Visuomenės veikėjo, žurnalisto, rašytojo, „Laisvės TV“ įkūrėjo Andriaus Tapino inicijuotas projektas „Skaidrinam“ prilygo atominės bombos sprogimui Lietuvos politikos fronte. Bomba buvo tokia galinga, kad nelauktai iššaukė Vyriausybės krizę, Seime imta kalbėti apie pirmalaikius parlamento rinkimus. Beje, netrūko ir sakančių, kad Tapinas be reikalo visa tai sugalvojo, kai toks atsakingas momentas – šalia vyksta Rusijos karas prieš Ukrainą, o netrukus vasarą Vilniuje rinksis NATO valstybių vadovai. O čia staiga – lyg murzinu, smirdančiu skuduru visiems politikams per snukį.
Daugeliui mūsų ne kartą yra buvę, kad koks nors sugalvotas veiksmas, poelgis ar projektas gali atnešti visiškai netikėtų rezultatų. Ne be reikalo sakoma, kad „norėjo kaip geriau, gavosi kaip visada“. Kai daugybę dešimtmečių aukščiausios valdžios institucijos sulaukia gana neigiamų valstybės piliečių vertinimų, o kažkur tamsiausiuose žmonių sąmonės užkampiuose be įrodymų įsišaknijusi nuostata apie politikus „visi jie vagys“, Tapino „skaidrinimas“ lyg ir patvirtino tokią poziciją. Tik šį kartą tai atsigręžė prieš savivaldybių tarybų politikus, tuos, kurie yra arčiausiai mūsų, su kuriais vos ne kasdien galima pabendrauti ar juos pamatyti.
Ar Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariai yra išimtis? Gal 2019-2023 metų kadencijos Tarybos nariai buvo kitokie ir mažiau išlaidavo?
Projekto „Skaidrinam“ iniciatorius A. Tapinas sutiko, kad jo surinkti ir viešai paskelbti duomenys apie išmokas savivaldybės tarybų nariams be apribojimų būtų viešinami ir vietinėje spaudoje. Nelaukdama A. Tapino išvadų Kretingos rajono savivaldybė pati paviešino informaciją apie tas išmokas praėjusios kadencijos (2019-2023 m.) Tarybos nariams. Informacija skelbiama interneto svetainėje kretinga.lt. Tad žiūrime, ką turime Kretingoje.
2019 metų Tarybos narių išlaidas parodo lentelė 1. Į akis krenta tai, kad net 15-os Tarybos narių išlaidos viršija 2200 eurų, mažiausias 803,40 Eur išlaidas nurodė Vaida Jakumienė. Keista detalė: Tarybos nariai R. Puškorius ir K. Skierus lyg susitarę užrašė savo išlaidas po 2497,50 Eur. Ar gali būti, kad nusirašė vienas nuo kito, nes abu absoliučiai vienodai viską išleido transportui?
Iš viso tais metais Tarybos nariams išmokėta 49920,70 Eur, vien transporto kuro išlaidos kainavo 41924,76 Eur. Pastebėsime, kad 2019 m. Taryba kadenciją pradėjo balandį, tad „iškrito“ pirmasis metų ketvirtis.


Žiūrim į 2020 metų išlaidas, kai Taryba dirbo jau pilnus kalendorinius metus, kai sanitariniais suvaržymais pradėjo „kandžiotis“ COVID-19. Išlaidas atspindi lentelė 2.
Palyginti su 2019 metais, prisidėjęs vienas kalendorinis ketvirtis kai kurių Tarybos narių išlaidas vidutiniškai padidino tūkstančiu eurų. Steponas Baltuonis, Augenija Juknevičienė, Darius Petreikis, Raimundas Puškorius, Konstantinas Skierus, Valerijonas Kubilius, Vytautas Ročys, Rimantas Macius ir kt. nurodinėjo apie 3,5 tūkst. eurų ir daugiau siekiančias išlaidas. Kukliausiomis 846,87 Eur išlaidomis vėl tenkinosi tik Vaida Jakumienė.
2020 m. Tarybos narių išmokoms teko 70952,48 Eur, vien kurui – 55534,97 Eur.

Kai atėjo žiaurūs kovidiniai 2021 metai, kai pandemija buvo sukausčiusi visą politinį, ekonominį šalies gyvenimą, kai sanitariniai kordonai draudė bet kokį gyvą bendravimą tarp žmonių, Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariai nieko nebodami išlaidavo toliau.


Žiūrim ką turim. Kai kurių Tarybos narių veikla vėl brango ir išmokos jiems artėjo prie 4 tūkst. eurų per metus. Didžiausia išlaidų dalis ir toliau teko kurui, – vadinasi, Tarybos nariai nusispjaudami į tuometinius epidemiologų reikalavimus ir policijos kontroliuojamus draudimus malėsi po rajoną kairėn-dešinėn, aukštyn-žemyn. Gyvi kontaktai buvo draudžiami, posėdžiai vyko tik nuotoliniu būdu, į prekybos centrus ar parduotuves negalėjai įeiti be kovido paso. Lentelėje 3 galime pamatyti tų dienų kurui išlaidaujančių politikus-rekordininkus. Į akis krenta viena detalė: sąrašo dalyviai lyg neklaužados mokinukai nusirašinėjo vienas nuo kito ir dažniausiai kartojo tą pačią sumą: kurui skirti 963 Eur per ketvirtį. Įdomu, kuris iš jų buvo originalus rašinio autorius ir davė kitiems savo špargalkę? O iš viso 2021 m. Tarybos nariams buvo išmokėta 76080 Eur, iš tos sumos kurui – 60414 Eur.

2022 m. Tarybos narių išlaidos sėkmingai didėjo toliau. Tais metais bendra išmokų suma Tarybos nariams pasiekė jau 92056 Eur, tame tarpe vien kurui atseikėta 75341 Eur.
Tarp daugiausiai pylusių į savo baką buvo tie patys visą kadenciją pasikartojantys Tarybos nariai: Augenija Juknevičienė, Raimundas Puškorius, Konstantinas Skierus, Rimantas Macius, Romualdas Jablonskis, Dangiras Samalius, kai kurie kiti irgi artėjo prie šių „rekordininkų“ (lentelė 4). Tais metais kai kurių Tarybos narių metinės išlaidos kurui viršijo 4 tūkst. eurų. Jeigu imti degalų litro kainos vidurkį – suapvalintą į didesnę pusę, – 1,5 euro, tuos 4000 padalinti iš 1,5, gausime 2666 litrų nupirktų degalų! Tai viršija 2,5 tonos! Galima tik pakartoti dažniausiai A. Tapino keliamą klausimą: ponai, kur jūs tiek važinėjote?

Kita išmokų Tarybos nariams eilutė taip pat kelia abejonių. Tai – išlaidos ryšio, interneto paslaugoms. Pažvelkime, ką siūlo ryšio operatoriai. Neriboti pokalbiai ir neriboti GB per mėnesį pas skirtingus operatorius šiuo metu kainuoja nuo 21 Eur iki 29 Eur.
Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariai nesivargino tyrinėti panašias kainas ir įrašydavo, kad per ketvirtį ryšio paslaugos bei internetas kainavo 120-140 eurų. Valerijono Kubiliaus 2022 m. ryšio ir interneto paslaugos įvertintos net 984 eurais.


Čia apžvelgtos išmokos Tarybos nariams tik bendrąja prasme. „Skaidrinam“ autorius A. Tapinas teigė, kad gavęs informaciją iš Kretingos, papildomai paprašė ar ne 18 buvusių ir kai kurių esamų Tarybos narių išmokų išklotines, čekius, sąskaitas. Plika akimi matyti, kad dalis išlaidų reikalauja išsamesnės informacijos. Tad ši informacija, šios lentelės – dar ne pabaiga. Ketvirtadienį vykusiame savivaldybės Tarybos posėdyje meras Antanas Kalnius teigė, kad po dienos kitos A. Tapinui bus perduota likusi jį sudominusi informacija.
Įdomiausia bus sužinoti, kas ir kiek privalės grąžinti į savivaldybės biudžetą.

 30,176 peržiūrų (-a)

92% LikesVS
8% Dislikes
One thought on “Andriaus Tapino projektas „Skaidrinam“ atskleidė begėdiškus politikų grobstymus”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE