Savivaldybė skelbia rajono mokyklų tinklo pertvarkos 2021-2025 m. projektą. Jis parengtas atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimą „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2011 metų birželio 19 d. nutarimo Nr. 768 „Dėl mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisyklių patvirtinimo“ pakeitimo“. Tai – dar vienas Švietimo ministerijos parengtas projektas tęsti jau tris dešimtmečius nesibaigiančią Lietuvos švietimo reformą. Ar tai jau pabaiga?

Planas paskui planą
Kretingos rajono savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkos 2021–2024 metų bendrasis planas buvo patvirtintas pernai. Nepraėjus nė pusmečiui – vėl naujas planas, kuriame keičiasi mokyklų tinklo pertvarkos įgyvendinimo terminai, dabar jau 2021-2025 metai. Pastarasis ruošiamas, kad tenkintų naują Vyriausybės nutarimą.
Galima būtų spėti, kad naujos mokyklų tinklo pertvarkos naujovės susijusios su mokinių skaičiaus dinamika – mažėjant Lietuvos gyventojų skaičiui, mažėja ir mokinių. Tačiau viena pagrindinių priežasčių, lėmusių naujus sprendimus, tai jungtinių klasių 5-8 klasių mokiniams atsisakymas. Tokių jungtinių klasių rajone yra Baublių mokykloje-daugiafunkciniame centre. Kita priežastis – nuo šių metų rugsėjo 1 d. likviduoti tas mokyklas, kuriose mokosi mažiau nei 60 vaikų. Tai vėlgi liečia Baublių mokyklą, kurios mokiniai mokysis Jokūbavo Aleksandro Stulginskio mokykloje-daugiafunkciniame centre. Kaip teigė Švietimo skyriaus vedėja Asta Burbienė, toks sprendimas brendo jau senokai, tačiau rajono politikų valia sprendimas buvo atidėtas. Dabar teks vykdyti jau Vyriausybės nutarimo reikalavimą, o Baubliuose liks ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo galimybės ir veiks pradinės klasės. Be to, Baubliuose liks ir suaugusiųjų neformalaus švietimo galimybės.

Skaudus mokinių mažėjimas
Dar viena svarbi aplinkybė ir naujovė, numatyta Vyriausybės nutarime, nepilnos klasės, kuriose mokosi mažiau nei 8 mokiniai, nebebus valstybės finansuojamos. Tokios klasės gal būt ir galės išlikti, tačiau tik savivaldybės Tarybos sprendimo dėka, tai reiškia, nepilnų klasių finansavimas guls ant savivaldybės pečių. Koks bus savivaldybės Tarybos sprendimas – šiandien dar anksti spėlioti.
Mokinių mažėjimas gali nepalankiai atsiliepti kai kurioms Kretingos rajono gimnazijoms, labiausiai tai liečia Salantų, Darbėnų ir Vydmantų gimnazijas.
2024 m. bus pradėti įgyvendinti vidurinio mokymo pokyčiai. Trečiąją gimnazijos klasę (vienuoliktą klasę) bus galima formuoti, jeigu joje bus ne mažiau kaip 21 mokinys. Šių trijų nedidelių rajono gyvenviečių gimnazijų likimas tampa nelabai aiškus.
Jeigu po dviejų metų rugsėjo 1-ąją dabartinės Darbėnų, Salantų ir Vydmantų gimnazijos nesugebės suformuoti po 21 mokinį turinčias trečias gimnazijos klases, jos pavirs pagrindinėmis mokyklomis.
Didžiausią pavojų prarasti gimnazistus šiandien jaučia Vydmantų gimnazija. Priežastis paprasta – Palangos švietimo įstaigų konkurencija. Kalbintas Palangos senosios gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas negalėjo tiksliai pasakyti, kiek gimnazistų, gyvenančių Kretingos rajone ar Vydmantuose, mokosi jo vadovaujamoje įstaigoje, nes tokia statistika tiesiog nevedama. Tačiau, jo žodžiais tariant, iš Kretingos kasmet gali būti bent po 5-7 mokinius. Kai rajono gimnazijų klasių komplektavimui svarbus tampa kiekvienas mokinys, net ir tokie, atrodytų nedideli, skaičiai nepaguodžia.
Vydmantų gimnazijos direktorė Rasa Stonkuvienė pripažino, kad gimnazijos mokinių skaičiaus dinamiką nepalankiai veikia gyvenvietės geografinė padėtis. Nuo Vydmantų iki Palangos – tik 4 kilometrai, iki Kretingos – 7 km. Žinant, kad ir dalis tėvų dirba Palangoje, jiems patogiau vaikus atiduoti mokytis į kurortą.
„Ir nieko pakeisti mes negalime, tėvų valia, kur mokysis jų vaikai, apie kažkokią prievartą negali būti nė kalbos“, – sakė R. Stonkuvienė. Tad tenkinant naujus mokyklų tinklo pertvarkos reikalavimus nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. Vydmantų gimnazijos gali ir nelikti, jos naujasis statusas būtų pagrindinė mokykla.
Pasak Švietimo skyriaus vedėjos A. Burbienės, mokinių migracija nėra retas reiškinys. „Mūsų rajono mokyklose taip pat mokosi vaikai ir iš Palangos, ir iš Klaipėdos rajono, žinau, kad yra netgi ir iš Klaipėdos miesto. Tokios yra ir tėvų, ir vaikų teisės“, – sakė vedėja.

Salantai – saugesni
Salantų gimnazijos direktorė Aušra Zebitienė kalbėjo, kad kol kas didelio nerimo dėl gimnazijos statuso praradimo nesijaučia. Gimnazijos pasiekimai pastaraisiais metais gana neblogi, mokinių skaičius tenkina, mokytojai – puikūs specialistai, o vertinant mokinių lietuvių kalbos žinias gimnazija atsidūrė tarp 50-ies geriausių Lietuvos mokyklų.
„Be to, mes esame savotiškas užkampis, šalia rajono ribos, nuo Salantų ir iki Skuodo, ir iki Plungės – nemenkas kelias. Sunku įsivaizduoti, kad tėvai kas rytą savo vaikus vežiotų į tokias atokias mokyklas“, – sakė A. Zebitienė.
Ar mokyklų tinklo pertvarkos procesą gali įtakoti mokyklų bendruomenės? Negi į vienos ar kitos gyvenvietės mokinių tėvų valią ar pageidavimus neįmanoma atsižvelgti?
Švietimo skriaus vedėja A. Burbienė sakė, kad svarstant pertvarkos projektus iš mokyklų bendruomenių visada laukiama nuomonių ar vertinimų. Jų prašoma raštu pateikti savo pasiūlymus, pritarimus ar nesutikimus, kurie vėliau svarstomi ir aptariami darbo grupėse. Tačiau yra vienas reikalavimas: bendruomenių pasiūlymai turi būti argumentuoti ir neprieštarauti mokyklų tinklo pertvarkos taisyklėms. Jeigu bendruomenių pasiūlymai neprieštarauja nustatytoms taisyklėms, jie gali būti realizuojami.

 5,202 peržiūrų (-a)

58% LikesVS
42% Dislikes
3 thoughts on “Rajono gimnazijų likimas: kai kurios išnyks”
  1. Jūs pažiūrėkit koks Darbėnų gimnazijos lygis.. mokytojai visi vietiniai staravėrai.. neverta vadintis gimnazija, nebent imtusi kažkokių reformų, keistų direktorę, trauktų jaunus mokytojus ir pradėtų vaikus stipriai mokyti.

  2. Jums, mielas komentatoriau, siūlyčiau iki galo perskaityti visą straipsnį ir plačiau pasidomėti Darbėnų gimnazijos darbuotojais, bendruomenės veikla bei pasiekimais. Drąsiais komentarais švaistytis gali, manau, tik kompetentingas ir žinantis, ką sako asmuo. Gal pasidalintumėte ten dirbančių mokytojų, pasak jūsų „staravėrai“ statistine analize, kurią atlikote? Ar tikrai taip yra, nes mano žinios kitokios. Beje, nemanau, kad Jus tai turėtų labai jaudinti juk valdžia teigia, kad mokykloje apskritai greitai galės dirbti, kas nori. Tad linkiu būti gerais Mokytojais savo vaikams ir pasiekti puikių pasiekimų, nes tada niekas nebus kaltas, nei Darbėnų gimnazija, nei ten dirbantys „staravėrai“…

  3. Jeigu, beje, tektų apsilankyti Darbėnų gimnazijoje, išeitumėte sužavėtas… Neteko pabuvoti dar nė vienoje gimnazijoje, kuri spinduliuotų intelektualia išmone, idėjinėmis erdvėmis, laboratorijomis, IT platformomis… Ir, Jūsų nuostabai, tai gimnazijos direktorės (su visa pagarba) ir bendruomenės indėlis.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE