Kretingos rajono gyventojų iniciatyvas vertinanti komisija buvo ir yra teisėta. Birželio 19 d. “Švyturio” laikraštyje mano paskelbtame straipsnyje “Ar balsus už gyventojų iniciatyvas skaičiavo neteisėta komisija?” teiginiai  “Šiemet balsus už gyventojų iniciatyvų projektus skaičiavo galimai neteisėta komisija. Vadinasi, Barzdžių bendruomenė iš tiesų turi pagrindo apskųsti teismui viešai paskelbtus rezultatus” yra neteisingi ir neturi pagrindo. Vis dėlto šiandien meras Antanas Kalnius savo Facebook paskyroje, skelbdamas patikslintą informaciją ir tai patvirtinančius įrodymus, pažėrė man ir laikraščiui “Švyturys” nepagrįstų kaltinimų. 

Tačiau pirmiausia – apie faktines klaidas straipsnyje. Abejonių dėl minimos komisijos teisėtumo man sukėlė vicemero Dangiro Samaliaus atsiųsti mero potvarkiai. Jų paprašiau, Salantuose vykusioje tarybos veiklos ataskaitoje sužinojusi apie pakeistą darbo grupę gyventojų iniciatyvų projektams vertinti ir panorėjusi išnagrinėti šių grupių sudėtį. Su atsiųstais dokumentais sulaukiau ir emocingos vicemero žinutės. D. Samalius teigė iki tol nežinojęs, kad darbo grupė sudaryta neteisėtai, mat senoji nepanaikinta. Tą pamatęs tik dabar. Ir taip, čia pasielgiau neprofesionaliai, užsikabinusi už temos, praignuoruodamą tą faktą, kad meras ir vicemeras – didžiausi priešai Kretingos rajone. Ir jeigu jau vienas apie kitą kažką tvirtina, privalu pamatuoti 10 kartų. Ir dar, žinoma, žurnalisto prievolė išklausyti antrą pusę. Didelis darbo krūvis, laikraščio leidimo diena – pripažįstu, ne pasiteisinimas neprofesionalumui.

Kita vertus, iš tiesų antrą pusę kalbinau, tai yra, kai kuriuos “kraštiečių” atstovus – Darių Petreikį, Vaidą Jakumienę, Simą Končių, bet nusprendžiau jų poziciją pateikti išplėstiniame straipsnyje, kurį ketinau savaitgalį skelbti mūsų internetinėje svetainėje www.svyturiolaikrastis.lt Tokią taktiką jau esu taikiusi ne kartą. Tai nurodžiau ir laikraštyje paskelbto minimo straipsnio pabaigoje.

Vis dėlto nusižengiau profesionalumui, nes siųsdama straipsnį spaustuvei vis dar nebuvau išklausiusi svarbiausio pašnekovo – mero Antano Kalniaus. Iš kolegos žinojau, kad meras užsiėmęs – kolegai tą penktadienį irgi ne iš karto pavyko su juo susisiekti pokalbiui kita tema. Tad ir nusprendžiau paskambinti A. Kalniui dėl komentaro internetinei publikacijai, kai laikraštis jau bus spaustuvėje. Buvau tikra, kad turiu nenuginčijamą įrodymą – mero potvarkį su klaida…

Kaip kad meras paskelbė savo Facebook įraše, iš tiesų jam paskambinau jau po 18 val. Laikraštis tuo metu jau buvo spaustuvėje. Tą merui net paaiškinau. Todėl ne aš jį sąmoningai apšmeižiau laikraštyje, bet jis – sąmoningai mane, teigdamas, kad man tiesa nėra svarbiau už kažką kita. Cituoju merui išsiųstą savo paskutinę žinutę jau po pokalbio ir su jo patarėju Albertu Barausku, kai sulaukiau kitų mero potvarkių, panaikinusių ankstesniojo, klaidingo, neteisėtumą: “Pasielgiau neprofesionaliai, kai jums skambinau, laikraštis jau buvo spaustuvėje. Jūsų komentarais norėjau papildyti straipsnį internete. Išvadas pasidariau”. O ką meras rašo šiandien paskelbtame savo facebook įraše? “Bet, matyt, ne visada ir ne visiems tiesa yra svarbiausia.” Toks klausimas kelia abejonę, kad aš, kaip straipsnio autorė, sąmoningai, tendencingai rašiau netiesą, nors merui paaiškinau aplinkybes! Taigi, Kretingos rajono meras Antanas Kalnius sąmoningai šmeižia vienintelį rajono laikraštį, drįstantį jį kritikuoti. Meras tiesiai šviesiai savo įraše kalba apie tendencingą nepagrįstą jo puolimą. Nors laikraštis neįvardintas, suprantama, kad šie kaltinimai tikrai nemetami leidiniui, kuriame dirba artimas mero aplinkai žmogus…

Iš tiesų per visus beveik 20 žurnalistinio darbo tiesa man visuomet buvo ir yra svarbiausia. Be abejo, šis tiesos troškimas neapsaugo nuo klaidų. Jų buvo, ir ne viena. O ši, šeštadieninė – pati didžiausia. Tačiau klaida ir tendencingumas – kardinaliai skirtingos sąvokos. Atsiprašau už savo klaidą savo skaitytojų. Mero jau atsiprašiau penktadienį, bet jis ištraukė karo kirvį. Be abejo – nekovosiu, ko mūsų etikos kodeksas ir neleidžia. Dirbsiu savo darbą ir toliau, tik, žinoma, gerokai atidžiau. Ironiška – kaltindamas mane tendencingu skandalo ieškojimu, meras pats sukūrė pagrindo neturintį skandalą, straipsnio autorės klaidą paversdamas į sąmoningą tendencingą mero puolimą.

Skelbiu mūsų susirašinėjimą, kuris akivaizdžiai liudija, kad meras neturėjo nė menkiausio pagrindo šią grubią klaidą straipsnyje laikyti tyčine. Dėl visa ko, paviešinu tik savo žinutes. Nežinia ko galima tikėtis iš įžeisto teismus mėgstančio mero…

Taigi, skelbiu birželio 19 d. savo – Ligitos Sinušienės – straipsnio “Ar balsus už gyventojų iniciatyvas skaičiavo neteisėta komisija?” neteisingus teiginius su klaidų ištaisymu ir informacijos patikslinimu. Kursyvu išskirtos minimo straipsnio citatos. 

Šiemet balsus už gyventojų iniciatyvų projektus skaičiavo galimai neteisėta komisija. NETIESA.

Vadinasi, Barzdžių bendruomenė iš tiesų turi pagrindo apskųsti teismui viešai paskelbtus rezultatus. IR TIESA, IR NETIESA. Bendruomenė skųstis teismui turi teisę dėl jai atrodančių svarbių priežasčių, kurios visai nesusijusios su minimais mero potvarkiais.

Barzdžiai žada kreiptis į teismą. RAŠANT STRAIPSNĮ BUVO TIESA. Tačiau šiandien, pirmadienį, pakalbinusi Barzdžių bendruomenės pirmininkę D. Jonauskienę, sužinojau, kad skųstis teismui jie nebeketinantys. “Jie turi brangiausius, geriausius advokatus, o ką galime mes, paprasti kaimo žmonės?” – sakė pirmininkė.

Bendruomenės pirmininkė Daiva Jonauskienė, dar nežinodama šio fakto, ketvirtadienį Salantuose viešai merui Antanui Kalniui ir šios iniciatyvos autorei “kraštietei” Vaidai Jakumienei pareiškė besikreipsianti į teismą: “Jei meras gali paduoti šį teismą dėl kažkokių pažeidimų, mes irgi tą darysime”. TIESA, bet turėtų būti be teiginio “dar nežinodama šio fakto”, tai yra: Bendruomenės pirmininkė Daiva Jonauskienė ketvirtadienį Salantuose viešai merui Antanui Kalniui ir šios iniciatyvos autorei “kraštietei” Vaidai Jakumienei pareiškė besikreipsianti į teismą: “Jei meras gali paduoti šį teismą dėl kažkokių pažeidimų, mes irgi tą darysime”.

Tačiau kitą dieną, “Švyturiui” domintis ankstesnės ir naujosios komisijų sudėtimi paaiškėjo, kad pirmoji iš esmės ir nebuvusi panaikinta. NETIESA.

Kaip traktuoti mero potvarkio skaičiukų supainiojimus – technine klaida ar tokio klaidingo dokumento – neteisėtumu, veikiausiai teks aiškintis specialistams. NETIESA. Nes techninė klaida buvo ištaisyta jau kitą dieną, tai yra, šių metų balandžio 13 d.

Pirmininko apie nušalinimą neinformavo. GALIMAI TIESA. Tai patvirtinančius įrodymus skaitykite toliau, tačiau dar neturiu mero atsakymo į šį kaltinimą. Vos gavusi A. Kalniaus atsakymą, jį paskelbsiu.

Darbo grupė dėl gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti, projektų idėjų pasiūlymų vertinimo ir tvirtinimo darbo buvo sudaryta 2020 m. balandžio 6 d. mero potvarkiu Nr. V3-16. Jai vadovauti paskirtas vicemeras vicemeras Dangiras Samalius. Kiti jos nariai: Kretingos rajono tarybos nariai Steponas Baltuonis ir Vaida Jakumienė, Savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Inga Biliūnaitė-Rušinskė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotoja Violeta Turauskaitė, tuometė Administracijos direktorė Jolanta Girdvainė, Kretingos trečiojo amžiaus universiteto valdybos pirmininkė Angelė Paulauskienė ir rajono tautodailininkų klubo “Verpstė” koordinatorė Danutė Šorienė.  TIESA.

Šių metų balandžio 12 d. savo potvarkiu Nr. V3-20 meras pakeitė minimos darbo grupės sudėtį, pirmininke paskyręs V. Jakumienę ir iš šios grupės išbraukęs vicemerą. Beje, jo apie tai neinformavęs. GALIMAI TIESA. Informaciją dar papildau: iš viso darbo grupėje buvo pakeisti 3 nariai: vietoj minėto vicemero, buvusios administracijos direktorės Jolantos Girdvainės ir jaunimo reikalų koordinatorės Ingos Biliūnaitės-Rušinskės į grupę įtraukta Tarybos narė Jolita Vaickienė, vyriausioji rajono architektė Reda Kasnauskė ir Statybos skyriaus vedėja Rima Lukauskienė.

“Pamenu, darbotvarkėje pamačiau šios darbo grupės susitikimą ir atėjau. O ten žiūriu – kitas žmogus veda posėdį. Akimirkai net pagalvojau duris supainiojęs”, – “Švyturiui” pasakojo D. Samalius. LAUKIAME ANTROS PUSĖS – MERO – ATSAKYMO. Šiandien, pirmadienį, dar pakalbinau kelias šios grupės nares, ar prisimenančios tą atvejį, kaip į grupės darbinį posėdį atėjęs sutrikęs vicemeras. “Tikrai neprisimenu. Gal jis ir sėdėjo, bet juk niekas netrukdo būti”, – sakė tarybos narė J. Vaickienė. O V. Turauskaitė puikiai prisimenanti, nes D. Samalius prie jos ir atsisėdęs: “Jis manęs paklausė, kas veda posėdį. Pasakiau, kad Vaida Jakumienė. Tuomet paklausė, ar jis apskritai yra darbo grupėje. Pasižiūrėjau į darbotvarkę, kam ji išsiųsta, ir pasakiau, kad jo šiame sąraše nėra”.

Pakeitė ne tą potvarkį. TIESA. Tačiau svarbus faktas, kad dokumentą rengęs mero patarėjas Albertas Barauskas klaidą ištaisė jau kitą dieną.

Tačiau daug įdomiau, kad vicemero vadovaujama darbo grupė pakeista mero potvarkiu Nr. V3-20, kuriame rašoma: “pakeičiu Kretingos rajono savivaldybės mero 2020 m. lapkričio 6 d. potvarkį Nr. V 4-74 “Dėl gyventojų iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai ir viešajai infrastruktūrai gerinti ir kurti, projektų idėjų pasiūlymų vertinimo ir tvirtinimo darbo grupės sudarymo”: pakeičiu 1 punktą ir jį išdėstautaip: 1. Sudarau šios sudėties  […] darbo grupę […]: pirmininkė – Vaida Jakumienė […]”. Tačiau 2020 m. lapkričio 6 d. Nr. V 4-74 potvarkis, kurį meras keitė, yra visai kitas – Dėl komisijos sudarymo galimam tarnybiniam nusižengimui ištirti”. TIESA. Tačiau faktas, išaiškėjęs straipsnį jau paskelbus laikraštyje, atskleidžia, kad ši klaida ištaisyta jau kitą dieną.

Kaip šį liapsusą aiškina “kraštiečiai”, dėl netvarkingų dokumentų skundę dabartinę daugumą net prokuratūrai, skaitykite www.svyturiolaikrastis.lt KADANGI LIAPSUSO NĖRA, NĖRA PRASMĖS APRAŠYTI IR POKALBĮ SU “KRAŠTIEČIAIS” Svarbiausias šiuo atveju yra mero patarėjo Alberto Barkausko atsakymas. Patarėjas paaiškino, kad iš tiesų įvėlė klaidą, bet kitais mero potvarkiais šią klaidą iš karto ištaisė – pirmiausia parengė potvarkį, naikinantį šį klaidingąjį, o tada parengė kitą, jau tvarkingą – dėl minimos darbo grupės pakeitimo. Ir, aišku, davė merui pasirašyti.

Beje, klaidingo potvarkio numeris – V3-20, o pripažintas netekusiu galios iš karto kitu – V3-21, o mero potvarkiu Nr. V3-22 tvarkingai sudaryta nauja darbo grupė.

Dar prieš patarėjui išaiškinant šiuos niuansus, penktadienio vakarą meras, kaip ir skelbia savo Facebook paskyroje, iš tiesų man pasiūlė pirmadienį susitikti ir išsiaiškinti. Tačiau taip pat pasakė net nesuprantantis mano klausimo, kad potvarkių numeracijoje niekaip negali įsivelti klaida. Tačiau, kaip matome, A. Kalnius yra neteisus. Klaidų gali atsirasti ir mero potvarkiuose.

Taip pat šiandien, pirmadienį, vicemero D. Samaliaus paklausiau, ar jam nebuvo kilusi mintis, kad su klaida parengtas potvarkis galįs būti pripažintas netekusiu galios jau kitu potvarkiu. “Nekilo”, – atsakė D. Samalius. Ir pridūrė: “Bet ne čia esmė. Kodėl manęs neinformavo, kad esu išbrauktas iš darbo grupės? Ir kodėl ta klaida įsivėlė? Matyt, labai skubėta buvo kuo greičiau manimi atsikratyti”.

Benarpliojant šią istoriją paaiškėjo daug dalykų:

  1. Meras A. Kalnius klaidingai įsitikinęs, kad mero potvarkiuose negali būti klaidų.
  2. Vicemeras D. Samalius nežino, kad mero potvarkis gali pripažinti ankstesnį potvarkį netekusiu galios.
  3. Net ir būdamas mažumoje, meras turi galios ir pajėgumų pašokdinti savo pavaduotoją, o gal ir kitus.
  4. Meras A. Kalnius, formuodamas savo įvaizdį, gali savo naudai sąmoningai iškraipyti faktus. Žodį “gali” šiame kontekste vartoju reikšme “yra pajėgus”, o ne “turi teisę”.
  5. Mero patarėjas A. Barauskas, formuodamas mero įvaizdį, gali mero naudai sąmoningai iškraipyti faktus.  Žodį “gali” šiame kontekste vartoju reikšme “yra pajėgus”, o ne “turi teisę”.
  6. Principingasis Darius Petreikis nebūtų toks principingas, jeigu klaida įsiveltų jo kolegų parengtame dokumente. Tai atskleidė mano penktadieninis pokalbis su juo, bet dialogo nebepersakosiu, nes pati, rengdama šią medžiagą, padariau daug didesnę klaidą, nei skirtingų standartų taikymą, kas politikams šiaip jau būdinga.
  7. Čia turi būti parašyta: “Meras atkeršijo naujai daugumai per vicemerą – jam nepranešęs išbraukė iš darbo grupės”. Arba: “Vicemeras Dangiras Samalius ir savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė susimokę meluoja” (čia tuo atveju, jei meras pateiks įrodymus, kad informavo vicemerą apie jo pašalinimą iš darbo grupės). Arba trečias variantas: “Meras neigia, kad vicemerą iš darbo grupės išbraukė jam nepranešęs” (čia tuo atveju, jei meras neigs šį kaltinimą, bet savo teiginiams įrodymų nepateiks). Galimas ir ketvirtas variantas: “Ar tikrai meras iš darbo grupės išbraukė vicemerą? O jums tai svarbu?” Galimi ir dar kitokie variantai – priklausomai nuo mero atsakymo. O atsakymas, kaip jau žinome, reikalą gali pasukti visu 180 laipsnių kampu.
  8. Klysta ir merų patarėjai, ir redaktoriai.
  9. Svarbu klaidą ištaisyti. Tą ir darau.

Na, o į mero A. Kalniaus tarytum netiesiogiai, bet tarsi ir tiesiogiai mestus kaltinimus “Švyturiui” tendencingumu pateiksiu tik faktus – straipsnių nuorodas. Juos tegu pasinagrinėja ir mūsų leidinį viešumoje nuolat šmeižiantis neoficialus mero viešųjų ryšių specialistas, susitikus gyvai prarandantis žadą ir nesugebantis net pasisveikinti.

“Švyturio” redaktore tapau praėjusių metų kovo 1 d., tad dalinuosi mūsų leidinio straipsniais nuo to laikotarpio. Pakanka peržvelgti, kiek kam kritikos atseikėta. Ar tikrai – tik merui A. Kalniui, ir ar tikrai – nepagrįstai? Kritikos, be bejo, būta. Toks mūsų darbas – stebėti valdžią pro padidinamą stiklą.

Sąmoningai pirmiausia cituoju NE kritinius straipsnius mero Antano Kalniaus atžvilgiu, kad plikais faktais paneigčiau mero kaltinimus tendencingumu.

Kai Kretingai ką tik atšventus miesto šventę A. Barauskas paskambino ir pranešė apie būsimas vaišes miesto centre, ilgai abejojau, ar verta mums taip va imti ir prisidėti prie mero viešųjų ryšių akcijos. Nemokamai. Ir net ačiū nepasakys. Iš tiesų tokiais panašiais atvejais labai sudėtinga apsispręsti, kaip elgtis, kai tarsi ir įdomi žinia, bet ir valdžios pasigyrimas. Dar pasitikslinau, ar yra kada buvęs toks atvejis – torto valgymas miesto centre. Sužinojusi, kad tai – pirmas kartas, nusprendžiau, jog vis dėlto verta įamžinti unikalią akimirką. Fotografuosime miesto gyventojus – te jie pasidžiaugia. Te mūsų skaitytojai ieško savo pažįstamų. Įmetėme vieną ar dvi ir mero nuotraukėles – juk nepraignoruosime. Ir nebenagrinėjau paskui nė aplinkybių, kodėl meras buvo vienas iš valdžios, kodėl be kaukių, nors šia tema prisiklausiau visko! Beje, štai dėl šios neiškeltos problemos dar suprasčiau, jei man būtų metami kaltinimai pataikaujant merui. Dėl to bent būtų dar prasminga teisintis. Na, bet meras – politikas. Jam negalioja prievolė būti objektyviam. O kodėl iš tiesų nerašiau? Nublanko tas torto skandaliukas prieš kitas rajono gyventojams tikrai aktualias problemas. – To turbūt dar nebuvo! Kretingiškiai vidury Rotušės aikštės vaišinosi miesto gimtadienio tortu

Vienas iš pašnekovų kitame pozityviame straipsnyje – ir meras A. Kalnius – Skaičiuojanti 768-uosius Kretinga – ne miestas, o gyvenimo būdas

O šitą straipsnį apskritai galima laikyti ode “kraštiečių” politiniam marketingui – Niekada nenuvertink priešo!

Net pavadinime akcentuojame valstybinio masto bylinėjimosi svarbą! – Antano Kalniaus bylinėjimasis prieš Tarybą reikšmingas visai Lietuvai – ne tik Kretingai

Karts nuo karto pacituojame ir mero asmeninės paskyros įrašus – Komisija pateikė išvadas – Jolanta Girdvainė nusižengimo nepadarė

Kai yra dėl ko, merą ir pagiriame:

Iš Kretingos rajono dingo pusšimtis kovidinių ligonių

Kretinga suskaičiavo: šiemet COVID-19 susirgo 230, bet sistemoje sergančių – net 450

Šįvakar Kretinga apdovanota “Auksine krivūle”!

Centrinė valdžia raštu pasižadėjo glaudžiau bendradarbiauti su savivalda

O čia – kaip supykdėme mero priešus. Tad gal naujoji dauguma galėjo mus apkaltinti tendencingumu? – Kaip šį penktadienį Kretingos politikai parodė savo mažus protus

Pasisakyti sudarome sąlygas visiems, net ir straipsnio pavadinime akcentai – iš abiejų pusių. Mere, kur čia tendecingumas?! – Mero arogancija ar socdemų pavydas suardė daugumą?

Net viešai pasveikinome su gimtadieniu! Nė vienam kitam Tarybos nariui nesam suteikę tiek garbės, nei vicemerui! Tad dabar svarstau – kad dar šie neapkaltintų tendencingumu – gal verta įtraukti ir kitus į sąrašą? Pasitarsiu su komanda… – Spalio 26-oji Kretingos krašte

Skelbėme ir kitų žmonių mintis, kritiškas jo priešams. Tad vėl – kur čia tendencingumas?!

Apmaudu, kad ne visi politikai pripažįsta negrįžtamus procesus Kretingos bendruomenėje

“Mūsų Kretinga” administratorė Justė: mes lojalūs tik Kretingos gyventojams

Daug metų Kretingoje kovos nebuvo, bet miestas stovėjo vietoje

Viešas laiškas Kretingos rajono savivaldybės “valdantiesiems”

Vis dėlto, kad nesusidarytų klaidingas tendencingumo iš kitos pusės įspūdis, įmetu ir kelias špilkas:

Piktus salantiškius meras pakvietė į vaikų šventę

Iš žalgiriečių sulaukęs priekaištų meras dar sugebėjo juos ir įžeisti

Šitokią ugnį įplieskęs meras turėtų atsistatydinti

Mere, ką padarėte, kad suvaldytumėte grūdų elevatoriaus keliamą triukšmą?

Apie šįvakar mero Antano Kalniaus socialiniuose tinkluose paskelbtą klyksmą – iš daugiau nei vienos pusės

Kaip Darbėnų nykštukai merui nosį nušluostė…

Kuo taip rajono valdžiai neįtiko Visuomenės sveikatos biuras?

COVID-19 pirmiausia išguldys sergančius lėtiniu biurokratizmu

O pabaigai – gyva iliustracija, kaip meras suvokia tiesą ir neklystamumą – Ko iš tikrųjų Administracijos direktorė nepasakė tarybai? Kad melavo?

 10,267 peržiūrų (-a)

47% LikesVS
53% Dislikes
2 thoughts on “Mere, taisau klaidą ir atsakau į kitus – nepagrįstus – Jūsų man mestus kaltinimus”
  1. Na, pasižiūrint, kaip meras susitvarkė susiaurindamas ir siaurai sužiedavęs Vilniaus gatvę, į kurią jo dėka nevažiuos autobusai ir žmonės turės iš stoties į centrą eiti pėsčiomis bei atsižvelgiant į faktą, kad padėjo papildyti Klaipėdos savivaldybės biudžetą paskirdamas administracijos direktorę iš Klaipėdos bei bandymu sukiršinti Kretingą bei bandymu užčiaupti žiniasklaidą, tai galima daryti išvadą, kad ne viską gerai daro ir meras.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE