir vis dar turiu įgytą imunitetą,nors PSO skelbė,kad tik 210dienų galioja.Man jau 300dienų.Taip kad aš turiu savo nuomonę apie mokslo,medicinos įrodymus apie covidą,apie naują,neištirtą ligą ir kalbu tik iš savo patirties,persirgusi.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE