Labai abejojama, kad iki šių metų pabaigos Sporto komplekso statyboje pavyks panaudoti per 800 tūkst. eurų.

Dėl Savivaldybės administracijos nesugebėjimo panaudoti visus šiems metams skirtus biudžeto pinigus Tarybos daugumos koalicijos partneriai vos nesusimušė tarpusavyje – vieni prognozuoja dideles bėdas kitąmet, o kitiems atrodo, jog nieko baisaus neatsitiks, esą, tik vienas jų kolega iš musės padaręs dramblį.

Koalicijos partnerio kritika

Užvakar įvykusiame neeiliniame Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto posėdyje Savivaldybės administracijos vadovams bei specialistams teko aiškintis, kodėl didelė dalis numatytų panaudoti šiemet lėšų pagal keturias programas bus perkelta į kitus metus.

Komiteto pirmininko Konstantino Skieraus nuomone, pinigai nepanaudojami dėl labai paprastos priežasties – Administracija nesugebanti to padaryti. Todėl gali tekti dalį nepanaudotų lėšų grąžinti, taip pat kitąmet rajono biudžetas iš valstybės biudžeto gali gauti mažiau.

Sporto komplekso statybai šiemet buvo numatyta 1 mln. 271 tūkst. eurų, bet panaudota tik 426 tūkst. 416 eurų arba 85, 63 proc. Savivaldybės administracijos pateiktais duomenimis, pagal darbų grafiką numatoma panaudoti visas lėšas.

Tačiau komiteto pirmininko K. Skieraus nuomone, to padaryti neįmanoma, nes suma per didelė, o laiko liko per mažai.

Kitąmet pinigų galime gauti mažiau

Pagal Strateginio planavimo ir investicijų programą įvairioms priemonėms finansuoti iš viso buvo numatyta 7 mln. 485 tūkst. 846 eurai, tačiau panaudota tik 3 mln. 286 tūkst. 124 eurai.

Įgyvendinant Vietinio ūkio ir turto valdymo programą iš numatytų daugiau kaip 6 mln. eurų pavyks panaudoti tik apie pusę sumos. Kūno kultūros ir sporto programai skirta 222 tūkst. eurų, o panaudota 125,5 tūkst. eurų.

Iš planuotų 232 tūkst. eurų švietimo įstaigų sporto aikštynams atnaujinti panaudota tik šiek tiek daugiau kaip 7 tūkst. eurų.

Architektūros ir teritorijų planavimo programai buvo numatyta 224 tūkst. eurų, tačiau panaudota tik 73,5 tūkst. eurų.

Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto pirmininkas „Švyturiui“ sakė esąs beveik įsitikinęs, jog bent jau dalį nepanaudotų lėšų, kurias skyrė Automobilių kelių direkcija, tikrai teks grąžinti. Perspektyva, jog kitąmet rajono biudžetas gaus bent jau tiek lėšų, kiek gavo šiemet, labai miglota.

„Manau, kad kitąmet galime sužinoti naujieną, jog dėl Savivaldybės administracijos nesugebėjimo panaudoti visas šiemet numatytas lėšas kitąmet iš valstybės biudžeto gausime mažiau“, – teigė K. Skierus.

Administracija teisinosi aplinkybėmis

Savivaldybės administracijos specialistai kartu su direktore Jolanta Girdvaine bei jos pavaduotoju Povilu Černeckiu teisinosi kaip įmanydami. 

Jie aiškino, kad esąs labai didelis darbo krūvis, o darbuotojų trūksta. Taip pat dažnai keičiami įvairūs reikalavimai bei iš sostinės atkeliaujantys nustatytų tvarkų pakeitimai.

Administracijos vadovai tikino, jog lėšos nepanaudojamos dėl ilgai trunkančių viešųjų pirkimų procedūrų, vis atsirandančių įvairių projektinių sprendinių pasikeitimų, dėl rangovų nesutarimų su techniniais prižiūrėtojais, kurie sustabdo pradėtus darbus.

Kitaip tariant, Administracijos darbuotojai pretenzijas dėl sugebėjimų stokos panaudojant skirtas lėšas teisino įvairiausiomis nuo jų nepriklausančiomis priežastimis.

Suprantama, nepanaudotų pinigų perkėlimas į kitus metus nėra gerai, tačiau, anot jų, nėra ir labai blogai. Esą visi numatyti darbai bus padaryti ir skirti pinigai panaudoti. Beje, tikinta, jog šiek tiek pinigų dar pavyks panaudoti ir šiemet.

Ekonominės plėtros ir ūkio komiteto nario Simo Končiaus nuomone, nėra taip blogai, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Mat vienas iš daugumos koalicijoje dirbančių jo kolegų truputėlį persistengė ir iš kažkur ištraukė niekuo nepagrįstą abejonę, jog rajonas gali prarasti net milijoną eurų.

Savivaldybės administracijos direktorė J. Girdvainė „Švyturiui“ sakė nesupratusi visų administracijai mestų kaltinimų bei jų priežasčių.

„Jokie šiemet nepanaudoti pinigai prapulti neturėtų. Galbūt didesnės problemos yra dėl Salantų gimnazijos projekto, kuris yra pats svarbiausias.

Jam skirtas lėšas reikėtų įsisavinti. Visi kiti pinigai persikels į kitus metus. Dėl to finansinės žalos nepatirs niekas. Taip pat tai, kad dalis lėšų bus perkelta, nereiškia, jog kitąmet iš valstybės biudžeto gausime mažiau“, – tikino J. Girdvainė.

Aistas MENDEIKA

 1,269 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Daugumos stovykloje – karas dėl finansų”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE