Asociatyvi nuotr.

Liepą teko apsilankyti Kretingos muziejaus vaikų stovykloje “Vasaros malūne“ ir iš šalies stebėti, su kokia meile vadovė Roma Luotienė moko stovyklautojus, žaidžia su jais kartu. Išgirdę jos balsą vaikai, kaip vienas suklusdavo ir įdėmiai laukdavo, ką Roma pasakys. Matyti, kad jiems smagu, nors užduotys reikalavo viso jų dėmesio ir išmonės.

Aplankė ir muziejaus saugyklas

Apsilankyti stovykloje teko tuo metu, kai vaikai dėliojo Salaspilio mūšio dėlionę. Čia jiems netrūksta įvairiausių užsiėmimų. Stovyklautojai netgi aplankė tas muziejaus kerteles, kurių eiliniai lankytojai negali pamatyti.

Vaikai stengiasi rasti tinkamą vietą paskutinėms dėlionės detalėms. Autorės nuotr.

„Su Vaikais ėjome į etnografines saugyklas, kur saugomi archyvai, kad vaikai pamatytų, kiek daug visko muziejus saugo, kad suprastų muziejaus vertę. Be to, tokiu būdu turėjo galimybę ir su muziejininkais pabendrauti“, – sakė stovyklos vadovė, Kretingos muziejaus kultūrinės veiklos vadybininkė Roma Luotienė.

Augalų žiedų laboratorijoje.

Kad vaikai čia turi daug įvairiausios veiklos, džiaugiasi ir „Švyturio“ užkalbinta stovyklautojos Augustės mama Jurgita.

„Mergaitė iš prigimties kūrybiška, lanko ir dailės mokyklą, o šioje stovykloje susipažino dar su daugybe įvairių technikų. Pavyzdžiui, kai augalai sudedami ant stiklo, nešami į saulę, o vėliau su jais, tarsi akvarele tapoma. Net man pačiai buvo įdomu“, – atviravo moteris.

„Dukrai labiausiai patiko, kai buvo atėjusi gidė ir pasakojo apie Kretingos istoriją, tad grįžusi namo ne tik man , bet ir močiutei visą Kretingos istoriją perpasakojo su visomis emocijomis, – šypsojosi Jurgita. – Kiek yra vaikų, kurie neturi finansinės galimybės vaiko į stovyklą išleisti, o čia už dvi savaites simbolinė kaina – 30 eurų. Tikrai nesistebiu, kad daug norinčių, aš vos spėjau vaiką užregistruoti. Vaikas laiką praleido labai puikiai, puikios vadovės. Tikrai smagu, kad Kretingoje yra tokia stovykla“.

Stovykloje vaikai ne tik mokosi ir dalyvauja įvairioje edukacinėje veikloje, bet turi ir svarbų stovyklos ritualą – amatų muziejuje geria arbatą su sausainiais.

„Dažnai pasitaiko, kad vaikai raukosi, tarsi, kaip mes čia žoles gersime, – šypsosi R. Luotienė. – Vėliau patys ateina su puodeliu pakartoti“.

Pirmieji stovyklautojai – muziejininkų vaikai

 „Mes buvome vienas pirmųjų muziejų Lietuvoje, pradėjęs vykdyti tokią veiklą. O viskas prasidėjo nuo to, kad muziejininkai neturėjo, kur dėti savo vaikų per atostogas. Tad ir buvo sumanytos tokios edukacijos, kad vaikus pamažu būtų galima įtraukti į muziejaus veiklą, įleisti į muziejų, taip vyko užsiėmimai. Prasidėjo 2011 m. buvusiame vandens malūne, o pirmoji stovykla – 2013 m. Dabar stovyklos taip pat organizuojamos malūno pašonėje. Tada buvo įrengta edukacinė ekspozicija ir edukacinė klasė „Vasaros artelė“. Ir pažiūrėkit, į ką per šitiek metų tai išvirto“, – apie stovyklos pradžią pasakojo jos vadovė R. Luotienė.

Sporto diena stovykloje.

„Tuomet nieks tokių dalykų Lietuvoje nedarydavo, reikėjo patiems prašytis, klausti. O dabar jau kalbama, kad tai reikalinga, kad šito reikia. Taigi, viskas nuo 5 vaikų išaugo iki 30. Galėčiau pasakyti, kad pradėję nuo savo vaikų, dabar jau mes visi esam tarsi seneliai, atsakingi už savo anūkus. Kita vertus, ir mes negalime būti visų galų meistrės, todėl kviečiamės specialistus į stovyklą“, – sakė R. Luotienė.

Mergaitės susikaupusios kerpa obuoliukų formas.

Dvi savaites trunkanti dieninė stovykla skirta plėtoti 8–12 metų vaikų laisvalaikio užimtumo galimybes, sudaryti sąlygas jų kryptingam užimtumui, turiningai edukacinei veiklai, ugdyti vaikų bendravimo įgūdžiams, kūrybiškumui, savarankiškumui, asmeninėms ir socialinėms kompetencijoms, formuojant vaikų saviraiškos galimybes gamtinės bei kultūrinės aplinkos darnoje.

Šįmet stovykloje dalyvavo 20 vaikų.

Vaikų atsiliepimai apie tai, kas labiausiai patiko stovykloje:

Adrija: lobių ieškojimas.

Audronė: su metalo detektorium ieškoti monetų ir daryti arkliukus iš kojinių.

Fausta: kai ėjom prie ežero rinkti žolelių, arbata buvo  labai skani. Ir nieko nepažinojau, o dabar jau beveik visus pažįstu.

Urtė: man buvo sunkiausia daryti skudurines lėles, bet ir labiausiai patiko.

Brigita : susiradau daug draugų: Kotryną, Faustą ir Urtę.

Kotryna: labiausiai patiko pertraukos, kai gerdavom arbatą su sausainiais, nes visą kitą laiką mes tiek daug dirbom.

Anglų kalbos vaikų stovyklos – https://intellectus.lt/dienos-stovykla/

 10,542 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Kretingos muziejuje – prasmingas vaikų laisvalaikis”
  1. Lenkiu galvą žmonėms,kurie vasaros metu užsiima vaikų kūrybingu ,kryptingu laisvalaikiu.
    Ir ,,Švyturiui,,kuris mus apšviečia apie tai,kas vyksta pas mus,šalia mūsų.AČIŪ.
    Gyvuoki,klestėki,toks atsinaujinęs ,,ŠVYTURYS,,!

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE