Neseniai plačiai nuvilnijo žinia, kad Lietuvos valstybinės reikšmės keliuose 72 tiltai yra blogos būklės. Automobilių kelių tiltų katastrofišką būklę užaštrino faktas, kad Kėdainiuose tilto dalis krito į Nevėžį tą dieną, kai juo turėjo pravažiuoti prezidentas Gitanas Nausėda. Po savaitėlės viena Kauno Kleboniškio tilto (kuriuo per parą pravažiuoja kelios dešimtys tūkstančių automobilių) atrama nukrito ant važiuojamos kelio dalies – visa laimė, kad nieko nekliudė. Kretingos Birutės gatvės tiltas per Akmenos upę jau senokai reikalauja remonto, tačiau bent jau pastaruosius 8 metus yra paliktas visiškoje užmarštyje. Matyt, kantriai laukiama skaudžios nelaimės. Baisiausia, kad jokie tiltų ekspertai nestebi šio tilto būklės. Naivu galvoti, kad nelaimės vaikšto kažkur toli nuo mūsų.

Tiltas užmirštas prieš 8 metus
Apie Birutės gatvės tilto renovaciją paskutinį kartą rimčiau buvo galvota 2015 metais. Ne tik galvota, bet ir parengtas techninis tilto rekonstrukcijos projektas. Tada buvo skaičiuojama, kad renovacija gali kainuoti apie 600 tūkst. eurų. Tuometinis planas numatė, kad į abi puses būtų platinami pėsčiųjų šaligatviai, klojama nauja važiuojamosios tilto dalies danga, kad atsirastų nauji atitvarai bei tilto turėklai.

Aštuoneri metai – daugybė laiko. Vasara. Žiema. Karšta. Šalta. Tai vanduo, tai ledas. O vandens Birutės gatvės tiltui tikrai pakanka, nes papildomą purslų porciją gauna nuo užtvankos, ypač pučiant stipriam vėjui. Gelžbetoninės konstrukcijos yra, betonas drėksta, progresuoja korozija. Visus neigiamus procesus dar labiau paspartina nuolatiniai drėgmės ir temperatūrų pokyčiai.

Tilto savininkas – Kretingos rajono savivaldybė. Jis nepriklauso valstybinės reikšmės keliams, rūpintis jo būkle, planuoti tilto remontą ar renovaciją – savivaldybės užduotis. Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė teigė, kad 2015 m., kai buvo rengiamas tilto rekonstrukcijos techninis projektas, ji dar nedirbo savivaldybės administracijoje, tačiau susipažinusi su šiuo dokumentu. Jame nepažymėta, kad tiltas būtų avarinės būklės. Tada buvo nurodyti tik esminiai tilto konstrukcijų defektai. Tačiau kas tilto būklėje pasikeitė per 8 metus – nežinia.

Nemažėjanti tilto apkrova
S. Jazbutienė prisiminė, kai buvo pradėta valstybinės reikšmės magistralinio kelio A11 Šiauliai-Palanga rekonstrukcija, prieš pradedant naujo tilto statybą Kretingoje per Akmenos upę, buvo kalbama apie būtinybę tvarkyti ir Birutės gatvės tiltą. Tačiau kelio A11 atkarpos Kretingoje rekonstrukcija baigta jau prieš keletą metų, naujas tiltas pastatytas, o miesto centre esantis tiltas taip ir liko užmarštyje. Ir tai nežiūrint į tai, kad vykstant magistralinio kelio ir tilto statybai Birutės gatvės tilto apkrovimas beveik porą metų buvo žymiai didesnis, o ir šiandien juo važiuoja ne tik lengvasis transportas, bet ir nemažai vietinio susisiekimo autobusų su keleiviais.

Tilto būklė nestebima
Kaip pavyko išsiaiškinti, Birutės gatvės tilto būklė nestebima, nors periodiškos stebėsenos reikalavimas taikomas visiems be išimties šalies tiltams. Kadangi tilto savininkas – Kretingos rajono savivaldybė, ji privalo pirkti ekspertų paslaugą. Panašu, kad to nėra jau dešimtmetis!

Panašių objektų renovacija priklauso nuo finansinių galimybių. Nesunku spėti, kad nuo 2015 m. visi statybų darbai ir medžiagos pabrango keleriopai. Kiek dabar galėtų kainuoti Birutės gatvės tilto renovacija – sunku pasakyti. Keista, kad 8 metus – o tai net dvi savivaldybės Tarybos kadencijos, – Birutės gatvės tilto būklės ir būtinybės jį tvarkyti neprisiminė nė vienas rajono politikas.

Birutės gatvės tiltas dabartinį pavidalą, su gelžbetoninėmis laikančiomis konstrukcijomis įgavo apie 1960-1965 metus. Atitarnavęs virš 20 metų jis buvo rekonstruotas 1986 metais. 2000-siais buvo atliktas šio tilto kapitalinis remontas. Prabėgus daugiau nei 20 metų tiltas vėl reikalauja nemažo remonto. Kol neįvyko nepataisoma nelaimė.

 

 21,812 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Birutės gatvės tiltas paliktas užmarštyje”
  1. Ačiū už straipsnį ir nuotraukas. Vienoje jų ir plika akimi matyti vamzdis išvestas iš namo. Kokia jo paskirtis?

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE