2023–2027 metų Kretingos rajono savivaldybės taryba.

Ketvirtadienį įvyko pirmasis naujai išrinktos savivaldybės Tarybos posėdis. Jo metu prisiekė antrąją mero kadenciją savivaldybių rinkimuose iškovojęs Antanas Kalnius ir 24 Tarybos nariai. Vilius Adomaitis, atstovaujantis politinį komitetą „Kretingos kraštas“, pirmajame posėdyje nedalyvavo.

Nekurti problemų Tarybos viduje

Naujos Tarybos narių priesaiką priėmė Kretingos rajono rinkimų komisijos pirmininkė Alma Voveraitienė. Paskutinis priesaiką davė A. Kalnius. Paskutinieji priesaikos žodžiai buvo „Tepadeda man Dievas“, kurių neištarė tik Romualdas Jablonskis.

Po priesaikos Seimo nariui Antanui Vinkui buvo suteikta garbė A. Kalniui įteikti mero regalijas. Meras, Kretingos rinkėjams dėkodamas už dar kartą parodytą pasitikėjimą, sakė, kad prieš pirmą savo kadenciją kartą kalbėdamas su broliu Astijumi, išgirdo jo palinkėjimą ne dirbti mero darbą, bet visų pirma tarnauti žmonėms. Tarnystė rajono žmonėms, įsiklausymas į jų rūpesčius, problemas turėtų būti kiekvieno Tarybos nario tikslas, teigė meras.

Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš visiems Tarybos nariams palinkėjo kuo giliau įsisavinti Vietos savivaldos įstatymą, kad jis taptų svarbiausia darbo knyga. Kita vertus, verta prisiminti ir vadovautis Europos Sąjungos savivaldos chartijos nuostatomis. Tarybos nariams verta įsisąmoninti, kad „vietos savivalda reiškia, kad vietinės valdžios organai įstatymų nustatytose ribose turi teisę ir gebėjimą tvarkyti ir valdyti pagrindinę viešųjų reikalų dalį, už tai prisiimdamos pilną atsakomybę ir vadovaudamosi vietos gyventojų interesais“.

„Linkiu nesukurti sau iššūkių ir problemų Tarybos viduje, nes dabar jų netrūksta išoriniame pasaulyje“, – pastebėjo D. Kerekeš.

Susiformavo komitetai

Antroji Tarybos posėdžio dalis buvo skirta organizaciniams klausimams.

Kadangi meras ir jo komanda nuo šiol tampa svarbiausia vietinės vykdomosios valdžios institucija, A. Kalnius teikė Tarybai sprendimo projektą, kuriame numatė 5 politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojus, tarp jų – 2 vicemerus. Šiam projektui Taryba pritarė.

Vėliau meras pristatė dviejų savo artimiausių pavaduotojų kandidatūras – į vicemerų pareigas pasiūlė Tarybos narę Vaidą Jakumienę ir buvusią Tarybos sekretorę Viliją Venckutę-Palaitienę.

Prisistatydama Tarybai V. Jakumienė neslėpė niekada nebijant pasakyti, kad ne viską žino, tačiau visada yra atvira galimybei tartis, išsiaiškinti pozicijas, nuomones, ieškoti geriausių sprendimų.

V. Venckutė-Palaitienė teigė, kad visada yra prognozuojama, yra liberalių pažiūrų, prisipažino, kad yra „viešojo administravimo technokratė“.

Ką tai reiškia ir kaip tai atsispindės jos darbe, Tarybos nariai neklausinėjo. Tarp kitko, kai kurių Tarybos narių klausimai mero pasiūlytoms kandidatėms liudijo, kad jie dar nesuvokia pasikeitusių Vietos savivaldos įstatymo nuostatų, kad meras tapo savivaldybės vykdomąja institucija, o politinius dalykus formuoja ir sprendžia Taryba.

Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius ir vicemerė Vilija Venckutė-Palaitienė (kairėje) ir Vaida Jakumienė.

Taryba patvirtino būsimus komitetus bei jų pirmininkus ir pavaduotojus.

Finansų ir inovacijų komitetas bus 7 narių, pirmininkas Romandas Žiubrys, jo pavaduotojas – Saulius Šopaga.

Ūkio, kaimo ir aplinkosaugos komitetas – 11 narių, pirmininkas Vytautas Ročys, pavaduotojas Simas Končius.

Kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitetas – 6 narių, pirmininkas Mindaugas Černeckis, pavaduotojas Povilas Černeckis.

Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komitetas – 6 narių, pirmininkė Jolanta Girdvainė, pavaduotoja Vitalija Valančiutė.

Švietimo komitetas – 6 narių, pirmininkas Tomas Abelkis, pavaduotoja Justė Stonkutė.

Tarp artimiausių naujos Tarybos darbų ir reikalų – jau kitą savaitę vyksiantys komitetų posėdžiai, laukiamas Tarybos narės V. Jakumienės atsistatydinimas, nes tai nesuderinama su patvirtintomis jos vicemero pareigomis. Be to, artimiausiame Tarybos posėdyje turės prisiekti ir V. Adomaitis, jo priesaiką turėtų priimti įgaliotas Vyriausios rinkimų komisijos narys.

 

DIENOS CITATA:

Meras Antanas Kalnius apie

vicemerę Viliją Venckutę-Palaitienę:

„Aš neperku katės maiše“.

Pažiūrėsime…

 

 Tarybos posėdžio įrašas:

 10,904 peržiūrų (-a)

17% LikesVS
83% Dislikes
One thought on “Kretinga turi naują valdžią”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE